Minun tarinani 01.12.2015 Päivitetty 10.08.2021

Esko Eerikäinen: ”Laitan tyttäreni Victorian kaiken muun edelle”

Esko Eerikäinen saa kuusivuotiaan Victoria-tyttärensä luokseen joka toiseksi viikoksi, sillä hänellä on yhteishuoltajuus tytön äidin Martina Aitolehden kanssa. Lapsesta erossa olemiseen ei totu koskaan. – En tiedä, uskaltaisinko hankkia lisää lapsia. Jos taas tulisi ero, en varmasti kestäisi sitä, Esko sanoo.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
OM-arkisto

”Isi, miksi sä annoit suukon Ninalle?” Victorian siniset silmät olivat kummastuksesta pyöreinä. Esko Eerikäinen, 41, oli pussannut silloista tyttöystäväänsä, bikini fitness -kilpailija Nina Sarjolahtea, 26, ensimmäistä kertaa tyttärensä nähden.

– Victoria on aina saanut minulta sataprosenttisen huomion. Pussailemme, halailemme ja kerromme, miten paljon rakastamme toisiamme. Olen pelännyt, että hän tulee mustasukkaiseksi, jos esimerkiksi kävelen käsi kädessä jonkun naisen kanssa, Esko sanoo.

Lue myös: Sisarensa menettänyt Martina Aitolehti: ”Lapseni eivät edes tiedä, että minulla oli sisko”

Eroisä ikävöi lastaan

Suhde Ninan kanssa oli Eskolle ensimmäinen vakava sen jälkeen, kun hän erosi Victorian äidistä Martina Aitolehdestä vuonna 2011. Victoria oli tuolloin hieman yli vuoden ikäinen, ja tyttö on siitä lähtien asunut vuoroviikoin isänsä ja äitinsä luona.

– Suomen laki on sellainen, että äidillä ja isällä on täysin erilaiset oikeudet lapseensa. Ymmärrän, että äiti on lapselle tärkeä, mutta niin on isäkin. Minulle oli selvää, että en halua isäksi, joka näkee lastaan vain joka toinen viikonloppu.

Esko tiesi, että avioeron takia hän joutuisi väistämättä olemaan erossa Victoriasta. Jos isä saisi päättää, hän hakisi tytön tarhasta joka päivä ja olisi tämän kanssa koko ajan.

– Ajattelin, että tähän järjestelyyn tottuisi iän myötä, mutta ei se ole helpottanut ollenkaan. Kun Victoria ei ole luonani, ensimmäiset pari päivää menevät hyvin. Sitten ikävä iskee kovana.

Lue myös: Kun isä jää ulkopuoliseksi

”Haluan hoitaa isätontin hyvin”

Toisaalta Esko ei ole varma, olisiko hän näin sitoutunut isä, jos perhe olisi ehjä. Lapsi saattaisi tuntua itsestäänselvyydeltä, eikä jokaista hetkeä osaisi välttämättä arvostaa. Nyt kun Eskon ja Victorian yhteinen aika on rajattu, isä haluaa käyttää sen parhaalla mahdollisella tavalla.

Temppukoulua, pyöräilyä, paijaamista, piirtämistä ja barbileikkejä. Esko ei halua, että Victoria jumittaa Ipadin tai telkkarin ääressä. Omistautuva isä minimoi omat työnsä ja harrastuksensa niillä viikoilla, kun tytär on hänen luonaan.

Kesäkuussa 2015 Esko aloitti radiotoimittajana The Voice -radiokanavalla.

– Jos jotakin haluan hoitaa hyvin, niin isätontin. Yritimme Martinan kanssa saada lasta monta vuotta, ja tiesin jo silloin, että jos lapsi tulee, laitan hänet aina etusijalle.

Välillä Esko menee salaa kurkkimaan, mitä Victoria touhuaa espanjankielisessä päiväkodissaan. Isästä on ollut hienoa huomata, miten reipas, empaattinen ja sosiaalinen tytär on.

– Jos joku lapsi itkee, Victoria menee heti kysymään, mikä tällä on hätänä.

Isyys on tehnyt Eskostakin myötätuntoisemman. Hän on oppinut antamaan anteeksi ja näkemään asiat toisen näkökulmasta.

– Tunteet moninkertaistuvat lapsen myötä. Victoria pääsi viime kesänä ensimmäistä kertaa vuoristorataan. Kun näin Victorian jännityksen, tajusin, että hitto miten siistiä tämä on.

Lue myös: Martina Aitolehti: ihan tavallinen mutsi?

”Kunnioitan Martinan uutta miestä”

Victoria on tottunut siihen, että hänellä on kaksi kotia. Äidin luona asuvat myös Martinan miesystävä Stefan Therman ja pariskunnan tytär Isabella, 3. Eskon mielestä on vain hyvä, että Victorian ympärillä on paljon ihmisiä.

– Kunnioitan Stefania – onhan hänen lapsensa omani sisko. Olen kuitenkin tehnyt Stefanille selväksi, että Victorialla pitää olla turvallinen olo heidän luonaan.

Esko Eerikäinen

Eskosta on tärkeää kysyä Victorialta joka päivä, miten hän voi ja onko kaikki hyvin. Joskus Victoria on mietteliäs: Miksi isi ja äiti eivät voi olla yhdessä?

– Se tuntuu tosi pahalta. Ei kukaan halua tehdä perhettä, joka hajoaa. Tulee epäonnistunut olo, kun en pystynyt pitämään perhettä kasassa. Tosin elämämme ei olisi näin tasapainoista, jos olisin Martinan kanssa yhdessä, Esko sanoo.

Vanhemmat kertovat tytölle, että he ovat hyviä kavereita, joilla on omat kodit. Itseasiassa heidän välinsä ovat paremmat kuin avioliiton aikana. Jos Victoria ei esimerkiksi halua mennä nukkumaan, Esko soittaa Martinalle ja päinvastoin. Yhdessä he miettivät, miten tytön kanssa toimitaan.

Lue myös: Martina uuden miehensä pettämisestä: ”Tarvitsin tämän vasaraniskun, jotta opin arvostamaan suhdettamme”

Uusi avoliitto epäonnistui

Viime keväänä isän ja tyttären kaksinolo päättyi, kun Nina muutti Eskon luo. Eskolle oli selvää, että hän ei muuttaisi yhteen naisen kanssa, jota Victoria ei hyväksy. Victoria on kietonut isänsä tiukasti pikkurillinsä ympärille, mistä Eskokin on saanut kuulla.

Uuden suhteen aloittaminen ei ollut Eskolle helppoa, sillä avioero jätti jälkensä. Perheenlisäys ei ole missään nimessä ajankohtaista nyt eikä ehkä tulevaisuudessakaan.

Nina sen sijaan haaveilee häistä ja vauvasta. Lopulta erilaiset näkemykset erottivat parin. Eskon ja Ninan suhde päättyi elokuussa. Toistaiseksi Victorian ei siis tarvitse todistaa isän suukottelua toisen naisen kanssa.

– En tiedä, uskaltaisinko hankkia lisää lapsia. Jos taas tulisi ero, en varmasti kestäisi sitä.

Juuri nyt on hyvä näin. Victoria on saanut kokea paljon elämänsä alkutaipaleen aikana, ja Esko pitää huolen, että pienen tytön maailma ei enää järky.

Lue myös: Jukka Poika: Uusperhe oli aluksi sokki

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X