Ensimmäinen puhelin lapselle – muista nämä asiat lapsen kännykän kanssa!
Lapsen ensimmäistä puhelinta hankittaessa on hyvä miettiä, mihin käyttöön se tulee. Riittääkö perinteinen yhteydenpito vai tarvitaanko nettiä? Mediakasvattaja Suvi Valkosen mielestä kännyköiden suurin vaara lapsille ei ole internetin sisältö, vaan puhelimien käyttö liikenteessä.
Suomessa hankitaan puhelimet lapsille aikaisessa vaiheessa, yleensä ekaluokkalaisille. Minkälainen puhelin soveltuu pienelle lapselle? Mitä on hyvä muistaa puheluiden ja viestittelyn säännöistä? Miten vanhempi tukee käytön aloittamista ja miten lapsen puhelimen käyttöä kannattaa seurata?
Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Suvi Valkonen kertoo, mitä ensipuhelimen hankinnassa ja käyttöönotossa on hyvä pohtia. Hän toivoo puhelimen käytön avoimuutta lapsen ja vanhempien välille – lapsi ei saa etääntyä puhelimellaan muista.
Lue myös: Näin käytät älylaitetta lapsen kanssa: 8 tilannetta ja ratkaisua
Milloin hankkia lapselle ensimmäinen puhelin?
Pääsyy puhelimen hankkimiselle on aluksi yhteydenpito. Kun lapsi alkaa liikkumaan omatoimisesti, yleensä peruskoulun alussa, kannattaa puhelimen ostoa harkita.
Lapset usein vertailevat puhelimiaan ja niiden ominaisuuksia, joten lapsi saattaa toivoa kännykkää jo ennen koulun aloitusta. Kun ostaminen tulee ajankohtaiseksi, on pohdittava, mihin lapsi puhelinta tarvitsee.
Lue myös: Älä jätä vauvaa taulu-tv:n ääreen: tämän takia se voi olla haitallista
Millainen on hyvä puhelin lapselle?
Perheissä on hyvä miettiä, minkälainen kännykkä sopii lapsen tarpeisiin. Hyvällä ensipuhelimella on helppo käyttää perustoimintoja, kuten soittaa, lähettää tekstiviesti, ladata akku ja laittaa puhelin äänettömälle. Lisäksi mallin kannattaa olla kestävä.
Tärkeää olisi, että lapsi pystyy huolehtimaan puhelimestaan itse. Jos hän kadottaa tai rikkoo usein tavaroitaan, mieit, kannattaako ostaa lapselle kallista puhelinta.
Myös akun lataamisesta huolehtiminen ja koulun puhelinsääntöjen noudattaminen ovat mittareita lapsen osaamisesta puhelimen käytössä.
Eri puhelimet soveltuvat eri tarkoituksiin. Perinteinen malli voi olla kestävämpi ja toimia hyvin puheluihin ja tekstiviesteihin. Jos tarvitaan nettiyhteyttä, Whatsappia tai muita somesovelluksia, on hankittava älypuhelin.
Lapsen kanssa kannattaa käydä yhdessä läpi, onko puhelin vain yhteydenpitoon vai myös peleihin, kuvaamiseen ja tsättäilyyn. Lapsen näkemys on myös huomioitava. Mikäli päätyy älypuhelimeen, siihen kannattaa harkita suojakuorien hankkimista.
Vanhemmat voivat halutessaan myös tehdä rajoitteita lapsen puhelimeen. Tuleeko vanhemmille ilmoitus, jos lapsi lataa itse sovelluksia? Onko netti rajoitettu vain tiettyyn kellonaikaan?
Hinta ei kerro puhelimen käyttöiästä. Jos lapselle hankkii heti aluksi kalleimman ja uusimman älymallin, joka kestää vuoden pari, voi paluu halvempaan malliin olla vaikeampaa. Myös rahallinen riski on pienempi, jos ensipuhelin on käytetty, esimerkiksi vanhemman vanha puhelin.
Lue myös: Lapsi tarvitsee liikuntaa kaksi tuntia päivässä
Miten opastaa lasta puhelimen käytössä?
Olisi hyvä, että lapsi näkisi vaivaa tutustuakseen kännykkään – ei vain räpläämällä mitä sattuu. Vanhempien pitää olla mukana heti alussa ja opastaa, miten eri toiminnot toimivat.
Vanhempien puhelinten kanssa voi harjoitella, miten puhelinta pidetään ja missä sitä säilytetään.
Kouluilla on usein omat ohjeensa, miten puhelinta saa käyttää tai säilyttää. Vanhemman on hyvä tietää myös koulun säännöistä.
Lue myös: Näin opetat kiukuttelevalle lapselle itsehillintää: 10 vinkkiä
Kännykkä ei ole lapselle vain soittamiseen
Nykylapsille kännykkä ei enää symboloi soittamista. Se on alakoulusta saakka osa lapsen elämää, sitä esitellään kavereille, ja siellä elää koko ajan toinen maailma, some.
Koska some ja internet toimivat vain älypuhelimilla, on monen lapsen toiveena sellainen. Kateellisuus kavereiden puhelimista voi nousta esille.
Selvät pelisäännöt auttavat. Voitte esimerkiksi sopia, että lapsi saa uuden älypuhelimen, kun hän on ensin pärjännyt vanhalla mallilla jonkin aikaa.
Lue myös: Snapchatin kiinnostavimmat äidit ja isät: seuraa ainakin näitä
Opeta lapselle hyvät puhelintavat
Puhelimella aukeaa uusia tapa kommunikoida: viestejä, videoita, hymiöitä, ääniviestejä… Somekäyttäytymisestä on hyvä puhua, kun se tulee ajankohtaiseksi. Samalla on hyvä opastaa internetin ja viestittelyn käytöstapoihin.
Opettelu koostuu pienen lapsen kokoisista asioita: Miten ollaan kännykän kanssa mukavasti kaveriporukassa. Miten ei jätetä ketään ryhmän ulkopuolelle, eikä lähetetä törkyviestejä. Kuinka toista puhutellaan viesteissä.
Lisäksi valtava infotulva ja voimakastunteinen sisältö tulevat vastaan. Jos kaverin lähettämä video ahdistaa, miten suhtautua siihen? Miten reagoidaan tuntemattomilta tuleviin viesteihin ja kaveripyyntöihin?
Samalla on hyvä opettaa mediakriittisyyttä: internetissä vastaan tuleva uskottava tieto ei välttämättä ole totta. Pelisilmä kehittyy lapsella pikkuhiljaa iän myötä.
Vanhemman on hyvä tutustua myös eri palveluiden ikärajoihin: esimerkiksi Facebookia, Instagramia ja Snapchattia saavat käyttää vasta 13-vuotiaat.
Lue myös: Opeta nämä kolme liikuntataitoa lapsellesi
Mitä vaaroja puhelin voi lapselle aiheuttaa?
Vanhempia helposti pelottaa se, mitä lapsi näkee netissä. Tärkein huolenaihe on silti liikkuminen liikenteessä: näyttöä tuijotetaan kävellessä tai pyörräillessä, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.
On siis tärkeää opettaa, että koulumatkojen aikana ei tuijoteta ruutua.
Lue myös: Parhaat sovellukset lapsille: 14 viihdyttävää ja opettavaista appsia
Ole läsnä lapsen kännykän käytössä alusta asti
Jo pienet lähettävät paljon videoita sovellusten kautta, koska kirjoittaminen voi olla heille videota tai ääniviestiä työläämpää. Vanhempien olisi syytä yrittää selvittää, minkälaista viestintää lasten välillä on.
Pyri avoimeen suhteeseen puhelimen käytöstä lapsen kanssa. Tarkoitus ei ole tentata, katsoa salaa ja urkkia, vaan olla alusta asti mukana.
On tärkeää, että vanhemmat ovat yhdessä katsomassa, miten kännykkää käytetään. Vanhempien tulee olla tietoisia, millaisia asioita lapsi tekee kännykällä ja mitä käyttötapoja vakiintuu.
Puhelimen tarjoama maailma vie helposti mukaansa. Vanhemmilla ei ehkä tule enää kyseltyä kuulumisia tarpeeksi, jos lapsi etääntyy puhelimen kanssa. Tämän vuoksi avointa käyttöä kannattaa tukea heti alussa.
Juttuun on haastateltu mediakasvatuksen asiantuntija Suvi Valkosta Mannerheimin lastensuojeluliitosta.
Lue myös: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto
Jaa oma kokemuksesi