Vauvan kehitys 03.04.2024

Yhdeksänviikkoinen vauva on varsinainen jumppaaja – motoriset valmiudet kehittyvät jatkuvasti

Yhdeksänviikkoinen vauva saattaa vielä säpsähtää helposti hereille esimerkiksi pelästyessään omia liikkeitään. Näin hän kasvaa ja kehittyy.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Yhdeksän viikon iässä vauvan motoriset valmiudet kehittyvät jatkuvasti. Hänestä on kehittymässä varsinainen jumppaaja.

Vauvaa voi jo pitää lyhyitä hetkiä vatsallaan, mikä vahvistaa lihaksistoa ja kehittää valmiuksia pään kannattelemiseen. Vatsalla makoileminen on raskasta, joten harjoitteet kannattaa pitää lyhyinä ja mielekkäinä. Vauva viihtyy vatsallaan paremmin, jos hän voi samalla katsella jotakin mukavaa, esimerkiksi vanhempansa kasvoja.

Kun vauva alkaa väsyä, vanhempi kääntää hänet takaisin selinmakuulle lepäämään.

Vauvan terveys | Vyöhyketerapiasta apua itkuisuuteen?

Yhdeksänviikkoista vauvaa saattavat vaivata vatsanpurut, sillä suolisto on vielä kehittymätön. Vauvan oloa voi yrittää helpottaa vauvahieronnalla.

Monet kokevat vauvan saavan apua vyöhyketerapeuttisesta hieronnasta, vaikka sen toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Kevyestä jalkapohjien hieronnasta ei kuitenkaan ole mitään haittaakaan, joten sitä voi hyvin kokeilla kotona. Hierominen tarjoaa vauvalle miellyttävää läheisyyttä ja luo turvallisuuden tunnetta.

Lue myös: Vauvan jalkapohjien hieronta liike liikkeeltä – Katso simppelit ohjeet vauvan koko jalan hieronnalle

Yhdeksänviikkoisen vauvan uni | Säpsähdykset saattavat herätellä

Tuntuuko, että syliin nukahtanut vauva herää heti, kun hänet laskee sänkyyn nukkumaan? Yhdeksänviikkoisella vauvalla on edelleen tallella moron-heijaste, refleksi, joka laukeaa, kun vauva pelästyy jotakin. Vauva saattaa säikähtää esimerkiksi kovaa ääntä tai omien raajojensa liikkeitä.

Vauvan on turvallisinta nukkua selällään, sillä se pienentää kätkytkuoleman riskiä. Selälleen laskiessa vauva saattaa kuitenkin helposti säpsähtää hereille, joten hänet kannattaakin laskea sänkyyn kylki edellä. Sen jälkeen aikuisen on hyvä tukea vauvaa molemmin käsin, jotta selälle asettuminen sujuu mahdollisimman vakaasti.

Yhdeksänviikkoinen vauva kannattaa röyhtäyttää ennen nukahtamista. Myös ilmavaivojen saattamisessa ulos kannattaa avustaa esimerkiksi jalkoja kevyesti pumppaamalla, jotta vauvan mahaa ei kipristä nukkuessa.

Kapaloinnista saattaa olla myös apua vauvan rauhoittamiseen, sillä se muistuttaa vauvaa kohtumaisista olosuhteista.

Toisaalta kannattaa muistaa, että yhdeksänviikkoinen vauva on vielä hyvin pieni ja nukkuminen on vielä monilla hyvin epäsäännöllistä. Unesta ei kannata ottaa stressiä, mutta edellä mainittuja asioita voi halutessaan testata parempien unien takaamiseksi.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Masennus saattaa yllättää

Vauvan vanhempi maalailee usein raskausaikana mielessään kuvia siitä, millainen vanhempi hänestä tulee vauvalle – lähes kaikki haluavat olla lapselleen parhaita mahdollisia vanhempia.

Joskus jopa epärealistisen kovat odotukset vauva-arjesta voivat olla osaltaan syynä masentumiseen. Tunne siitä, ettei ole kaikkea sitä, mitä oli vanhempana kuvitellut olevansa, saattaa saada tuntemaan itsensä epäonnistuneeksi.

Masennus on kuitenkin yleensä monen tekijän summa. Jos huomaa olevansa hyvin alavireinen vielä viikkoja vauvan syntymän jälkeen tai jos samaa havaitsee kumppanillaan, kannattaa asia nostaa herkästi esille neuvolassa. Vanhemmalla on oikeus saada mielenterveyden haasteisiin tukea, sillä se on koko perheen etu, etenkin vauvan.

Lue myös: Neuvolapsykologin vastaanotolle saavutaan useista syistä – ”Mielenterveysongelma ei tee huonoa vanhempaa”

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava) ja Uniliitto ry

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X