*Paulan terveysketju (ja kaiken muunkin mikä häntä kiinnostaa)*

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mulla on kuivuri niin kuivaan. St sitä voi laittaa vaikka leipätaikinan joukkoon. Ja lannoitteena oiva vaikkakin kamalan hajuinen.
Kuivattuna ei haise - onkohan sama vaikutus? Sen hajun takia en olekaan käyttänyt sitä... Yääk. Ostan siis jauhetta jostakin:)
Kuulemma 20 vuotta sitten on ollut yhtä kylmää kuin nyt. Silloin ne planeetat ovat olleet myös auringon edessä keskipäivällä:

Keskellä Suomea keskipäivällä 20 vuotta sitten.
 
vierailija
Täytyy lisätä, että ainoastaan kuulla on se 19 vuoden kalenteri, kun se kiertää maan kanssa ympäri aurinkoa. Niillä muilla on tietysti omat aikansa, mutta onko ne auringon edessä vai takana tuolla URSA:n tähtikartalla, olis kiva tietää, eikä arvata. Toisaalta: jos on kylmää, tietysti edessä, jos kuumaa, takana? Tässä aika kiva esitys, jos joku ei kuun kiertoa tunne:
 
vierailija
"----eli ongo Jumalan sana teistä tullut? Taicka ongo se ainoastans teidän tygönne tullut?"

Tarkoittaa kuukautista kuunkiertoa, mitä koko luonto noudattaa, uskoit siihen tai et. Sitä voi ymmärtää, mutta ei kannata yrittää muuttaa, kuten ei muitakaan luonnonlakeja.
Miten aikaa on laskettu ennen: samojen planeettojen kiertoratoja tietysti. Aurinkokelloja voisi olla enemmän vieläkin:)
http://www.astro.utu.fi/edu/kurssit/ttpk1/ttpkI/19Ajanlasku.html
 
vierailija
"Kuu voi varjostaa aurinkoa kokonaan korkeintaan kahdeksan minuuttia. Kuu loittonee Maasta nykyään noin 4-30 cm vuodessa.) Tähtitieteellisesti katsoen maa on erikoisessa asemassa, koska Maa ja Kuu ovat kaksoisplaneetta. Maan halkaisija on vain neljä kertaa Kuun halkaisija ja Maan massa on vain 81 kertaa Kuun massa.

Kuu peittää auringon täsmällisesti taaksensa. Kaikki auringonpimennykset eivät ole täydellisiä vaan varjo kulkee vain Aurinkoa viistäen. Täydellisen pimennyksen sattuessa varjo on niin tarkka, että sen aikana voidaan jopa tutkia auringon liekkien eli koronan korkeutta! Aurinko on satoja miljoonia kertoja suurempi kappale kuin Kuu, ja välimatkat avaruudessa ovat huikeat. (Auringon sisään mahtuisi 1.3 miljoonaa Maapalloa ja Auringon halkaisijalle 110 maapalloa jonoon.)

Esimerkki on vakuuttava siksi, että ei ole olemassa mitään voimaa eikä vuorovaikutusta, joka tekisi kytkykaupan Auringon ja Kuun välillä. Ei ole mitään syytä, miksi kokoluokkien ja etäisyyksien pitäisi aiheuttaa tarkka auringonpimennys Maan pinnalla kymmenen sentin silmienvälillä. (Kuun ollessa kauimpana Maasta, on sen etäisyys 404 365 km. Lähimmillään Kuu on 366 033 km päässä.)Tarkalta näyttää kuunsirpin esiin jättävän varjon pallomuoto keskellä kuunkiertoakin. Auringonpimennysten jakso on säännöllisesti 18 vuotta ja 11 päivää. (18 a, 10,96 d.)

Vuodessa voi olla korkeintaan seitsemän pimennystä: joko viisi auringon ja kaksi kuunpimennystä tai sitten neljä auringon ja kolme kuunpimennystä. Se nyt ei tosin raastuvassa mitään merkitse."
Täältä sen löysin:)
---mutta mitä se merkitsee tänään, tässä a j a s s a ?
 
vierailija
"Perinteiset kukkaniityt ovat harventuneet, ja samalla myös mehiläisten määrä on vähentynyt. Tämä voi uhata maailman elintarviketuotantoa. Mitä on tehtävissä? Norjassa on käynnistetty hankkeita tilanteen parantamiseksi." Näkyy arenalla (y)
 
  • Tykkää
Reactions: 0oo0
Mulla on työn alla kasvimaa ja kasvhuone. Tomaatit istutettu jo, ostin säkkejä luomu-multaa joita tehostin kananpaskalla sekä grobiootti-mullalla. Kaikkea ne keksivätkin.

Perhosia ajatellen voisi taas kylvää kasvimaan pohjoispuolelle kurkkuyrttiä estämään kylmää viimaa.
 
vierailija
Mulla on työn alla kasvimaa ja kasvhuone. Tomaatit istutettu jo, ostin säkkejä luomu-multaa joita tehostin kananpaskalla sekä grobiootti-mullalla. Kaikkea ne keksivätkin.

Perhosia ajatellen voisi taas kylvää kasvimaan pohjoispuolelle kurkkuyrttiä estämään kylmää viimaa.
Onhan mukavaa:)
En muista, oonko saninut. ksavihuoneesseen kannattaa laittaa musta tynnyri, jonne voi tyhjentää ne kuumavesiämpärit, millä torjutaan yöpakkasta ja se sama vesi lämpenee sitten auringon paisteessa. Mustaa tylliä voi laittaa sinne, minne ensimmäiset auringonsäteet aamulla lankeavat, niin sekin lämmittää hiukkasen. Saavin ei tietenkään pidä varjostaa turhaan mitään kasvia. Tuikuilla voi myös lämmittää, valvotusti, kun ne saattavat roihahtaa - varsinkin jos katosta tippuu vettä siihen tuikkuun.

Tulipa mieleen yks uttu... minkä taidankin postata ihan erikseen.
 
vierailija
"Yksi maailman pisimmistä, suoriin havaintoihin perustuvista ilmastosarjoista, on Suomen Tornionjoelta. Tornionjoen jäidenlähtö on kirjattu ylös vuodesta 1693 lähtien. Tänä aikana joen jäidenlähtö on aikaistunut noin kahdella viikolla."

Otin noista mittausarvoista maximit ja minimit ja muutaman huippuarvon mukaan katsoin molemmat: ne sattuivat kuukierron mukaiseen rytmiin, tasan 19 vuotta oli molemmissa. Suomen Luonto- lehdessä 9/5 2015 oli taulukko, josta ne huiput löysin. Vuodesta 1958 lähtien kerätyt aíkasarjat täsmäsi hyvin.

Onhan se ymmärrettävää: jos uusikuu sattuisi vaikkapa huhtikuulle pari kertaa, olisi se estämässä auringon lämmön saapumista maahan, jäiden lähtö viivästyisi. Se on vielä tarkastamatta, osuuko just niille vuosille, mutta on omituista, jos meteorologit eivät käytä ollenkaan tuota laskelmissaan - en tiedä, käyttävätkö.

Tornionjoki onkin hyvä indikaattori, koska sitä ei ole allastettu, vaan se virtaa vapaana suoraan pohjoisesta etelään. Em. linkin takana olevaa juttua en ole lukenut aikaisemmin, joten sieltä en ole asiaa (10.5.2009 lehden numero) tarkistanut - vielä:)

Kuun vaiheita täytyisi verrata siihen jäidenlähtöön, mut vanhoja ei ole netissä - vai onko muuta kuin tämä? Tai tämä, kuva 9 siellä? Tulvat tulevat vähän aikaisemmin.

Olis kiva nähdä muidenkin vapaiden jokien tilastoja. Jukka Piiroinen on kuvannut niitä Tornionjoella - kiitos niistä! Uusimpia tietoja löytyy menneiltä keväiltä tässä.
 
Mä keksin miten muurahaiset eivät pääse mun rehujen kimppuun!

Tokmannilta muuruspaljuja. Niiden pohjalle tiiliä viisi, kuusi kyljelleen. Vettä sen verran että tiilet peittyvät. (imivät muuten aluksi varmaan ämpärillisen vettä!) Ja tiilten päälelle sopii just passelisti kolme ämpäriä missä kasvaa tomaatteja tai chilejä.

Sinnehän hukkuvat yrittäjät. Ähä!
 
vierailija
Mä keksin miten muurahaiset eivät pääse mun rehujen kimppuun!

Tokmannilta muuruspaljuja. Niiden pohjalle tiiliä viisi, kuusi kyljelleen. Vettä sen verran että tiilet peittyvät. (imivät muuten aluksi varmaan ämpärillisen vettä!) Ja tiilten päälelle sopii just passelisti kolme ämpäriä missä kasvaa tomaatteja tai chilejä.

Sinnehän hukkuvat yrittäjät. Ähä!
Mulla oli viime kesänä siinä mustassa saavissa, missä on paljon vettä, oikea lautta muurahaisia. Kukaan niistä ei hukkunut! Huuhtelin jonkun purkin pohjaa aikaisemmin ja siitä purkista oli koko joukko joutunut veteen - ei ne siihen itse olis menneet. Mut tiskiaineella kuolee hetkessä, se käsintiskiaine LV ainakin, mut sitä vettä ei sit voikaan kasteluun käyttää. Kastematoja täytyy muistaa suojella ensisijaisesti - oli ne missä tahansa:)

Pansuola lattialistojen alla on aikaisemmin hävittänyt isot muurahaiset kokonaan - ja niitä oli silloin paljon. Kasvihuoneeseen en sitä laittaisi kuitenkaan, kun se syanidi (E536) yskittää itseä. mitä jauhemaisessa suolassa on.
 
vierailija
---ainoastaan kuulla on se 19 vuoden kalenteri, kun se kiertää maan kanssa ympäri aurinkoa. Tässä aika kiva esitys, jos joku ei kuun kiertoa tunne:
Kirjassa Suomen kansan kalenteri 2017 sivulla 52 lukee nän:
"Yhdeksäntoista wuotta perästyksin on joka wuosi erinlaisia ilmoja, ja sitte 19 wuotta eteenpäin tulee taas samallaisia ilmoja, kuin niinä edillisinäkin 19 wuotena on ollut. Syy tähän on se, että kuu joka yhdeksäntenätoista wuotena syntyy saman nimisenä päiwänä. Joka siis kirjoittaisi 19 wuotta perästyksin jokapäiwäset ilmat muistoonsa; hänellä olisi tulewista ilmoista kaikkein aikasemmin tietoa antawa."
- TALON-POJAN SÄÄ- ELI ILMA-KIRJA,
1848 -

Mikä hauskinta, tuota kirjaa voi lukea netistä, mutta eipä voi päivittää omaa paikkakuntaa sinne, kuten URSAN tähtikartalle voi... No, eipä ole olennainen tieto meille saakka kulkenut:cool:
:barefoot:
 
vierailija
K e i n o m a h a testeissä on tehty tutkimuksia, mitkä eivät tietenkään ole sama asia, kuin elävän olennon maha!

Niitä tutkimuksia ei muuten ole tehty oikein, sillä rottakokeissa on tutkittu vain maissin proteiinia, aiheuttaako se allergiaa - vaikka juuri siinä rasvassaanhan ne myrkyt ovat ja yleensä ihminen altistuu niihin enemmän siinä vaiheessa, kun se varastorasva tulee käyttöön. Allergian aiheuttaa yleensä proteiini, mutta kun vaihtoehtona haitallisuustutkimuksissa ei ole koisamyrkkyä, ei tulostakaan voi tulla. Se syövyttää maissikoisan - siis perhosen toukan elimistön sisältäpäin - ihan samaan tapaan ihmisen suolistollekin käy, mutta hitaammin vaan tapahtuu. Maltodekstriini, askorbiinihappo, kasviöljyt ja hydrolysoidut valmisteet sekä dekstriinit voivat sisältää tuota maissikoisamyrkkyä:sick::poop:
 
vierailija
Olipa taas mukava jakso, toka. Jos ei ole nähnyt ensimmäistä, kannattaa sekin katsoa ennen kuin putoaa pois.
"Puutarha on loistava paikka järjestää vaikkapa kesähäät, mutta mihin sisustussuunnittelija Malin on ajatellut sijoittaa morsiusparin hääsviitin? Kokki Tareq laittaa kasvisruokia, ja puutarhuri John on kylvöpuuhissa."
Näkyy arenalla
Tuossa sarjassa on uudet jaksot. Entisiä näytetään nimellä Puutarhaperjantai tai -torstai. Mukavia nekin, kun ei kaikkia muista kuitenkaan silloin kun tarttis...
 

Yhteistyössä