Yksityisten neuvolapalvelujen suosio on kasvussa – mitä rahalla saa?
Syy yksityisten neuvolapalvelujen käyttöön voi olla esimerkiksi pettymys julkisen puolen neuvolaan. Yksityisen puolen vahvuutena pidetään yksilöllisyyttä ja pysyvää hoitajasuhdetta.
Ajatus yksityisen neuvolaan menemisestä voi tuntua monelle vieraalta, sillä Suomen maksuttoman neuvolajärjestelmän maine ja arvostus on korkealla.
Yksityinen neuvola: Kolme selkeää kohderyhmää
Yksityisillä neuvolapalveluilla on kuitenkin oma vankka käyttäjäkuntansa, kertoo erikoissairaanhoitaja ja kätilö Kristiina Laakso Helsingin yksityisestä äitiys- ja isyysneuvolasta. Siihen kuuluvat esimerkiksi Suomessa asuvat ulkomaalaiset, joilla ei ole oikeutta kunnallisiin palveluihin, kuten lähetystöjen väki.
Toinen selkeä ryhmä ovat he, jotka ovat koko elämänsä tottuneet käyttämään yksityisiä palveluita. Heille yksityisellä puolella pysytteleminen on luontevaa myös neuvolan tullessa elämässä ajankohtaiseksi.
– Nämä ihmiset ovat ehkä tottuneita nopeaan ja sujuvaan palveluun ja siihen, että eivät joudu esimerkiksi jonottamaan puhelimessa saadakseen ajan varattua, Laakso arvelee.
Kolmas yksityisen neuvolan tyypillinen asiakas on julkisen puolen neuvolaan syystä tai toisesta pettynyt vanhempi. Tämä ryhmä on Laakson mukaan ollut kasvussa viime vuosina ja vuosikymmeninä.
– Hirveän tavallinen syy pettymykseen on se, että asiakas kokee hankalana pysyvän hoitosuhteen puuttumisen kunnallisissa neuvolapalveluissa. Monet ovat valittaneet, että joka käyntikerralla on ollut eri terveydenhoitaja, eikä välttämättä pääse edes samaan terveyskeskukseen vaan myös paikka vaihtuu. He kokevat ikävänä, että oman tilanteen ja herkät, henkilökohtaiset asiat joutuu joka kerta selittämään ventovieraalle, Laakso kuvaa.
Lue myös: Äitiysneuvola ja neuvolakäynnit – kuinka usein neuvolassa käydään ja mitä siellä tapahtuu?
Taustalla huonoja kokemuksia
Pettymys kunnallisiin palveluihin saattaa liittyä myös esimerkiksi siihen, että raskauden ja lapsivuodeajan ajan seurannassa on ollut huonoja kokemuksia sisätutkimuksiin, veri- tai virtsanäytteiden tutkimuksiin, painon seurantaan tai synnytykseen valmentautumiseen liittyen. Esimerkiksi ferritiiniarvojen mittauksiin monet kokevat kunnallisen neuvolan puolella suhtauduttavan nihkeästi.
Rahalla saa juuri niitä tutkimuksia kuin itse haluaa ja laboratoriokokeet onnistuvat neuvolakäynnin yhteydessä.
Lähtökohtaisesti yksityinen neuvola on myös yksilöllisempää: asiakas saa itse valita neuvolakäyntiensä määrän ja myös niiden sisällön eli sen mitä painotetaan.
”Asiakkaat voivat soittaa 24/7”
Yksityisen neuvolan puoleen kääntyvä asiakas odottaa saavansa rahojensa vastineeksi myös vankkaa asiantuntemusta ja kokemusta sekä hyvää paneutumista asioihinsa ja tilanteeseensa. Pelkkää rutiinitarkastus ja ohjekirjojen mukaisten testien ja kysymysten tekeminen ei useinkaan yksityiseen neuvolaan tulevalle riitä.
Kaiken kaikkiaan yksityisen puolen vahvuutena pidetään sitä, että pulmiin ja vaivoihin saa nopeasti apua ja vastauksia. Tutun neuvolanhoitajan puoleen on helppo kääntyä.
– Omille asiakkailleni annan oman numeroni, johon he voivat soittaa 24/7, Laakso mainitsee.
Yksityinen neuvola ja sen suosio on selkeässä kasvussa. Laakson asiakaskunta on vähintään tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Kun perustin yksityisen neuvolani 25 vuotta sitten, olin ensimmäisiä ellen jopa aivan ensimmäinen alalla. Nyt yksityisiä neuvoloita on noussut vähän joka nurkkaan, eli kysyntää riittää, Laakso pohtii.
Myös viidakkorumpu kulkee tehokkaasti.
– Äidit ja vanhemmat juttelevat keskenään ja vaihtavat kokemuksia. Monelle tulee yllätyksenä, että yksityiseen neuvolaan voi tosiaan mennä kuka vain, eikä se lopulta edes ole järjettömän kallista vaikka helposti niin ajatellaan. Siinä missä laittaa rahaa kynsien huoltoon tai kampaajaan, sitä voi laittaa myös neuvolaan, Laakso vertaa.
On myös asiakkaita, jotka käyvät esimerkiksi alkuraskauden ajan rutiinitarkastuksissa julkisella puolella, ja siirtyvät synnytyksen lähestyessä käyttämään yksityisiä palveluja, kun tarve yksilöllisemmälle kohtaamiselle kasvaa tai halutaan perusteellisempaa synnytysvalmennusta kuin mitä julkinen puoli tarjoaa.
Lue myös Anna.fi: Tiedätkö ovatko rokotteesi ajan tasalla? Kysyimme asiantuntijalta, mistä omat rokotetiedot löytyvät ja milloin rokotteita pitää vahvistaa
Jaa oma kokemuksesi