Miksi kananmunat hajoaa kun keitän ne?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja chef, 15.02.2010.

  1. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Laskin ne lusikalla ja se poksahdus tapahtui about sillä sekunnilla kun muna osui veteen...eli ei osunut silloin vielä toiseen munaan/reunaan tai mihkään muuhunkaan.

    Mulla ei ole kertakaikkiaan mahdollisuutta säilyttää yhtään enempää mitään keittiövempaimia, joten mun on opeteltava ne munat keittämään :D

    Mikrossakin olen kokeillut munaa keittää, ei onnistunut :LOL:
     
    #26
  2. pelottava pontso

    pelottava pontso Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    08.10.2006
    Viestejä:
    10 493
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miul onkii semmone pikkunen, 3 munaa keittävä! Menee vaikka taskuun :D
    eihä sillä kyllä hetkessä kymmenelle munia keitä mut silti :D
     
    #27
  3. Huspati Huta

    Huspati Huta Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    21.07.2006
    Viestejä:
    28 140
    Saadut tykkäykset:
    2
    Laita tulitikku kattilaan keitinveteen mukaan, jos kuori halkeaa, ei sisus kuitenkaan juuri pursua ulos.
     
    #28
  4. .

    . Vieras

    Kokeile vielä, että laitat munat kattilaan. Hanasta kuumaa vettä. Katso aika siitä, kun alkaa kiehumaan.
     
    #29
  5. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Juksaatko sä mua?

    Mulle on ehdotettu nimittäin sitä, että kun pilkkoo sipulia niin laittaa pari tulitikkua huultenväliin jolloin ei se sipulin leikkuu itketä. Ei toiminut.
     
    #30
  6. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Mulle on palsta opettanut ettei lämmintä kraanavettä saa käyttää ruoanlaittoon :snotty:
     
    #31
  7. että kun laittaa munat kylmään veteen ja hieman vahtii, etteivät pääse täysillä heti alussa kiehumaan, niin taatusti säilyvät ehjinä ;) Toinen asia on sitten se, että lähteekö kuori hyvin irti vai viekö puoli munaa mukanaan :) Kylmä vesi auttanee siihenkin!
     
    #32
  8. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Eikö se kuoren irtoaminen liitykään siihen, että miten tuore se muna on? :eek:
     
    #33
  9. Huspati Huta

    Huspati Huta Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    21.07.2006
    Viestejä:
    28 140
    Saadut tykkäykset:
    2
    En juksaa :)
     
    #34
  10. Ei liity, vaan mitä nopeammin ja kauemmin jäähdytät kylmässä vedessä sitä paremmin kuoret irtoavat. Meillä käytetään reilusti päiväyksen yli menneitä munia eli eivät ole enää ihan tuoreita ja silti tuolla kylmällä vedellä saadaan kuoret irtoamaan hyvin.
     
    #35
  11. Ammattilainen

    Ammattilainen Vieras

    Tää on poikkeus siihen sääntöön. Ethän sä (kai) sitä munankeittovettä juo/syö sitten enää vai?
     
    #36
  12. jeps

    jeps Vieras

    laita ripaus suolaa keitinveteen, niin vaik munan kuori hajoais, nii muna pysyy yleensä kasassa
     
    #37
  13. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    En, mutta jos se vesi ja sen veden metalli/bakteeri/mitkälie hippuset imeytyy sen kuoren läpi...tai jotain :D
     
    #38
  14. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Mutta sitten ei voi tuo baby syödä munia kun se ei suolaa vielä saa syödä :|
     
    #39
  15. jeps

    jeps Vieras

    Voihan ne munat laittaa kylmäänki kraanaveteen ja laskee ajan siitä ku alkaa vesi kiehuu. Näin meillä. Ja vielä ripaus suolaa veteen, niin vaik munan kuori halkeais, niin munat pysyy koossa
     
    #40
  16. fani

    fani Vieras

    Ainakaan blogiin ei ole tullut päivityksiä :(
     
    #41
  17. jeps

    jeps Vieras

    jos munan kuori pysyy ehjänä, niin eihän siihen munaan mistään sitä suolaa pääse. Vai syöttekö kuoretki?
     
    #42
  18. jeps

    jeps Vieras

    no eikai TULITIKKUA keitinveteen? Ties mitä myrkkyä siitä irtoaa ja pääsee munaan, jos kuori halkeaa! rikkiä ja kaikkea!
     
    #43
  19. vieras

    vieras Vieras

    EIkös ne ole rikittömiä nykyään ?
     
    #44
  20. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Chef ei enää jaksa kokata, kun Chefin mies on sitä mieltä ettei Chef kokkaa kovinkaan hyvin...ja samaa mieltä on Chef itsekin :LOL: :LOL: :LOL:

    Tein mä tänään riisipuuroa (uunissa vielä) mutta viimeksi olen tehnyt ruokaa muutama viikko sitten, ehkä siitä saattaa olla pidempikin aika jo.
     
    #45
  21. chef

    chef Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    47 400
    Saadut tykkäykset:
    12
    Mutta jos se ei pysy. Ja mun mielestä se suola voi siitä imeytyä läpi. Ja tämä sitten on kaikkea muuta, kuin faktatieto :saint:
     
    #46
  22. kulli

    kulli Vieras

    laita aina kasi munaa samaan kattilaan, tai sitten parillinen määrä munia. kumoavat täten toisensa ja halkeamia ei synny!!
     
    #47
  23. Mahoton mirri

    Mahoton mirri Aktiivinen jäsen

    Rekisteröitynyt:
    06.07.2004
    Viestejä:
    6 964
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kattilaan kylmää vettä, kattila hellalle, munat sievästi veteen ja hella päälle ja suolaa sekaan. Mä laitan aina jääkaappikylmänä eikä kertaakaan hajonnu.
     
    #48
  24. Kana

    Kana Vieras

    No niin lapset... Yksinkertaiset ohjeet yksinkertaiseen asiaan:

    - munat varovasti tyhjään kattilaan
    - päälle vettä raanasta (ihan sama onko kylmää, kuumaa, haaleaa)
    - levylle, lämpö täysille
    - suolaa veteen, jotta muna-aines pysyy kuoren sisällä, vaikka kuoressa olisi särö (se suola ei todellakaan imeydy kuoren läpi munaan)
    - kun vesi kiehuu, keittoaika alkaa
    - pienennä lämpötilaa. Kun kiehumispiste on saavutettu, kiehuminen = kypsyminen jatkuu pienemmälläkin, eikä kova poreilu riko munia (tästä oli just juttua Hesarissakin)
    - kun keittoaika kulunut, kaada vesi pois ja heti tilalle kylmää vettä raanasta. Anna munien olla kylmässä vedessä hetken verran, näin kuori irtoaa paremmin.
     
    #49
  25. fani

    fani Vieras

    Harmi, oli mukava seurata blogia ja kehittymistä. Jonakin päivänä olisit ollut mestarikokki.
     
    #50
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti