Vanhemman terveys 17.03.2024

Kuparikierukalle on hormoniton vaihtoehto, jonka vain harva tuntee – kiinnitetään suoraan kohdunseinään

Kohtulihakseen upotettava ehkäisyväline auttaa välttämään joitakin kuparikierukan yleisimpiä haittapuolia.

Teksti
Pinja Landén
Kuvat
iStock

Olet varmasti kuullut kuparikierukasta, mutta oletko törmännyt rungottomaan Gynefix-kuparikierukkaan? Sitä on asennettu Suomessa jo noin kymmenen vuoden ajan, mutta edelleen vain harva on kuullut siitä.

Mikä kuparikierukka?

Perinteinen kuparikierukka on jäykkä T:n muotoinen kohtuun asennettava ehkäisyväline, jonka ympärille on kiedottu kuparilankaa. Kuparikierukka erittää kupari-ioneja, jotka heikentävät siittiöiden ja munasolun liikkumista sekä siittiöiden hedelmöittämiskykyä. Jos siittiö kuitenkin onnistuu hedelmöittämään munasolun, estää kupari hedelmöittynyttä munasolua kiinnittymästä kohdunseinämään.

Kuparikierukka lisää usein kuukautisvuodon määrää. Vuotomäärän lisääminen on kohdun limakalvon reaktio vierasesineeseen. Myös kuukautisten pituus ja kuukautiskipujen määrä lisääntyvät monilla käyttäjillä.

– Kivut johtuvat siitä, että kohtu supistelee kuukautisten aikana. Jos kohdun sisällä on jäykkä, kiinteä vierasesine, sen reunat tökkivät supistelevan kohdun seinämiin ja se tuntuu kipuna, selventää naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Dimitrios Scordas.

Moni lääkäri ei suosittele kuparikierukkaa ehkäisymenetelmäksi etenkään silloin, jos kuukautiset ovat jo lähtökohtaisesti kovin runsaat. Useimmiten kuparikierukan vaihtoehdoksi tarjotaan hormonikierukkaa.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Gynefix-kuparikierukka on pehmeä

Perinteiselle kuparikierukalle on olemassa hormonikierukan lisäksi toinen vaihtoehto, jota Suomessa kuitenkin asentavat vain harvat gynekologit.

Gynefix-kierukan sisältämät kuparisylinterit on kiinnitetty sulamattomaan kirurgiseen lankaan. Lanka upotetaan kohtulihakseen kiinni solmun avulla.

Gynefix eroaa perinteisestä kierukasta rakenteeltaan ja asetustavaltaan. Gynefix on ketjumainen ja pehmeä, koska se on kiinni langassa. Juuri pehmeään rakenteeseen perustuvat myös sen edut.

– Kuukautiskipujen ei pitäisi merkittävästi lisääntyä, sillä lankamainen pehmeä kierukka ei tunnu supistelevassa kohdussa kuukautisten aikana, Scordas kertoo.

Vuotomäärä on puolestaan kiinni siitä, miten keho reagoi kupariin. Jonkin verran vuotomäärä Gynefixinkin kohdalla lisääntyy. On kuitenkin yksilöllistä, kuinka paljon.  

Gynefix sopii parhaiten yli 30-vuotiaalle synnyttäneelle

Gynefixin, kuten minkään muunkaan ehkäisyn, ei voi sanoa sopivan kaikille. Parhaiten se sopii yli 30-vuotiaalle jo synnyttäneelle naiselle, jolla ehkä on lapsilukukin jo täynnä.

Hormonaalinen ehkäisy ylläpitää parhaiten hedelmällisyyttä, sillä se ehkäisee endometrioosia. Mutta jos lapsia jo on ja toivoo hormonitonta ehkäisyä, Gynefix on hyvä vaihtoehto.

– Sellaiselle 20-vuotiaalle, joka ei ole aiemmin kokeillut hormonaalista ehkäisyä, tämä ei lähtökohtaisesti ole paras ratkaisu, Scordas sanoo.

Syy, miksi Gynefix ei välttämättä sovellu 20-vuotiaalle on se, että kohdun seinämä on tuossa iässä vielä melko ohut. Silloin kierukkaa ei voi turvallisesti kiinnittää kohtuun.

Lue myös: Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

Muualla normijuttu

Kierukoita asennetaan julkisessa terveydenhuollossa, mutta monilla terveysasemilla ei kuitenkaan ole ultraääntä. Se on suurin syy siihen, miksei julkiselta puolelta saa Gynefixiä.

– Gynefixin valmistaja vaatii, että ennen asetusta ja sen jälkeen tehdään ultraäänitutkimus. Näin varmistetaan kierukan turvallinen asettaminen. Tämä ei päde muihin kierukoihin, Scordas selittää.

Lisäksi Gynefix voidaan asentaa vain, jos on käynyt koulutuksen, jossa opetetaan, miten se asennetaan kohtuun.

Scordas itse tutustui Gynefixiin jo opiskeluaikoinaan Itävallassa. Siellä kohtuun kiinnitettävää kuparikierukkaa on asennettu 1990-luvulta saakka ja se esitellään oppikirjoissa normaalina vaihtoehtona muiden kuparivalmisteiden joukossa.

Scordas on asentanut Gynefixiä Suomessa noin 10 vuotta. Tällä hetkellä sitä asentavat Suomessa muutamat gynekologit yksityisillä terveysasemilla. Helsingin lisäksi ainakin myös Turusta saa Gynefixejä.  

Voiko kierukan kanssa käyttää tamponia?

Moni nainen miettii, voiko kierukan kanssa käyttää tamponia. Scordaksen mukaan pelko on turha.

– Mitä pidempään kierukka on ollut käytössä, sen enemmän sen langat ovat kohdun kaulaa myöten. Ne voi myös lyhentää asetuksen yhteydessä. Näin ollen tamponia voi käyttää huoletta.

Myös kuukuppia voi pitää normaalisti kierukasta huolimatta. Yleisten luulojen vastaisesti ei ole mahdollista, että kuukupin alipaine vetäisi kierukan mukanaan. Kuukupin käyttäjille kierukan langat täytyy kuitenkin lyhentää kokonaan, ettei lanka jää kiinni kuukuppiin.

– Aina on olemassa se mahdollisuus, että kierukka lähtisi itsestään pois. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista. Myös Gynefix voi asennuksen jälkeen irrota, mutta jos alkuvaihe on mennyt hyvin, se pysyy usein paremmin kuin muut kierukat.

Gynefix vai Flexi-T 300?

Flexi-T 300 on perinteisen mallinen kuparikierukka, mutta pienempikokoinen ja hieman joustavampi kuin ”tavallinen” kuparikierukka

Sen ja Gynefixin ero ei ole kovin suuri. Scordas itse ei suosittelisi muita kuparivalmisteita kuin näitä kahta.  

– Täytyy kuitenkin muistaa, että sellaista ehkäisyvalmistetta, joka olisi kaikille hyvä, ei olekaan.

Lue myös: Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä – Tästä syystä sitä suositellaan harvoin

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X