Kolme lasta ja koulutus eivät olleet edes imetysohjaaja Catarinalle, 39, sujuvan imetyksen tae – ”Tuli pieni häpeä siitä, että miten en osaakaan”
Vaivaton imettäminen ei ole itsestäänselvyys edes imetysohjaajalle. Kuopuksen kireä huulijänne aiheutti Catarina Aminoffille murhetta vauvan ensimmäisinä kuukausina.
Imuote oli huono heti alussa. Pieni suu lipsui ja vauva oli rinnalla itkuinen.
Miten tämä nyt on taas näin vaikeaa? Catarina Aminoff tuskaili.
39-vuotias Aminoff oli valmistunut pari vuotta aiemmin imetysohjaajaksi ja opiskeli parhaillaan kätilöksi, eli homman piti olla viimeistään nyt, kolmannen lapsen kohdalla, hallussa alusta lähtien.
– Tuli pieni häpeä siitä, että miten en osaakaan. Selitin kätilöillekin, että kyllä minun pitäisi, kun olen imetysohjaaja. He lohduttivat, että se on aina opettelua sekä vauvalle että imettäjälle, vaikka äidillä kuinka olisi kaikki tieto. Imetys on aina kahden kauppa.
Häpeän lisäksi asiantuntijuus toi myös mielenrauhaa: sen takia Aminoff ei säikähtänyt, vaikka vauva ei alussa saanut imettyä käytännössä mitään.
– Tiesin, että pari tippaa riittää.
Kireä huulijänne ja suihkutissit
Kun imetys ei ottanut onnistuakseen, Aminoff hankki apua kotiin jo muutaman vuorokauden kuluttua. Imetysohjaaja korjasi asentoa ja asetteli tyynyjä tueksi.
– Siitä oli hyötyä, mutta heti kun hän lähti, vaikeudet palasivat. Imetyshetket olivat sähläystä, ja tuntui, että olisin tarvinnut kuusi kättä.
Vauva kasvoi hyvin, mutta kärsi kovista vatsavaivoista. Imuotteen lipsuessa vatsaan pääsi paljon ilmaa, joten Aminoff päätti hakea kokeneempaa apua.
Uusi imetysohjaaja kurkisti vauvan suuhun ja vahvisti äidin epäilyksen kireästä huulijänteestä. Hän opetti, miten jännettä voi venyttää ja hieroa ja suositteli myös osteopatiaa.
– Kun olimme kokeilleet kaikkia lempeitä keinoja, eikä mikään auttanut, päädyimme leikkaukseen. Lääkäri diagnosoi huulijänteen erittäin kireäksi.
Noin seitsemänviikkoisena tehty toimenpide auttoi heti jonkin verran, mutta kaikkia ongelmia se ei poistanut. Kuopus on nyt puolivuotias, eikä imuote ole vieläkään optimaalinen. Aminoffin mukaan se on kuitenkin tarpeeksi hyvä.
– Huomasin, että minulla oli suihkutissit. Imetysohjaajani kertoi, että se voi johtua huonosta imuotteesta. En ollut varautunut sellaiseen, koska muiden lasteni kohdalla ongelma oli ollut päinvastainen.
”Luulin, että 2 ensimmäistä viikkoa ovat tärkeimmät”
Kun Aminoff 13 vuotta sitten sai esikoisensa, hän ei liiemmin ollut pohtinut imetystä.
– Ajattelin, että imetän, jos se onnistuu. Se ei ollut minulle niin tärkeä asia. Siihen aikaan annettiin sairaalassa lisämaitoa, ja kotiuduimme niiden kanssa. Kätilö iski minulle myös rintakumin, enkä saanut minkäänlaista ohjausta.
Aminoff kärsi silloinkin imetyskivuista, maitoa ei tullut kunnolla, eikä lapsi rauhoittunut rinnalle. Kahden kuukauden jälkeen hän lopetti yrittämisen kokonaan.
– Ne olivat sellaisia vaikeuksia, jotka olisi voinut selättää, jos joku olisi tullut auttamaan. Ei neuvolassa osattu silloin antaa apua, vaan sitä olisi pitänyt itse osata hakea.
Aminoffia jännitti kertoa imetyksen lopettamisesta neuvolassa. Hän tunsi syyllisyyttä ja pettymystä, mutta oloa helpotti se, että samoihin aikoihin vauvan saanut ystäväkin lopetti imetyksen varhain.
– Kuulin myös jostain, että vain ensimmäiset kaksi viikkoa olisivat vasta-aineiden saannin kannalta tärkeät. Se helpotti silloin, mutta myöhemmin opin, että se ei pidä paikkaansa.
Lue myös: 7 syytä imettää
Taistelutahdolla eroon lisämaidosta
Neljä vuotta sitten Aminoff sai toisen lapsen. Vauva joutui heti synnyttyään seurantaan ja sai lisämaitoa. Paino nousi hitaanlaisesti, laskikin.
Neuvolan terveydenhoitaja oli odotusaikana kehottanut Aminoffia hankkimaan imetyksestä tietoa, koska tiesi esikoisen kanssa kohdatuista ongelmista. Aminoff oppi, että imetys on hyödyllistä vielä ensimmäisten kahden viikon jälkeenkin.
– Liityin Imetyksen tuki ry:n Facebook-ryhmään ja päätin, että nyt onnistun ja haen apua, jos tulee vaikeuksia.
Vauvan synnyttyä Aminoff sai Imetyksen tuesta ohjeita, kuinka omaa maidontuotantoa saa lisättyä: tiheitä imetyksiä, paljon ihokontaktia ja luottoa siihen, että onnistuu.
– Taistelutahdolla pääsimme lisämaidoista eroon. Yleinen syy imetyksen lopettamiselle on se, että äiti luulee maidon loppuvan. Sitähän ei näe, kun tissit eivät ole läpinäkyvät. Tein taulun, jossa lukee, että nämä eivät ole merkkejä maidon loppumisesta, ja palasin aina sen ääreen.
Aminoff epäili kireää huulijännettä jo keskimmäisellä lapsella, sillä imetys sattui silloinkin. Lääkäri kuitenkin sanoi, ettei huulijänne vaikuta imetykseen.
– Silloin en tiennyt lainkaan lempeistä hoitokeinoista eikä meillä ollut vauvavakuutusta, toisin kuin nyt.
Kahdeksan viikkoa hän kärvisteli kivuissa, mutta sitten alkoi sujua. Aminoffin mukaan se on tyypillinen aika imetysvaikeuksien selättämiseen.
Takkuisesta alusta huolimatta hän imetti keskimmäistään onnistuneesti taaperoikäiseksi.
Lapsi oli vuoden, kun Aminoff kouluttautui imetysohjaajaksi. Siihen sysäsi kokemus siitä, ettei neuvolan apu ole riittävää eivätkä kätilöt ehdi antaa tukea niin paljon kuin äidit tarvitsisivat.
– Haluan tehdä oman osani, etteivät muut koe samaa kuin minä. Toivoisin lisäresursseja synnytyssairaalaan, sillä saan yhteydenottoja äideiltä, jotka ovat vielä sairaalassa. Kätilöt ovat niin kovilla.
Jaa oma kokemuksesi