Ballonki auttaa käynnistämään synnytyksen lääkkeettömästi
Ballonki-menetelmä on todettu turvalliseksi keinoksi aloittaa kohdunsuun kypsyttäminen.
Ballonki on keittosuolaliuosta sisältävä katetri, jossa on pienen pallon näköinen pää. Se laitetaan kondunsuulle kypsyttämään kohdunkaulakanavaa. Ballonki on yleisin ja lääkkeetön menetelmä synnytyksen käynnitykseen.
Asetus tapahtuu emättimen kautta kohtuun lapsivesikalvojen ja kohdun seinämän väliin. Asettamisen ei tule tuntua kivuliaalta, mutta pientä veristä vuotoa voi sen jälkeen ilmetä. Alavatsalla voi tuntua pientä kiristystä.
Ballongista jätetään roikkumaan ”naru”, joka teipataan äidin reiteen.
Lue myös: Synnytyksen käynnistäminen: näin se etenee vaihe vaiheelta
Kohdunkaulan kypsyttäminen on tärkeää
Kohdunkaulakanavan kypsyys on tärkeää, jotta käynnistys etenesi sujuvasti. Epäkypsä kohdunkaulakanava lisää riskiä pitkittyneeseen tai pysähtyneeseen synnytykseen sekä sikiön hapenpuutteeseen.
Ballongin pää nojaa kohdunsuuta vasten, mikä avaa kondunsuuta. Samalla myös sikiön pää painaa ballongia, mikä tehostaa avaavaa vaikutusta.
Kypsytys avaa kondunkaulakanavaa, jolloin synnytys saattaa lähteä käyntiin itsestään. Näin käy noin 10 prosentille synnyttäjistä.
Kun kohdunkaulakanava on kypsynyt, voidaan synnytyksen käynnistämistä jatkaa tarpeen vaatiessa myös sikiökalvojen puhkaisemisella tai suoneen annostellulla oksitosiinilla.
Lue myös: Miksi synnytyksen käynnistys on yleistynyt selvästi? Synnytyslääkäri kertoo
Ballongin kanssa saa liikkua
Ballonkin asettamisen jälkeen sikiön syke tutkitaan. Kun kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, synnyttäjä voi liikkua balongin kanssa normaalisti, käydä vessassa ja suihkussa sekä syödä.
Ballonki poistuu yleensä itsestään, kun kohdunsuu on avautunut noin 3–4 senttimetriä. Joskus tähän menee vain muutama tunti, yleisemmin vuorokausi. Tarvittaessa lääkäri poistaa ballongin.
Synnytyksen käynnistymisen odottelu kotona ballongin kanssa on myös mahdollista. Jos ballonki poistuu kotona, on oltava yhteydessä synnytyssairaalaan.
Synnyttäjää saatetaan ohjeistaa vetämään ballongin ”narusta” tunnin – kahden välein, jotta menetelmä tehostuu. Vetämistä ei kuitenkaan yleensä suositella, jos synnyttäjä lähetetään ballongin kanssa kotiin odottelemaan.
Lue myös: Kaikki sektiosta – lue syyt, seuraukset ja äitien aidot kertomukset
Ballonki on turvallinen sektionkin jälkeen
Synnytyksen käynnistämiseen liittyy tiettyjä riskejä, jos synnyttäjällä on takanaan jo aiempi sektiosynnytys. Ballonki-menetelmän on kuitenkin todettu olevan turvallisin vaihtoehto synnytyksen käynnistämiseen sektiosynnytyksen jälkeen.
Lue myös: Raskausmyrkytys, ballonki ja puhkaisu – lukijan päiväkirja pitkästä synnytyksestä
Lähteet: Kohdunsuun kypsyttely ballonkimenetelmällä, Naistalo.fi, Tays: Synnytyksen käynnistäminen, Vaasan keskussairaala: Synnytyksen käynnistäminen ja Terveyskirjasto.fi
Jaa oma kokemuksesi