Vanhemmuus 25.08.2017 Päivitetty 27.05.2024

Stressaa vähemmän ja nauti lapsistasi – rennon vanhemmuuden avaimet

Onko pinnasi kireällä, koska lapset riehuvat kielloistasi huolimatta? Ovatko päiväsi kilpajuoksua kotoa päiväkotiin ja harrastuksiin? Listasimme 10 vinkkiä, jotka vähentävät stressiäsi ja tekevät vanhemmuudesta antoisampaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Kuvittelemme joskus, että kiellot ja säännöt tekevät lapsista tottelevaisia ja arjesta rullaavaa. Lopputulos voi kuitenkin olla se, että lapset kiukuttelevat ja vanhemmuus tuntuu suorittamiselta. Myös elämykset ja harrastukset stressaavat, jos niitä on liikaa.

Nämä vinkit opettavat sinulle rentoa vanhemmuutta, joka on nautinnollisempaa kuin tiukka kontrolli:

1. Höllää vaatimuksiasi

Vanhemmuus muuttuu rennommaksi, kun lasket sekä itseäsi että muita koskevaa vaatimustasoasi. Tämä ei tarkoita sitä, että päästäisit elämänne retuperälle, vaan kyse on olennaiseen keskittymisestä. Vähemmän tärkeät velvoitteet voi hoitaa löysemmin ja jättää joskus välistä.

Jos uuvut kotitöistä, mieti, riittäisikö vain näkyvien paikkojen siivoaminen, vaikka sohvan alle jäisi villakoiria? Onko sinun pakko saada parissa vuodessa sekä perhe, ura että maratonkunto? Vaikka lapsi olisi musikaalinen, pitääkö hänen soittaa viulua, jos harrastus aiheuttaa riitoja?

Lue myös: Vaatiiko lapsi itseltään liikaa? Helpota lapsen perfektionismia

2. Opettele nauttimaan tavallisesta arjesta

Elämyshakuisuus voi tehdä elämästä stressaavaa. Jos laatuaikaan ladataan liian kovat odotukset, pettymys on suuri, kun huvipuistossa sataa.

Mönkään menneet elämykset eivät tunnu katastrofeilta, kun opettelet nauttimaan arjesta. Teidän ei tarvitse aina järjestää lapsille erityistä tekemistä. Kirjastokäynti riittää perhepäivän aktiviteetiksi, ja joskus voitte vain makoilla kotosalla.

3. Rajoita viriketulvaa ja harrastusrumbaa

Liian runsas virikemäärä tekee arjesta hektistä, vaikka tekeminen olisi mielekästä. Organisoimaton aika ja tylsistyminen taas voivat ruokkia lapsen luovuutta ja aktiivisuutta. Nurkkaan viskattu viulu voi alkaa kiinnostaa lasta, kun häntä ei pakoteta soittamaan.

Myös aikuisen kannattaa järjestää itselleen tyhjää aikaa. Se nollaa stressaantuneet aivot paremmin kuin tavoitteisiin tähtäävä treeni ja uuden opettelu.

Iltaisin koti kannattaa rauhoittaa. Sulkekaa elektroniset laitteet ja himmentäkää valot. Tehkää yhdessä iltapuuhia, jutelkaa päivän tapahtumista ja nauttikaa läheisyydestä.

Lue myös: Päästänkö lapsen nettiin? 5 vinkkiä netin käyttöön

Milloin lapsella on liikaa harrastuksia? 16 vinkkiä vanhemmille

4. Opettele rauhoittumista

Temperamenttimme vaikuttaa siihen, kuinka helposti ärsyynnymme, pelästymme ja stressaannumme. Mielenrauhaa voi onneksi myös harjoitella.

Kun olet räjähtämispisteessä, vetäydy toiseen huoneeseen, hengitä ja laske sataan. Myös mindfulness-harjoitukset laukaisevat stressiä, ja opit suhtautumaan arkihulinaan rennommin.

Kun olet rauhoittunut, pystyt rauhoittamaan paremmin myös lapsen. Samat keinot tyynnyttävät niin aikuisia kuin lapsiakin: hengittäminen, omaan tilaan vetäytyminen ja tunteiden sanoittaminen. Rauhoittavaa lapsijoogaa voi kokeilla jo 2-vuotiaan kanssa.

5. Tiedosta, että vaiheita tulee ja menee

Koliikki, uhma ja murrosikä ovat raskaita vaiheita – mutta vain vaiheita.

Väsynyt vanhempi voi kokea, että vaikea vaihe on ikuinen. Itseään kannattaa kuitenkin muistuttaa siitä, että kaikki loppuu aikanaan.

Et herää loppuelämääsi imettämään vauvaa pikkutunneilla, ja ovia paiskova teini tulee muuttamaan omilleen. Oivallus voi auttaa, jos huomaat takertuvasi vain vaiheen negatiivisiin puoliin.

6. Luota lapsen pärjäämiseen

Lapsen jatkuva valvominen ja hänen puolestaan pelkääminen on uuvuttavaa. Stressaannut, jos mietit aina, mitä pahaa lapselle voi tapahtua. Lapsi ei myöskään opi mitään ja koe onnistumisen iloa, jos et anna hänen ottaa pieniäkään riskejä.

Yritä suhtautua maailmaan maalaisjärjellä. Terävät esineet pitää piilottaa taaperolta, mutta koululainen voi harjoitella nikkarointia linkkuveitsellä. Muista, että ilman kolhuja ja sotkuja lapsi ei opi, etkä voi pakottaa häntä hyppäämään harjoitteluvaiheen yli.

Lue myös: Pelkäätkö liikaa lapsesi puolesta? Näin pääset eroon turhista peloista

7. Sano ”ein” sijaan ”kyllä”

Stressaantunut vanhempi sanoo herkästi ”ei”, koska hän uskoo ehkäisevänsä katastrofeja. Jatkuvat kiellot kuitenkin lietsovat lasten kiukuttelua. Mitä tiukemmalle vedät liekaa, sitä enemmän lapset pyrkivät vapauteen ja ärsytyksesi kasvaa.

Älä sano aina ”ei”, jos lapsen lähellä ei ole todellista vaaraa, vaan suurin uhka on se, että hän sotkee paitansa. Jos lapsen vaatimukset eivät ole kohtuuttomia, vastaa hänelle myös ”kyllä”. Voit huomata, että lapsi käyttäytyy paremmin kuin silloin, kun kiellät häntä.

8. Ota apu vastaan

Jos turvaverkkoja on, niitä kannattaa käyttää. Mummit ja kummit eivät välttämättä hoida lastasi samalla tavalla kuin sinä. Tärkeintä on kuitenkin se, että he ovat turvallisia aikuisia.

Pieniin mielipide-eroihin ei kannata takertua liikaa, ja erilaisiin hoitotyyleihin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Lapsi oppii joustavuutta, kun hän tottuu syömään hieman erilaista ruokaa kotona ja hoidossa.

9. Lepää ja vedä omat rajasi

Pyhitä oma aikasi itsellesi, jotta jaksat nauttia lapsista. Tee mieluisia asioita, tarkoittaa se sitten sukan kutomista tai kampaajakäyntiä.

Älä veny joka suuntaan ja pysy jämäkkänä, jos sinulle vihjaillaan, että olet kunnianhimoton tai laiska. Luota siihen, että elämä kantaa, eikä kaikkea tarvitse saavuttaa nyt. Ruuhkavuosina kannattaa kerätä voimia, jotta akkusi eivät ole tyhjät, kun lapset itsenäistyvät.

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa

10. Keskity tietoisesti hyviin asioihin

Mieti joka ilta, mikä päivässä oli hyvää. Keskity lapsiisi ja kumppaniisi. Mitä hauskaa he tekivät, mitä ihanaa koitte yhdessä? Voitte tehdä harjoituksen myös koko perheen voimin.

Päivän hyvien hetkien kertaaminen vahvistaa myönteistä ilmapiiriä. Rituaali lisää myös uskoasi siihen, että tavallinen arki on hyvää ja riittävää – pettymyksineen ja kitinöineen. 

Lähteet: How Stuff Works, The Telegraph, Zen Habits

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X