Yksitoistakuinen vauva on viittä vaille taapero – ja sen myös huomaa!
Kun lapsi on yksitoista kuukautta vanha, vauvavuoden viimeinen osuus on käynnissä ja uusi aikakausi alkamassa.
Minne meidän perheemme vauva katosi? Tätä miettii moni vanhempi jo silloin, kun lapsi täyttää 11 kuukautta. Vastasyntyneestä nyytistä on kasvanut tekeväinen ja pystyvä porhaltaja. Lapsi ilmentää ihastuttavaa persoonaansa päivä päivältä selvemmin.
Vauvavuoden loppuhuipennus on siis alkanut, mikä voi saada vanhemman herkistymään ja voivottelemaan ajan kulun nopeutta. Nyt vauvavuoden taiasta ehtii vielä nauttimaan hetken. Onneksi ajatuksia voi omistaa myös lähitulevaisuuden iloisille asioille, kuten 1-vuotissynttäreiden suunnitteluun.
Vauva 11 kk motorinen kehitys | Kävely on vakavaa puuhaa
Vauvat oppivat kävelemään omassa tahdissaan. Jotkut ottavat huteria ensiaskeleitaan jo kymmenkuisina, toiset tepastelevat ensi kertaa puolentoista vuoden tienoilla. Yhdentoista kuukauden iässä vauva on saattanut oppia kävelemään, tai sitten ei – askeleet tulevat aikanaan!
Vauvan ensimmäinen askel saattaa olla jopa vahinko, josta vauva yllättyy itsekin. Usein yllättymisen seurauksena hän kupsahtaa maahan. Aluksi käveleminen vaatiikin vauvalta ajattelua ja keskittymistä. Sen takia lapsi näyttää ensimmäisillä kerroilla niin tavattoman totiselta, kun hän tietoisesti pyrkii eteenpäin.
Yhdentoista kuukauden ikäinen vauva vasta totuttelee kehonsa uuteen painopisteeseen. Jalkojen kesyttäminen vie hieman aikaa. Uusi kävelyn taito saa lapsen hihkumaan riemusta mutta myös parkumaan suuttumuksesta, koska jalat eivät aina tottele niin ketterästi kuin hän tahtoisi.
Vauvan hampaiden hoito | Huomio suun terveyteen alusta asti
Vanhemmalla on vastuu lapsen suun terveydestä heti ensimmäisen hampaan puhkeamisesta lähtien, jolloin päivittäinen hampaidenpesu aloitetaan. Yksitoistakuisen vauvan hampaiden harjaus voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty.
Vauva ei yleensä malttaisi pysyä paikoillaan tai mielellään ottaisi harjaa suuhunsa. Vanhempi voi yrittää lieventää hammaspesuun liittyvää venkoilua tekemällä pesuhetkestä miellyttävän rutiinin. Harjaushetken ajan voidaan vaikkapa kuunnella lapselle miellyttävää laulua. Riittävän hyvän harjausjäljen voi varmistaa lapsen ylähuulta nostamalla, jolloin hampaat näkee paremmin. Lapsen ensimmäinen hammastarkastus tehdään yksivuotiaana, jolloin suun hoitoon saa myös vinkkejä ammattilaiselta.
On hyvä muistaa, että kariesbakteeri tarttuu. Siksi vauvan ruokailuvälineet tai tutti eivät saa päätyä vanhemman suuhun esimerkiksi silloin, jos vanhemman tarkoituksena on näyttää mallia ruokailutilanteessa tai putsata maahan pudonnutta tuttia.
Ksylitolituotteiden käyttö on sallittua ja suotavaa heti ensimmäisen hampaan puhjettua, kunhan valitsee helposti suussa hajoavan ja riittävän pienen pastillin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että liiallinen ksylitolituotteiden käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja.
Kohti taaperon rutiineja | Aikainen treeni hyödyttää tulevaisuudessa
Suun terveydestä huolehtiminen ja hammaspesu kahdesti päivässä eivät ole ainoita asioita, jotka jäävät pysyväksi osaksi lapsen arkea myös vauvavuoden jälkeen. Myös ruokailuun, pukemiseen ja vessa-asioihin liittyvät rutiinit ovat olennaisia taaperon arjessa. Vauvavuoden loppu on erinomainen aika ryhtyä harjoittelemaan tiettyjä asioita etukäteen!
Tuttipullosta vieroittaminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään vuoden iässä. Monet lapset osaavat juoda pilli- tai nokkamukista jo sitä aiemmin. Tuttipullosta luopumista on hyvä harjoitella varhain, sillä pitkään kestävä tuttipullon käyttö altistaa leuan virheasennoille, purentavirheille sekä liialliselle maidon saannille.
Yhdentoista kuukauden iässä vauva on aktiivinen toimija, ja hän mielellään osallistuu kaikkeen tekemiseen. Vanhemman kannattaa antaa lapsen osallistua, vaikka lopputulos olisi vähän sinnepäin. Riisuutumistilanteissa lapsi voi esimerkiksi harjoitella sukkien poisottoa.
Pottatreeni voi kuulostaa melko varhaiselta puuhalta tässä vaiheessa, mutta panostus siihen on sijoitus tulevaan. Ei voi olettaa, että yhdentoista kuukauden ikäinen vauva olisi valmis käymään potalla, mutta siihen tarvittavia valmiuksia voi ryhtyä treenaamaan hiljalleen. Potan voi hankkia vessaan hyvissä ajoin, jotta esine on lapselle tuttu ennen varsinaisen pottatreenin aloittamista. Kun lapsi on itse kiinnostunut potasta ja tottunut sen olemassaoloon kotona, potan käytön opettelu helpottuu.
Vauvan läheisimmät ihmiset | Suosimisen merkkejä ilmassa?
Kun vauva on 11 kk, eroahdistus ja vierastaminen ovat yleensä menneet ohitse. Näissä ilmiöissä on kyse siitä, että vauva hätääntyy vanhemman poistuessa lähettyviltä ja parahtaa itkuun, kun päätyy jonkun muun kuin läheisen hoitajan syliin.
Sen sijaan vauvavuoden lähestyessä loppuaan ja taaperovaiheen kuluessa joissain perheissä kohdataan uusi ongelma: lapsi saattaa ryhtyä kahden vanhemman perheissä suosimaan toista vanhempaansa. Käytännössä tämä voi näkyä siten, että vain äiti saa laittaa vauvan unille tai vauva sallii vain isän pukevan hänet. Suosion kohde voi myös vaihdella täysin ennakoimattomasti.
Vaihe on raskas sekä vauvan suosimalle että välttelemälle vanhemmalle. Arjen rutiinit voivat hankaloitua merkittävästi, jos tiettyjä toimia säestää aina itku ”väärän” henkilön sattuessa kohdalle.
Suosiminen on seurausta lapsen oman tahdon kehittymisestä. Erityisen tyypillistä se on uhmaikäisillä lapsilla, jotka alkavat hiljalleen harjoitella itsenäistymistä. Aikaisimmillaan uhman merkkejä voi näkyä jo vauvaiässä. Tällöin asiaa hankaloittaa entisestään se, että 11-kuinen ei vielä osaa sanoin ilmaista harmistustaan.
Suosimiseen ei kannata lähteä mukaan, vinkkaa Väestöliiton kannustavan vanhemmuuden asiantuntija Anita Novitsky Kaksplussan haastattelussa vuodelta 2021. Hänen vinkeillään tilannetta voi ratkoa rakentavasti ja koko perheen mukavuus edellä.
Lähteet: Hammaslääkäriliitto ja Suomalainen vauvakirja (Otava).
Jaa oma kokemuksesi