Vanhemmuus 04.05.2022

Anna: Maarit Hurmerinta elää isoäitinäkin ruuhkavuosia: ”En pysty heittäytymään laiskana sohvalle lukemaan”

Kiireisen perheenäidin elämä on jättänyt Maaritiin jäljet. Vieläkin on vaikeaa laiskotella, vaikka lapset ovat aikuisia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Liisa Valonen ja Maarit Hurmerinnan kotialbumi

Laulaja-muusikko Maarit Hurmerinta, 68, on isoäiti, joka saa edelleen muistuttaa itselleen, että omasta jaksamisesta on pidettävä huolta. Seitsemääkymmentä lähestyvä Maarit pohtii elävänsä yhä eräänlaisia ruuhkavuosia.

Lue myös: Tuula sai kuulla tulevansa mummuksi, mutta jokin ei ollut kunnossa – unohtumaton puhelu sai heittäytymään puolitutun kaulaan vaatekaupassa

– Jostain kumman syystä minussa asuu edelleen perheenäiti-Maarit, joka ei pysty heittäytymään laiskana sohvalle lukemaan kirjaa. Vaihde on tainnut jäädä päälle ajalta, jolloin hoidin samaan aikaan kodin, työt ja lapset, Maarit tuumaa Annan haastattelussa.

Niinpä Maaritin voi löytää kotoaan Vantaan Hiekkaharjun suuresta omakotitalosta kuuntelemasta äänikirjoja. Tai valmistelemasta 20. sooloalbumiaan. Tai touhuamasta yhdessä lapsenlapsineen, jotka kutsuvat häntä mamiksi tai Maaritiksi.

Maaritilla ja hänen muusikkomiehellään Sami Hurmerinnalla on kaksi aikuista lasta, laulaja-lauluntekijä Janna Hurmerinta ja Samuli Hurmerinta.

Lapsenlapsia Hurmerinnoilla on kolme: Valtteri, Fiona ja Noa. Valtteri on jo täysi-ikäinen. Fiona ja Noa sen sijaan ovat hyvin samanikäisiä. Fiona on 3-vuotias, Noa 2 ja puoli.

Lapsenlapset tekevät vanhenemisesta mielekkäämpää

Kun Valtteri oli pieni, hän ja Maarit kaivoivat lumilinnaan onkaloita, joihin he sytyttivät kynttilöitä. Muisto on lämmin, ja siitä on valokuviakin perheen kotialbumissa.

Samanlaisista leikeistä ja lukuhetkistä Maarit iloitsee nyt nuorempien lastenlasten kanssa. Vaikka vanheneminen ei aina ole mieluisaa, lapsenlapset saavat sen tuntumaan paremmalta.

– Parasta vanhenemisessa on isovanhemmuus. Saan olla läsnä parhaissa hetkissä, kun hoitovastuu ei ole kokoaikaista, kuten omien lasteni kanssa aikanaan.

Isovanhempana Maarit ei halua olla päsmäröivä. Lasten vanhempien toiveita ja tahtoa on kuultava, vaikka lapsenlapsien kanssa tiiviisti olisikin.

Jannan poikaa Noaa Maarit näkee viikottain, sillä perhe asuu lähellä. Tulevaisuudessa ehkä jopa vielä lähempänä, sillä ilmaan on heitetty idea siitä, että Janna rakentaisi talon vanhempiensa viereen.

– Minua lämmittää ajatus siitä, että meitä asuisi kolme sukupolvea samalla tontilla.

Lue myös: Kuka kuuluisa mummo olet? Tee testi!

Maarit viihtyy musiikin lisäksi erityisen hyvin kasvien ja kukkien parissa puutarhassaan. Kuva: Maaritin kotialbumi

”Kun vihdoin sain Noan syliini, maailma pysähtyi”

Maarit muistelee isovanhemmuutensa heikkoa hetkeä, kun Noa ilmoitti yllättäen tulostaan Ranskan-matkan aikana. Noa syntyi keskosena, ja Maaritin huoli oli kova.

Maarit soitti hädissään Naistenklinikallekin, josta hän rauhoiteltiin. Äiti ja vauva olisivat hyvissä käsissä Ranskassa. Maarit ei voinut muuta kuin toivoa parasta.

– Kun vihdoin sain Noan syliini, maailma pysähtyi. Hän näytti niin pieneltä ja ihanalta. Aloin spontaanisti hyräillä Noalle, joka availi silmiään rauhallisen oloisena ja jäi kuuntelemaan ääntäni.

Lue koko juttu Annan numerosta 18/2022 tai lyhennelmä Annan verkosta!

Lue myös: Millainen isoäiti olet? Vastaa yhdeksään kysymykseen, niin saat vastauksen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X