Vauva 01.04.2024

Tyttövauva tulossa? Ero poikavauvaan näkyy vain yhdessä asiassa, vaikka ihmiset voivat kommentoida muuta

Tyttöä ei ole tutkitusti helpompi kasvattaa kuin poikaakaan.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Tyttövauva vai poikavauva? Tyttöjen äiti vai poikien äiti? Pohdinta omasta tulevaisuudesta ja lapsista tai perheestä voi alkaa hyvinkin nuorena. Viimeistään haaveet lapsilukumäärästä tai lasten sukupuolesta alkavat yleensä odotusaikana.

Ajatukset uudesta tulokkaasta voivat hiipiä myös lähipiiriin, jossa saatetaan veikkailla raskausoireiden tai vatsan muodon perusteella, onko tuloillaan poika- vai tyttövauva. Jokainen odotus on kuitenkin erilainen, eikä tyttö- tai poikaraskauksiin päde tietyt oireet. Vauvan sukupuolen arvuuttelu ja selvittäminen odotusaikana on silti yleistä.

– Monelle tulevalle vanhemmalle sukupuolen selvittäminen voi tuntua siltä, että vauvan tulo muuttuu konkreettisemmaksi ja tulevaa lasta on helpompi kuvitella. Usein esimerkiksi ensimmäistä lastaan odottavalle vanhemmalle odotus on niin täynnä epävarmuutta ja jännitystä, että sukupuolen selvittäminen etukäteen voi helpottaa oloa, MLL:n asiantuntija Anna Weckström sanoo.

Mutta onko tyttöä erilaista kasvattaa kuin poikaa? Miten valmistautua, jos perheeseen on tulossa tyttövauva? Nämä asiat tyttövauvan vanhemman on hyvä ottaa huomioon.

Pyyhi tyttövauva aina edestä taaksepäin

Tyttövauvan tuloon voi valmistautua kuten vauvan tuloon ylipäätään. Ainoa todellinen ero vauvanhoidossa tyttöjen ja poikien välillä näkyy alapesussa, johon tulee kiinnittää tytöillä erityistä huomiota.

Tyttövauvojen alapesu tehdään aina edestä taaksepäin. Läpi elämän virtsaamisen jälkeen oikea suunta pyyhkiä on edestä taakse, jotta tulehdusriski on pienempi. Vastakkaiset liikkeet voivat kuljettaa peräaukon bakteereita virtsaputken suulle ja johtaa virtsatietulehdukseen.

Tyttövauvan häpyhuulten väliin mennyttä ulostetta voi pestä kastetulla pesulapulla. Vastasyntyneenkin tytön häpyhuulia voi puhdistaa varovasti, mutta häpyhuulten sisäpuolella olevaa lapsenkinaa ei pidä yrittää puhdistaa.

Lue myös: Negatiivinen suhtautuminen raskausuutiseen satuttaa – näin vastaat kommentoijalle

Kylvetä vauvaa 1–2 kertaa viikossa

Tyttövauvoilta voi tulla vastasyntyneenä emättimestä vaaleaa eritettä, mutta vuoto lakkaa itsessään muutamassa päivässä. Vuoto johtuu vauvan kohdussa saamien hormonien vaikutuksesta. Aivan vastasyntyneen pesemiselle ei ole tarvetta tästäkään huolimatta.

Sukupuolta katsomatta, lapsenkina suojaa vauvan ihoa alussa. Sitä ei kannata pestä pois ensimmäisten vuorokausien aikana.

Ensipäivien jälkeen vastasyntynyt on hyvä kylvettää kerran tai pari viikossa. Isomman vauvan voi kylvettää useamminkin, mutta päivittäinen kylpy ei ole kuitenkaan suositeltavaa.

Tyttöihin liitetään helposti odotuksia rauhallisuudesta ja kuuliaisuudesta, vaikka riehakkuus on yhtä normaalia.

Sukupuolittamisen juuret ovat syvällä historiassa – tyttövauva oli pitkään ei-toivotumpi

Tyttövauvaan tai poikavauvaan liitetään edelleen erilaisia odotuksia. Historiassa poikalapsi oli suvun jatkaja ja kotitilan perijä, jolta odotettiin fyysisyyttä. Vielä 1900-luvun alussa lapsen sukupuolella oli nykyistä suurempi merkitys myös Suomessa, joka tuolloin oli vielä maatalousyhteiskunta. Tyttövauva saattoi olla perheessä jopa pettymys.

Ajatukset poikalapsen paremmuudesta voivat kulkeutua ylisukupolvisesti ja nousta esiin vielä 2020-luvullakin. Tyttöihin liitetään sen sijaan helposti odotuksia rauhallisuudesta ja kuuliaisuudesta.

– On normaalia, jos tyttö on riehakas luonteeltaan. Lapsen synnynnäinen temperamentti vaikuttaa siihen, onko hän tarkkaileva ja hitaasti lämpenevä vai nopeampi reagoimaan erilaisiin tilanteisiin ja ärsykkeisiin. Mietin, onko riehakkuus sellainen ominaisuus, joka on sallitumpi pojille kuin tytöille? Toivoisin, että kaikki lapset sukupuolesta riippumatta saisivat olla ja elää riehakkaasti tai vastaavasti saada tilaa reagoida rauhallisesti uusiin asioihin tai tilanteisiin, Weckström toteaa.

Lue myös: ”Ei suku jatku, kun ei osata tehdä poikia” ja muut karmeat reaktiot tyttövauvan syntymään

Vaatteilla tai väreillä ei ole sukupuolta

Asenteisiin ja sukupuolittamiseen vaikuttavat niin henkilökohtaiset kokemukset kuin kulttuuriset, uskonnolliset ja yhteiskunnalliset syyt. Lasten ainutlaatuisuuden on kuitenkin huomattu kärsivän, kun lapsia kategorisoidaan sukupuolen mukaisiin luokkiin.

Sukupuolta nähdään usein esimerkiksi tuotettavan erivärisillä ja erilaisilla vaatteilla – edelleenkin tummat värit koetaan poikien väreinä ja kirkkaat tyttöjen väreinä. Tyypillisesti tyttövauva puetaan vaaleanpunaiseen ja poika vaaleansiniseen.

– Sukupuolinormit ja niihin liittyvät odotukset istuvat varsin tiukassa ympäröivässä kulttuurissamme ja monet niistä ovat sellaisia, joita emme välttämättä kyseenalaista vaan otamme itsestäänselvyyksinä. Värit ovat tästä hyvä esimerkki, Weckström harmittelee.

Hän jatkaa, että vaatteiden lisäksi myös leikkien ja lelujen osalta moni tuore vanhempi huomaa, että sukupuoliroolit ovat usein tiukassa. Joillekin se, että odotukset esimerkiksi prinsessamekkoihin puetusta lapsesta eivät toteudukaan, voi tuntua ensin hankalalta. Weckströmistä tilanne vaatii omien ajatusmallien tarkastelua – miksi tämä on minulle niin tärkeää, entä mitä tämä tarkoittaa lapselle?

– Jos oma tyttölapsi ei halua pukeutua prinsessamekkoihin tai leikkiä nukeilla, uskon että moni vanhempi suhtautuu tähän luontevasti niin, että tukee lasta niiden asioiden pariin, jotka häntä kiinnostavat. Vanhempi voi huomata, että lapsi löytää omia juttujaan ja mielekkäitä leikkejä ja harrastuksia omista lähtökohdistaan mielenkiinnon kohteisiinsa liittyen.

Onko tyttöjä helpompi kasvattaa?

Tyttövauvaa odottava vanhempi saattaa kuulla, miten tyttöjä on helpompi kasvattaa kuin poikia. Puhutaan, ettei tytöillä olisi niin rajuja leikkejä, vaikka ei ole tyypillistä tyttöä ja piirteet lapsissa määräytyvät temperamentin eikä hormonaalisten tekijöiden mukaan. Jos lähipiiristä kantautuvat odotukset tai oletukset tytöstä vaivaavat, kannattaa ne ottaa puheeksi.

– Riippuen tietenkin siitäkin, millainen keskusteluyhteys on, voisi olla hyvä tuoda esiin, että jokainen lapsi on omanlaisensa eikä sukupuoli määrittele sitä, millainen tyyppi lapsesta kasvaa, Weckström ohjeistaa.

Hän uskoo, että moni vanhempi on saanut huomata, että tietyt ominaisuudet eivät ole sukupuoleen liittyviä vaan yksilön omia taipumuksia tai piirteitä.

Lue myös: Kumpaa on helpompaa kasvattaa, tyttöä vai poikaa? Asiantuntija vastaa

Sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksen keskiössä

Väestöliiton mukaan lapsilla tulee olla mahdollisuus kiinnostua, kehittyä, valita ja toimia sukupuolesta tai muista syistä riippumatta. Ammattilaisten tulee rakentaa ja vaalia sukupuolen moninaisuutta kunnioittavaa ilmapiiriä.

Tutkimuksissa on huomattu, että varhaiskasvattajat puhuvat leikeistä, ryhmästä ja rutiineista pääosin sukupuolineutraalisti, mutta sukupuolittuneita käsityksiä ja ilmauksia esiintyy edelleen. Varhaiskasvattajat suhtautuvat sukupuolisensitiivisyyteen kuitenkin hyvin, ja se koetaan yhdeksi varhaiskasvatuksen keskeiseksi tehtäväksi.

Vielä teini-ikäisiinkin kohdistuu kuitenkin luonteenpiirteiden sukupuolittamista. Tyttöihin yhdistetään herkästi juoruilu ja ”kyyläys”, kun taas poikiin rajuus ja riehuminen. Nykyään puhutaan kuitenkin paljon sen puolesta, että kaiken ikäiset lapset kohdattaisiin ainutlaatuisina ja lasten erot huomioitaisiin kasvatuksessa varhain.

– Olisi hienoa, että jokainen lapsi saisi kasvaa mahdollisimman vapaana sukupuoleen sidotuista odotuksista omanlaisekseen ihmiseksi, Weckström toivoo.

Lue myös: Neljä syytä voi saada uskomaan, että tiettyä sukupuolta on helpompi kasvattaa

Lähteet: Väestöliitto, Sukupuoli varhaiskasvatuksessa, Libero

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X