Vanhemman terveys 23.02.2022

Mammografiaan ennemmin tai myöhemmin – tämä tutkimuksesta on hyvä tietää

Mammografioita tehdään myös oireettomille naisille seulonnoissa. Raskauden aikana tutkimusta ei yleensä tehdä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Mammografia on rintojen röntgentutkimus, johon pääsee lääkärin lähetteellä. Mammografialle voi olla aihetta, jos rinnassa on kyhmy tai jokin muu oire.

Rintojen röntgentutkimuksella tarkistetaan, onko aihetta rintasyöpäepäilylle tai jollekin muulle löydökselle, joka vaatii jatkotutkimuksia.

Lue myös: Rintatulehdus: näin ehkäiset ja hoidat sen

Mammografioita tehdään myös oireettomille naisille, koska Suomessa rintasyöpää ja sen esiasteita etsitään väestöstä järjestelmällisesti.

Miten mammografiaan valmistaudutaan?

Mammografia ei vaadi etukäteisvalmistautumista. Raskaudesta tai raskausepäilystä on kuitenkin hyvä kertoa hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimuksen tekijälle.

Yleensä mammografiaa ei tehdä raskaana olevalle tai imettävälle, vaan ensisijainen menetelmä on ultraäänitutkimus. Samoin alle 30-vuotiaille tehdään tavallisesti ensin rintojen ultraäänitutkimus ja katsotaan vasta sitten, onko aihetta mammografialle tai muille tutkimuksille.

Sen sijaan 30 vuotta täyttäneille mammografia on rintarauhasen ensisijainen tutkimusmenetelmä.

Mitä mammografiassa tapahtuu?

Mammografiassa kuvattava rinta puristetaan tiukasti kahden levyn väliin. Puristuksen ansiosta kuvattava rinta pysyy paikoillaan, kuvasta tulee tarkempi ja röntgenin säderasitus pienenee.

Litistys tuntuu epämukavalta, mutta se kestää vain sen ajan, kun kuvia otetaan. Kuvat otetaan vähintään kahdesta eri suunnasta.

Lue myös: Rintojen pienennysleikkaus – ennen vai jälkeen lasten saamisen? Johanna, 37, ja Alexandra, 30, tekivät erilaiset ratkaisut

Mammografia ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämään. Tutkimus kestää noin 30–60 minuuttia.

Jos mammografiassa paljastuu jotain huolestuttavaa, nainen lähetetään jatkotutkimuksiin. Rinnalle tehdään tällöin ultraäänitutkimus ja siitä otetaan neulanäyte.

Mammografia rintasyöpäseulonnoissa

50–69-vuotiaat naiset kutsutaan rintasyöpäseulontoihin noin kahden vuoden välein. Seulontaan osallistuminen on ilmaista ja vapaaehtoista.

Seulontaa tehdään, koska rintasyöpä on maassamme varsin yleinen syöpä. Mammografia paljastaa piileviä syöpä- ja esiastetapauksia. Seulonnoista jatkotutkimuksiin lähetetyistä alle kolmella prosentilla todetaan rintasyöpä.

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 naista, joista noin puolet on seulontaikäisiä.

Lue myös: Rintojen arkuus – mistä se johtuu raskauden aikana?

Lähde: Mehiläinen, Sosiaali- ja terveysministeriö, TAYS, Terveyskylä, Syöpärekisteri

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X