Vauvan kehitys 18.01.2024 Päivitetty 29.02.2024

Yksiviikkoinen vauva tutustuu perheeseensä – näin alkaa uusi yhteinen matka

Onneksi olkoon – vauvasi on nyt yhden viikon ikäinen! Kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä niin vauvalle kuin hänen vanhemmilleen, ja niin asian kuuluukin olla. Tällä viikolla perhe ja vauva tutustuvat toisiinsa ja ovat jo mahdollisesti päässeet sairaalasta kotiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Tervetuloa perheeseen!

Yksiviikkoinen vauva on maailman suloisin, joskin vastasyntynyt myös tarvitsee paljon läheisyyttä – riippuen tietenkin yksilöllisistä piirteistä. Toiset vauvat ilmoittavat tarpeensa kiihkeämmin kuin toiset.

Etenkin esikoisen vanhempaa saattaa hämmentää, että vauva voi itkeskellä paljonkin: nälästä, väsymyksestä tai esimerkiksi ilmavaivoista. Tyytyväisetkin pikkuvauvat voivat muuttua iltaa kohden itkuisiksi.

Jos vauva ei rauhoitu lainkaan, kannattaa olla yhteydessä omaan neuvolaan.

Vanhempi voi alkaa hiljalleen aavistaa vauvan tarpeita. Tämä vie kuitenkin aikaa, joten itselleen kannattaa olla armollinen. Välillä voi olla vaikea tietää, mistä vauvan itku johtuu. Tärkeintä on, että yrittää helpottaa vauvan oloa.

Yhden viikon ikäiset vauvat eivät vielä erota vanhemman kasvoja tarkasti etäältä. Vauva näkee korkeintaan 20–30 senttimetrin päähän. Näkökyvylle sekä vanhemman ja vauvan suhteen luomiselle on kuitenkin tärkeää, että molemmat saavat katsella toistensa kasvoja lähietäisyydeltä. Vauvalle häntä hoitavat läheiset ovat koko maailma!

Lue myös: Näin vauvan näkö kehittyy

Vauvan ravinto | Maito maistuu kellon ympäri

Yksi viikkoa vanha vauva tilaa itselleen maitoa, ja siksi hän saattaa viihtyä rinnalla lähes vuorokauden ympäri. Tiheällä imulla vauva pyrkii varmistamaan, että rinnat tuottavat maitoa riittävästi jatkuvasti kasvavan vauvan tarpeeseen.

Jos vauvaa ruokitaan korvikkeella, saattaa välillä pulloon jäädä enemmän maitoa, kun taas toisilla kerroilla vauva voi nauttia koko annoksen. Tarkempia ohjeita korvikkeen käyttöön saat neuvolasta.

Myös vauvan riittävä kakkaaminen ja pissaaminen kertoo siitä, että vauva saa tarpeeksi ravintoa. Tuore vanhempi voi halutessaan merkitä vauvan vaipanvaihtojen määrän ylös ensimmäisinä viikkoina. Tilanne on hyvällä mallilla, kun vaippoja kastuu suunnilleen 5–7 päivässä.

Vauvan terveys | Napatynkä saattaa jo irrota

Napatyngän puhdistus on osa vastasyntyneen hoitamista. Napa pitää puhdistaa vähintään kerran vuorokaudessa tai useammin, jos siinä on punoitusta.

Joillakin vauvoilla napatynkä voi irrota jo tällä viikolla!

Vauvan uni | ”Nukun, kun siltä tuntuu”

Yksiviikkoisen vauvan vuorokausirytmi ei ole vielä kehittynyt. Pikkuvauvat nukkuvat paljon ja nimenomaan silloin, kun he sitä kaipaavat. Terveen ja täysiaikaisen vauvan voi antaa nukkua pitkiäkin pätkiä, mutta monet vauva heräilevät pitkin yötä.

Valvovan vauvan vanhempaa voi lohduttaa tieto siitä, että paljon heräilevällä vauvalla on vähemmän hengityskatkoksia.

Muistathan nukuttaa vauvaa selällään. Sen on todettu vähentävän kätkyt-kuoleman riskiä.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Aika keskittyä uuteen perheenjäseneen

Jos vain mahdollista, nyt kannattaa ottaa rennosti! Tekemättömistä kotitöistä tai ympäröivästä maailmasta ei tarvitse juuri nyt toivottavasti stressata – parasta on keskittyä vauvaan ja hänen hellimiseensä. Myös vanhemmat tarvitsevat lepoa, erityisesti synnyttänyt vanhempi.

Jos äiti imettää vauvaa, on se hänen pääasiallinen tehtävänsä juuri nyt. Puolisolla tai muilla läheisillä on erittäin tärkeä rooli, jotta äiti jaksaa läpi tiheän imetyksen: ruoan valmistaminen, äidin juomisesta huolehtiminen ja muilla tavoin olon mukavaksi tekeminen ovat tärkeässä osassa hyvinvointia.

Alatiesynnytyksen jälkeen äidin alapää on usein vielä tässä vaiheessa arka, tai jopa kipeä, riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä synnytyksessä on käyty läpi. Puolison tuki on tässäkin tärkeää, jotta äiti pääsee esimerkiksi suihkuttamaan puhtaaksi mahdollisia repeämiä tai sektiohaavaa ja vaihtamaan jälkivuodon vuoksi sidettä.

Imetykseen kannattaa herkästi pyytää apua, jos rinnanpäät kipeytyvät kovasti. Myös rintatulehduksen ehkäisemiseen ja hoitoon kannattaa kaiken varalta tutustua, jos sellainen tulisi vastaan.

Mieliala voi vaihdella synnytyksen jälkeen ensimmäisten viikkojen ajan. Jos alakulo on hyvin voimakasta ja jatkuvaa, kannattaa herkästi ottaa asia puheeksi neuvolassa. Kyseessä voi olla synnytyksen jälkeinen masennus, johon tarvitaan ammattilaisten apua.

Myös toisen vanhemman mieli voi olla myllerryksessä suuren elämänmuutoksen äärellä. Vaikka puhuminen asiasta ei olisi helppoa, kannattaa rohkeasti yrittää. Toisille isille tai neuvolan ammattilaisille avautuminen antaa usein perspektiiviä ja keventää oloa. Myös isän jatkuva alakulo voi äityä masennukseksi, johon tarvitaan apua.

Apua kannattaa toki pyytää muutenkin, etenkin läheisiltä, sillä vauvan ensimmäiset viikot ovat hyvin intensiivistä aikaa koko perheelle: onhan sylissänne elämänne suurin ihme, joka tarvitsee juuri nyt vanhempiensa täyden huomion.

Lue myös: Vastasyntynyt tuli taloon – Näin huolehdit vauvasta ensimmäiset viikot

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava), Terveyskylä, Imetyksen tuki ry ja MLL

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X