Vanhemman terveys 03.12.2023

Häpyluu voi oireilla yllättävällä tavalla lähes kaikilla – näin oireet tunnistaa

Kaikilla ihmisillä on häpyluu. Sen vaivatkaan eivät siis kuulu vain naisille tai odottajille.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Häpyluu on lantion etupuolella oleva parillinen luu, ja lonkkaluun kaikkein etummaisin osa.

Vaikka häpyluusta saattaa kuulla yleensä raskauteen liittyvien häpyluuliitoskipujen yhteydessä, se on kaikilla ihmisillä, eikä siis vain naisilla.

Häpyluu on erilainen aikuisilla ja lapsilla

Aikuisilla molemmat lonkkaluut muodostuvat yhteen kasvaneista häpyluusta, suoliluusta ja istuinluusta. Lapsilla häpyluu on sen sijaan lonkkaluusta erillinen ruston erottama osa, joka yhtyy lonkkaluuhun vasta vähitellen murrosiässä, kun rusto luutuu.

Häpyluu on kaksihaarainen. Sen ylempi haarake kulkee lonkkanivelen tasosta lantion eteen, jossa se kiinnittyy vastakkaiseen häpyluuhun. Häpyluun alempi haarake suuntaa puolestaan alaspäin ja kiinnittyy istuinluuhun.

Yleisimmin häpyluu vaivaa raskauden aikana

Häpyluuliitos pitää lantion eutseinämää yhdessä, mutta riippuen lantion eri asennoista siihen voi kohdistua samanlaista vääntöä kuin SI-niveliinkin. 

Raskauden aikana häpyluuliitos liikkuu tavallista enemmän, kun keho valmistautuu synnytykseen. Lantion liitoksia häpyluussa pehmittää relaksiinihormoni, jota erittyy vielä kuukausia synnytyksen jälkeen tai jopa koko imetysajan.

Röntgenillä on havaittu, että raskaana häpyliitos voi jopa kaksinkertaistua leveyssuunnassa. Ei siis ihme, että joka viides raskaana oleva kokee lantion alueella kipua, mikä liittyy useimmiten häpyliitokseen.

Häpyluuliitoksen repeämä on erittäin harvinainen raskauden tai synnytyksen aikana. Mahdolliset vaikeat repeämät voidaan kuitenkin korjata kirurgisesti.

Lue myös: ”Ponnistusvaiheessa kuulimme pamauksen” – röntgenissä Heini näki, kuinka häpyluut olivat revenneet erilleen

Häpyluu voi naksua

Raskausaika kuormittaa lantion aluetta merkittävästi, minkä lisäksi hormonit pehmentävät kudoksia ja löystävät nivelsiteitä. Häpyluuliitoksen löystyminen alkaa jo alkuraskaudessa, mutta lisääntyy viimeisellä raskauskolmanneksella. Voimakkaimpia kivut ovat yleensä 6. ja 9. raskauskuukauden välillä – silloin häpyluu yleensä oireilee eniten.

Häpyliitoskivut ovat yksilöllisiä ja vaihtelevia, mutta yleensä häpyliitos on aristava painettaessa. Tyypillisesti kipua esiintyy häpyliitoksen alueen lisäksi alaselässä, alavatsalla, reisissä tai nivustaipeissa. Loppuraskaudessa kipu voi rajoittaa kävelyä ja tehdä pystyasennossa olemisesta vaikeaa. Joillakin häpyluun alueella kuuluu naksuvaa ääntä raskauden aikana.

Häpyliitoskivut (tai symfyysikivut) voivat vaivata sekä raskausaikana että vielä synnyttämisen jälkeenkin. Puhutaan raskausajan tai synnytyksen jälkeisistä häpyliitoskivuista, jos kivut ovat kestäneet yli viikon. Häpyliitoksen kipu ei ole yleensä koskaan este alatiesynnytykselle. 

Lue myös: Tämä kehonosa on valtaosalle naisistakin vieras – mikä ihmeen kohdunnapukka?

Raskausaika kuormittaa lantion aluetta merkittävästi.

Lantio sekä joustaa että tukee

Häpyluut liittyvät toisiinsa häpyliitoksen välityksellä. Häpyliitoksessa tapahtuu normaalisti pientä joustoliikettä esimerkiksi kävelyn aikana. Lantion alue on siis sekä joustava että tukeva. Vartaloa estää kippaamasta taaksepäin kehon vahvin side; suoliluu–reisiluuside.

Nivusside yhdistää suoliluun etukärjen häpyluuhun. Sen ja lonkkaluun välissä kulkee muun muassa suurimmat alaraajaan menevät verisuonet. Häpyluun ylempi nivelside kulkee poikittain häpyluiden välissä häpykummun päältä.

Alempana nivelside puolestaan yhdistyy syyrustoon ja liittyy nivelsiteeseen, joka säätää eniten nivelen vakautta. Takimmainen häpyluun nivelside on puolestaan kalvomainen ja yhdistyy luukalvon kanssa.

Lue myös: Miksi miehillä on nännit ja viisi muuta faktaa, joita et nänneistä tiennyt

Helpotusta häpyliitoskipuihin

Hormonaalisten muutosten lisäksi häpyluuliitoksen löystymiseen ja liitoskipuihin voi vaikuttaa vartalon painopisteen muuttuminen sekä lantion alueen nivelongelmat ja muut heikkoudet. Miehillä häpyluun alueeseen liittyvä arkuus tai nivuskipu voi säteillä myös kivespussin alueelle. Tätä esiintyy usein palloilulajien harrastajilla, joilla tulee paljon suunnanmuutoksia.

Häpyluu voi myös tulehtua. Häpyluun tulehdukseen auttaa muun muassa lepo, venyttely ja fysioterapia, mutta vaikeimmissa tapauksissa voidaan suorittaa jopa leikkaus. 

Yleensä, etenkin raskaudenaikaisen, häpyliitoskivun oireita helpottaa lepääminen. Liikkumista on kuitenkin suotavaa jatkaa kivun sallimissa rajoissa. On tavallista, että häpyliitoskipu on voimakkainta liikkeelle lähtiessä, mutta helpottuu liikkeen jatkuessa. 

Kylkiasennossa nukkuessa kannattaa laittaa polvien väliin tyyny tukemaan lonkkien asentoa. Häpyliitoskipuun voi auttaa myös lantion tukivyö.

Lähteet: Terveyskylä, Pohjola, K. & Simola. O, Vartiainen, J., Väisänen, J. & Ylönen, A.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X