Minun tarinani 21.12.2019 Päivitetty 29.01.2021

Kaksplussan vuoden blogi Operaatio Äiti: Tuhannet seuraavat, kuinka Anette yrittää raskautta – ja lukevat myös jokaisesta kipeästä vastoinkäymisestä

Helsinkiläisen Anette Ahon, 29, kolme lasta ovat tulleet dramaattisella tavalla maailmaan. Synnytysten väliin on mahtunut ero ja rakastuminen. Nyt Anette haaveilee neljännestä lapsesta.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Niclas Mäkelä, Anette Ahon kotialbumi

”Olin 22-vuotias tullessani äidiksi. Esikoiseni raskaus oli yllätys. Olin ollut poikaystäväni kanssa kaksi vuotta yhdessä, ja olimme puhuneet lasten hankkimisesta, mutta ajankohtaista se ei vielä olisi ollut. Raskaus sai ehkäisypillereistä huolimatta alkunsa, koska epäsäännöllistä kuukautiskiertoani hoidettiin keltarauhashormonilla.

Tein positiivisen raskaustestin yhdeksännellä raskausviikolla. En huomannut mitään oireita sitä ennen. Raskauden loppupuolella sairastuin raskausmyrkytykseen. Synnytys päätettiin käynnistää raskausviikolla 36+4, mutta käynnistys ei edennyt. Vauvan sydänäänien pudottua minut kiidätettiin kiireelliseen sektioon.

Äitiys tuntui hämmentävältä. En tiennyt miten olla, kun vauva vain nukkui kopassaan. Topi oli helppo vauva, mutta tunsin oloni ahdistuneeksi ja masentuneeksi.
Vauva heräili pitkin yötä, ja unirytmini meni sekaisin. Jatkuva herääminen tuntui rankalta, joten aloin valvoa läpi yön, jottei minun tarvinnut nousta aina uudestaan ylös.

Perustin blogin Operaatio äiti, kun Topi oli puolivuotias, tarkoituksena lapsen kuulumisista kertominen. Blogi on kulkenut mukanani kaikki nämä vuodet.

Elsa ja Alma isän sylissä loppukesästä 2018.

Päätimme erota, kun Topi oli kaksivuotias. Pian eron jälkeen aloitin seurustelun nykyisen mieheni kanssa. Yllätyksekseni olin raskaana kolmen kuukauden kuluttua seurustelun aloittamisesta.

Temperamenttinen vauva

Raskauden ajan voin hyvin, mutta raskausviikolla 35+2 sain rajun kipukohtauksen. Soitin sairaalaan, ja minua kehotettiin ottamaan särkylääkettä. En ole kovin kipuherkkä, joten päätin lähteä varmuuden vuoksi sairaalaan tarkistamaan tilanteen.

Sairaalassa huomattiin, että vauvan syke oli liian korkea, eikä vauva voinut hyvin. Minut lähetettiin suoraan sektioon. Lääkäri ei tiennyt, mikä oli hätänä, mutta sektion alussa huomattiin, että lapsivesi oli veristä ja istukka oli repeytymässä irti. Jos olisin jäänyt kotiin odottamaan, vauva olisi saattanut kuolla kohtuun. Onneksi luotin äidinvaistooni ja lähdin käymään sairaalassa.

Elsa oli temperamenttinen vauva ja itki ensimmäiset puoli vuotta melkein tauotta. Hänellä todettiin 3-vuotiaana aistiyliherkkyys, mikä on luultavasti aiheuttanut osan ongelmista.

raskauden yrittämisestä julkisesti kertominen

Topi ja Elsa perheen koiran Tifan kanssa metsässä.

Sain kolme keskenmenoa ennen kuin aloin odottaa Almaa. Kolmas raskaus oli vaikea.

Oloni oli väsähtänyt. Raskauden loppupuolella huomattiin, että varastorautani eli ferritiinin arvo oli vain 3. Uskon, että matala ferritiinitaso aiheutti jaksamattoman olon ja sen, että hengästyin niin helposti. Minulla oli ollut edellisissä raskauksissa vaikeita raskauskomplikaatioita, ja siksi kolmannessa raskaudessa päädyttiin suunniteltuun sektioon.

Sektio olisi haluttu tehdä jo 35. raskausviikolla, mutta vauvan keuhkot eivät olleet kehittyneet tarpeeksi. Lopulta sektio tehtiin viikolla 36, kuukausi ennen laskettua aikaa.

Alma oli helppo vauva, joka ei turhia itkeskellyt. Ainoana huolenaiheena oli, että hän oli niin hidas lähtemään liikkeelle. Nyt kohta kaksi vuotta täyttävän taaperon temperamentti on helpon alun jälkeen jo tuhatkertainen.

Lue Operaatio Äiti -blogia: Tämä vuosi toi suuren parisuhdekriisin. Meidän vaikeudet alkoi ihan turhasta.

Olemme olleet mieheni kanssa viisi vuotta yhdessä. Vuosiin on mahtunut vaikeita vaiheita. Aloin odottaa ensimmäistä yhteistä lastamme niin nopeasti, ettemme ehtineet etsiä roolejamme parisuhteessa. Olen pohtinut blogissanikin sitä, kannattaako lapsi tehdä kolmen kuukauden tuttavuuden jälkeen. Olemme olleet hyviä tiimipelaajia, mutta nyt pyrimme tietoisesti huomioimaan toisiamme arjessa enemmän.

Raskauden yrittämisestä kertominen

Lue Operaatio Äiti -blogia: Olematon raskaus – miksi edes testasin?

Äitiys on kohentanut itsetuntoani. On helpottavaa tietää, että lapsi hyväksyy minut, vaikka tekisin virheitä enkä aina jaksaisi. Pyrin ohjaamaan lapsiani oikeaan suuntaan. En kiellä heitä, vaan kerron, mitä asioista voi seurata. Sanon, että jos nostat sen, se saattaa pudota varpaillesi.

lapsen yrittämisestä kertominen

Anette ja lapset kesällä 2019. Kesää seurasi neljännen lapsen yrittämisestä kertominen blogissa. Anette on kirjoittanut rehellisesti vääristä plussista ja pettymyksistään.

Olen huomannut, että sillä tavoin lapsi oppii nopeammin tekemään oikeita valintoja. Olen valmis korottamaan ääntäni, jos lapsi on vaarassa ja jos hän kiusaa tai satuttaa toista. Uskon, että jos ääntään korottaa vain ääritilanteissa, lapsi tunnistaa helpommin, milloin on kyse tositilanteesta.

Topi on 7-vuotias ekaluokkalainen, Elsa täyttää pian neljä ja Alma joulukuun lopussa kaksi. Haaveilen neljännestä lapsesta. Ehkä kannattaisi hankkia se tähän samaan konkurssiin. En tiedä, jaksaisimmeko yrittää lasta enää viiden vuoden kuluttua, kun arki on silloin jo helpompaa.

Operaatio Äiti: Yhdeksäs plussa vaihtui heti tamponeihin

Sairastamani 1-tyypin diabeteksen vuoksi raskauden riskit kasvavat, mitä vanhemmaksi tulen. Ennen kolmatta sektiota minulle suositeltiin sterilisaatiota, koska kohtuni ei ehkä kestäisi enempää sektioita. Sektion jälkeen sain lääkäriltä luvan vielä yhteen raskauteen.”

Anetten blogi Operaatio Äiti palkittiin Kaksplussan vuoden portaaliblogina 2019.

Keskustelu: Onko vauvayrityksestä kertominen Facebookissa järkevää vai olenko vanhanaikainen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X