Vauva 12.11.2021 Päivitetty 29.05.2023

Maailman ennenaikaisin vauva Curtis painoi 420 grammaa ja vietti sairaalassa elämänsä ensimmäiset 275 päivää – kaksossisko ei selvinnyt

Lääkäri ällistyi siitä, että poika selvisi hengissä. ”Äiti kysyi minulta, eikö vauvoille voi antaa edes mahdollisuutta.”

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Yhdysvalloissa on tapahtunut jälleen ihmeitä.

Alabamalainen Curtis Zy-Keith Means syntyi 5. heinäkuuta 2020, jolloin raskautta oli kestänyt vasta 21 viikkoa ja yksi päivä. Laskettu aika olisi ollut marraskuun yhdentenätoista.

Tämä tekee hänestä maailman ennenaikaisimpana syntyneen ja hengissä selvinneen vauvan.

Lue myös: Vauvan pituus- ja painoennätys, vanhin synnyttäjä, eniten lapsia – hurjista vauvaennätyksistä yksi on Suomesta

Tapauksesta uutisoi maailmanennätyksiä valvova Guinness World Records.

Syntyessään Curtis painoi vain 420 grammaa. Curtisia hoitanut lääkäri Brian Sims ällistyi siitä, että poika selvisi hengissä.

– Tilastot kertovat, että tämän ikäiset vauvat eivät selviydy. Äiti kuitenkin kysyi minulta, eikö vauvoille voi antaa edes mahdollisuutta, Sims muistelee Guinnessille. – Olen tehnyt tätä työtä liki 20 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt samanikäistä, yhtä vahvaa vauvaa. Curtisissa on jotain erityistä.

Nyt 16 kuukautta vanha taapero voi hyvin, vaikka hän yhä tarvitseekin lisähappea. Äiti Michelle Butler luonnehtii lastaan hyvin aktiiviseksi pojaksi.

– Olen väsynyt jo nyt! hän ilakoi Guinnessille kuvaillessaan poikansa energiatasoja. – Olen niin ylpeä hänestä.

Kaksossisko ei selvinnyt

Ihmepojan selviytymiseen liittyy kuitenkin myös surua.

Michelle odotti kaksosia, mutta Curtisin kaksosisar menehtyi vain päivä heidän syntymänsä jälkeen.

Kaksossisko ei ollut yhtä kehittynyt, eikä hän reagoinut tehohoitoon samalla tavalla kuin veljensä.

Lue myös: Krista odotti huhtikuista, mutta ennen uutta vuotta menivät lapsivedet – Niilo syntyi raskausviikolla 23

Curtis-veljenkään tie ei ollut helppo. Hänet voitiin irrottaa hengityskoneesta vasta kolmen kuukauden kuluttua syntymästä. Curtis oli sairaalassa yhteensä 275 päivää eli lähes yhdeksän kuukautta, ennen kuin hänet voitiin kotiuttaa.

Aiempi ennätys rikottu

Pikku-Curtis on nyt maailman ennenaikaisimpana syntynyt vauva, joka on jäänyt henkiin. Hän rikkoi aiemman ennätyksen yhdellä päivällä.

Aiempi ennätyksenhaltija on pieni Richard, joka syntyi Minnesotan osavaltiossa raskausviikolla 21 +2.

Lue myös: Maailman ennenaikaisin vauva juhli 1. syntymäpäiväänsä – 4 kk ennen laskettua aikaa syntyneen pojan selviytymisennuste oli nolla

Molemmat vauvoista ovat syntyneet ajallisesti lähellä toisiaan. Richard syntyi kesäkuussa 2020, kun taas Curtis syntyi saman vuoden heinäkuussa.

Lue myös: Suomi maailman kärjessä keskoshoidossa – vain yksi maa on parempi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X