6kk täysimettävät/täysimettäneet

Kuinka usein olette imettäneet per vuorokausi 4-6kk vanhoja vauvoja? Entä onko vauvojen paino laskenut (suhteessa pituuteen) eli tullut painokäyrällä kovasti alaspäin tuossa vaiheessa (esim. tippunut miinuskäyrille)? Ovatko vauvat malttaneet olla rinnalla vielä tuossa vaiheessa?

Kyselen kun en ole koskaan täysimettänyt kuutta kuukautta. Johtuen muutamastakin jutusta, kuten siitä, että maltti imettää ympäri vrk:n 30min-2/3h välein alkaa loppua, vauvat ovat tippuneet painokäyrällä (nollakäyrältä -15...-20% -käyrille) jatkuvasta tissi suussa istumisesta huolimatta. Toista alkoi myös kiinnostaa ruoka ja hän alkoikin nopeasti itkeä sosetta nähdessään, siis koska halusi syödä. Korviketta en ole antanut, vaan soseita.
 
Meillä poika oli 5kk 1vko täysimetyksellä, jonka jälkeen alotettiin soseiden maistelu. Päivisin hän söi 1,5-2,5 tunnin välein ja yöllä pari kertaa (klo 20.30-7.30 välillä). Eli ei nyt niin kotin usein, etteikö sitä jaksanut. Paino kehittyi hyvin suhteessa pituuteen. Täysimetyksellä ei oltu 6kk saakka siksi, että poika oli niin kovin kiinnostunut syömisestä ja selkeästi halusi osallistua. Ajattelin, että tällasen herkkyyskauden aikana on helpompi kiinteiät aloittaa kun montaa viikkoa ei kuitenkaan ollut enää siihen, että ne piti alottaa.Soseiden rinnalla imetän yhä, ihan hyvin malttaa olla rinnalla kotosalla ja joissain kyläpaikoissakin. Jos ollaan paikassa, jossa on erilaisia ääniä niin ei meinaa malttaa syödä kauaa.
 
Esikoinen oli täysimetyksellä 5kk3vk, siinä vaiheessa päivisin söi 3-4 tunnin välein ja öisin tankkasi äitin läheisyyttä tissistä parikinkymmentä kertaa. Eli minuutti-kaksi tissillä ja taas unessa. Painokäyrä nousi koko ajan ihan normaalisti, pituuskäyrä alkoi tosissaan laahaamaan 5kk neuvolassa (sitä ennenkin tyttö oli lyhyt, mutta entisestään jäi ikäisistään jälkeen). Neuvola kannustí täysimetyksen jatkamiseen.

Toinen on nyt 5kk, täysimetetty. Päivällä syö kolmen tunnin välein, yöllä omassa sangyssä nukkuessaan kahden tunnin välein, äidin kainalossa jos nukkuu, syöntiväli on 4-6 tuntia. Pieni, sirpakka tyttö on ollut esikoiseen verrattuna (syntyessä keskiverto), tuoreimmat tiedot ovat nyt yli kuukauden takaa. Oli mitat seuraavassa neuvolassa mitä tahansa, tissittely jatkuu, sillä tyttö on pirteä, kehittyy hyvin ja syöntivälitkin ovat sangen sopuisat.

Esikoisesta en muista, mutta tällä nuoremmalla alkaa kiinnostus nostaa päätään. Jos muut istuvat ruokapöydässä, on tyttö hyvin kärsimätön, kun ei saa olla mukana. Sylissä on hiljaa ja on vielä toistaiseksi tyytyväinen siihen, että saa nähdä, kun muut syövät.
 
Esikoinen ei malttanut syödä päivällä rintaa nelikuisesta lähtien ollenkaan. Ei kerta kaikkiaan asettunut, kaikki muu kiinnosti enemmän. Aloitettiin silloin siis soseet, ei täysimetys olisi hänen kohdalla tullut kuulonkaan. Paino laski ja oli todella tyytymätön.

Toinen sen sijaan oli niin tissin perään, että täysimetys oli helppoa. 5kk ja 2vkoa oli ikää kun aloitettiin maistelut pikkuhiljaa. Sen takia aloitettiin koska syöminen kiinnosti häntä tosi kovasti. Paino oli hänellä +20 käyrällä maistelujen alkaessa (parhaillaan +30 käyrällä 3 kuisena, syntyessä -30 käyrällä, syntyi pienipainoisena istukan vajaatoiminnan takia). Usein hän kyllä söi rintaa, varsinkin yöllä. Parin tunnin välein päivällä. Mutta se oli helppoa, koska imetyksen kanssa ei tarvinnut tapella, kuten monen sen ikäisen kanssa. Nyt hän on 7 kk ja edelleen syö keskittyneesti rintaa vaikka ties minkälaisessa metelissä :)
 
Mulla ei yöimetys ollut tosiaan kynnyskysymys, vaan se, että sai päivällä olla koko ajan tarjoamassa rintaa. Enkä millään jaksanut olla enää vain kotona sohvalla. Kun jos jonnekin mentiin, piti aina viimeisenä imettää ja ekana perille tultaessa. Imetysmaratoneista ei ollut kyse varsinaisesti, koska keskimmäinenkin viihtyi rinnalla ehkä sen alle 5min ja sitten väänteli ja halusi pois. Ja jos rinta ei heti herunut, niin sitten rinnalta haluttiin pois. Raivareitakaan ei ollut, vaan vauva vain väänteli muualle ja ilmaisi tyytymättömyyttään.

Odotin koko ajan, milloin saavutamme sen vaiheen, että vauva imee pitkiä ja tehokkaita imuja nälkäisenä ja sitten on tyytyväinen. Mutta ei sellaista tullut. Vauva otti aina rinnan suuhun, imeskeli hetken ja sitten jos se ei ollutkaan tyyliin ilmainen suihkulähde (mulla aina ekat pari kk suihkutissit), niin sitten homma ei kiinnostanutkaan. 4-6kk ikäisen, ympäristöstä kiinnostuneen kanssa en jaksanut alkaa mitään pesimisiäkään suoritella. Varsinkin puolivuotiaana keskimmäiseni alkoi olla aikamoinen hyrrä ja lähtikin liikkeelle.

Nyt on kolmas imetys tosiaan menossa, saa nähdä kuinka tämä menee. Toistaiseksi suht vaivatta, mutta vauvakin on vasta 2 viikkoa vanha.
 
Niin ja tuo keskimmäinen ei ole mitenkään siro rakenteeltaan, eli oli aika kapoisa miinuskäyrillä ollessaan. Kun lopetin sitten imetyksen ja sai korviketta, paino nousi nollakäyrälle ja on mukavasti siinä pysytellyt. Lapsi on kovin sopusuhtainen kaikin puolin.

Nuorin taas on ihan eri mallia, tosi kapoisa luustoltaan, eli jos suhteessa on kevyt, se ei ole ihmekään.
 
Esikoista täysimetin 5,5kk ja sen jälkeen pientä maistelua koska alkoi kiinnostumaan soseista...kunnolla alettiin vasta 6kk. Siihen asti oli paino ihan keskikäyrillä,sit lähti miinukselle. Pituutta tuli senkin edestä.
Tämä toinen on alkanut nyt maistelemaan myös kiinteitä,täyttää viikon päästä 6kk ja joku viikonpäivät on nyt maisteltu. Samaisesta syystä kuin esikoisenkin aikaan eli kiinnostus on niin valtava että sylissäollessa käy kiinni toisten sapuskoihin:D Ja tää herra on kyllä pikemminkin hiukan pullukka,et sen takia ei olis tarvinnut vielä soseita alottaa... Tissillä kyllä viihtyy suht tiuhaan,mut nyt on niin kuumia kelejäkin et varmaan ihan janoakin...öisin syö myös. Pientä levottomuutta on nyt ollut rinnalla kun pitää veikan touhuja seurailla samalla;)
 
Ensimmäistä lasta täysimetin himpun vajaa 6kk asti. Kasvoi oikein hyvin koko ajan omalla käyrällään. En muista enää oliko ongelmia malttamattomuuden kanssa, tuskin ainakaan isoja kun ei ole mieleen jäänyt. Imetysvälit taisi olla ennen soseita 2-3h luokkaa ja yöllä 1 syöttö.

Toista täysimetin myös lähes 6kk. Painon nousu vähän vaihteli, muttei miinuksille kuitenkaan pudonnut. Pituutta tuli koko ajan hyvin. Tämä lapsi alkoi tankkaamaan 2h välein ympäri vuorokauden jolloinka aloitin sitten soseet. Tämä nuorempi on malttamaton syömään, kun ympärillä on vähänkään tapahtumaa.

Lapset on kyllä kasvaneet ihan erilailla, vaikka syntyessään melkein samankokoiset olikin ja molemmat samaten "ruokittu". Esikoinen on poika ja tämä nuorempi tyttö, että en tiedä onko sillä merkitystä.
 
NAJ
Minä imetin toista ja kolmatta lasta 6kk

Toinen lapsista söi ympäri vuorokauden 2h välein, soseita alettiin maistella 6kk iässä. Poika oli suht iso puolivuotiaana painoa oli about 8 kg (syntyessään 4 kg) Pituuskäyrä laski 6kk iässä. Painokäyrä meni tasaisesti.

Nuorimmainen söi 4h välein, yöt nukkui kokonaan, tämä taas kasvoi - käyrällä ja n. 5kk iässä molemmat käyrät laskivat -20 käyrälle, 6kk iässä tyttö oli 6,1 kg ja 63 cm (synt 3,9 kg ja 51 cm) Soseiden aloitus pidensi ruokavälejä tosi paljon noin 7 tuntiin ja jouduttiinkin vähentämään soseiden määrää, vaikka ei tyttö paljoa ollut siinäkään vaiheessa syönyt. 1v tyttö oli 6,9 kg ja 72 cm
 
Esikoista täysimetin ekat 6kk ja osittaisimetin 13kk:n ikään saakka. Hän oli 3kk-neuvolassa 8,2kg ja 6kk-neuvolassa 10,2kg.:p Eli meillä täysimetys ainoastaan nosti painoa loppuun saakka. Painon ja pituuden välinen suhde oli huipussaan nimenomaan 6kk:n iässä. Siitä lähti sitten tasaantumaan.

Kuopuksen kohdalla täysimetän edelleen, hän on 5,5kk ja painaa 8,5kg. Reilusti painoa siis on hänelläkin eikä missään vaiheessa ole käyrät kääntyneet laskuun. On muuten tavallista, että 5kk-neuvolassa täysimetetyillä painokäyrä voi notkahtaa eikä silti ole syytä aloittaa soseita ennen 6kk:n ikää. Näin neuvovat imetystukilistan sivuilla.

Soseet eivät ole ratkaisu muutenkaan painon nousua ajatellen alle 6-kuisilla, kun annoskoot ovat alkuun niin pieniä ja muutenkin soseiden ravintoarvo äidinmaitoon verrattuna on aika onneton. Jos painoa halutaan lisää, niin tiheämpi imetys on tehokkaampi tapa. Neuvolasta saatetaan olla ammattitaidottomia ja epävarmoja, mistä johtuen hosuvat liikaa soseiden aloitteluun. Tärkeintä on luottaa itseen ja edetä oman vauvan tahdin mukaan.

Meille monesti todettiin ennen puolenvuoden ikää, että eikö tuo lapsi tarvitse jo jotakin muutakin kuin äidinmaitoa, kun on niin iso. Siihen minä, että eiköhän tuo nimenomaan pelkällä äidinmaidolla niin isoksi ole kasvanutkin.:)

Voimia ja kärsivällisyyttä se toki vaatii, sitä ei käy kieltäminen.
 
Niin no mua häiritsi toi imetystukilistan ohje, kun vauvaa ei tahtonut saada kuitenkaan syömään siis imemään rintaa sen useammin, kun kävi muutenkin jo rinnalla vähän väliä. Hän oli myös levoton ja tyytymätön. Ja paino alkoi olla -20-käyrällä, eikä hän ole mikään hentoluinen vauva, vaan melko roteva. Soseiden aloitus oli ihanaa, kun vauva alkoi soseen jälkeen nukkua yhden kerran 3h... Pystyin jättämään vauvaa joskus isälleenkin, eikä tarvinnut vauvan kanssa talosta ulos mennessä tyyliin imettää, hypätä rattiin, saatua perille ja imettää, sitten tehdä jotain 30min ja imettää...

No nyt meillä on reilu kuukauden ikäinen vauva, joka tuntuu paljon tehokkaammalta imijältä kuin aiemmat. Saattaa olla jo nyt 5,5-viikkoisena pidempiä jaksoja tyytyväinen, nukkui ekan kokonaisen yön rintamaidolla jo alle viikon iässä. Kasvaa hurjasti ja on pyöreä kuin mikä. Ei tulisi mieleenkään pohtia, riittääkö maito, vauva malttaa imeä tarpeeksi kauan ja tehokkaasti, ei hätäile heti pois rinnalta, kun on sille päässyt. Toistaiseksi tankkausöitä on ollut ensimmäisten parin jälkeen vain 2. Ehkä tämä on sitten meidän pisimpään täysimetetty? Vaikka asia ei ole pakkomielle, niin kun on erilainen vauva, voi tehdä erilaisia ratkaisuita. Mutta ei esikoiselle ja kakkoselle tehnyt mieli korvikettakaan antaa, kun yritin imettää imettämästä päästyäni. En vain tiedä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, että olisi imetystukilistan standardit täytetty.
 
Meillä on täysimetetyllä vauvalla ikää nyt 4,5 kk ja mitat olivat tänään neuvolassa 66 cm ja 8 kg. Hyvin on kasvanut koko ajan.

Vähän aikaa sitten alkoi vaihe, ettei malta keskittyä syömiseen jos ympärillä on liikaa hälinää (siihen siis loppui julkinen imettämiseni ainakin toistaiseksi), mutta rauhallisessa paikassa onnistuu kyllä hyvin. Hän syö yleensä 2-3 h välein päivisin ja yöllä n 3 h välein. Viime aikoina onneksi myös iltojen imetysmaratonit ovat loppuneet, ensimmäiset 3 kk hän saattoi olla rinnalla koko illan.

Nyt neiti on kovasti kiinnostunut tarttumaan esineisiin ja työntämään niitä suuhun. Voi siis olla, että aloitetaan kiinteiden maistelu piankin. Ajattelin aloittaa sormiruokailulla niin hän varmasti saa syödä tai olla syömättä omaan tahtiinsa.
 
Olen täysimettänyt esikoista(keskonen) 5,5 kk (sai muutamia lusikallisia soseita ennen 6 kk) ja kakkosta yli 6 kk. Esikoisella paino nousi reippaasti heti alkuun ja 5 kk kohdalla oli pientä laskua, kun kiinteät aloitettiin sekä pituus että paino nousi kovasti, jopa niin, että neuvolatätsy epäili mittavirhettä. Kakkosen kohdalla mentiin täysimetyksellä jo + 40 käyrillä painon suhteen ja kun kiinteät aloitettiin alkoi pikkuhiljaa paino tasaantua. Esikoinen söi kolmen tunnin välein päivällä kun tottui siihen jo vauvasta, yöllä 4-6 kk iässä oli 5-8 h väliä. Kuopus muistaakseni söi 3-4 h välein tuossa iässä päivisin ja öisin oli pidemmät tauot. Vaikka oli iso vauva (6 kk 12 kg syntyessään pikkusen päälle 3 kg) ei imenyt sen tiheämpään.
 
Minä täysimetin 6kk tai hmm pumppasin siis kaiken maidon pienelle 6kk sitten aloin vähentämään ja lopetin 7kk. mutta siis imetys ei onnistunut joten pumppaamalla kaiken. Maitoa joi noin 1,5l ja sitten kun 5kk iässä alkoin syödä alkoi maitomäärä vähentyä. mutta noin kahden/kolmen tunnin välein päivässä ja yöt nukkui 20-8.00
 

Yhteistyössä