Vauvan terveys 29.04.2022

Pikkulapsen suolisto kärsii jo yhdestä antibioottikuurista – selvisi, että myös sienimikrobiston kasvulla voi olla haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia

Imeväisille määrätään kaikista lääkkeistä eniten juuri antibiootteja. Tutkimuksen mukaan yksikin antibioottikuuri saa suoliston sienimikrobiston lisääntymään. Siitä voi seurata pitkäaikaisia haittoja.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Helsingin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan antibiootit saavat imeväisikäisten lasten suoliston sienimikrobiston lisääntymään. Imeväisikäisillä tarkoitetaan  0–12 kuukautta vanhoja lapsia.

Lue myös: Tiesitkö oikeasti tämän antibiooteista? Vastaus kuuteen yleiseen väittämään

Löydös on merkittävä, koska runsas sienimikrobisto yhdessä bakteerimikrobiston kanssa voi olla osasyynä pitkäaikaisiin haittavaikutuksiin. Antibiooteilla tiedetään jo olevan vaikutusta suoliston bakteerimikrobistoon, mutta sienimikrobistoa koskevaa tutkimusta on tehty aiemmin vain vähän.

Nyt tulokset vaikuttavat siltä, että myös sienimikrobistolla olisi suoliston epätasapainossa oma roolinsa.

– Tutkimuksemme tulokset viittaavat vahvasti siihen, että suoliston bakteerit säätelevät sienimikrobistoa ja pitävät ne kurissa. Kun antibiootit häiritsevät bakteerien toimintaa, sienet, erityisesti Candida, pääsevät lisääntymään, kertoo tohtorikoulutettava Rebecka Ventin-Holmberg yliopiston tiedotteessa.

Muutokset pidempiaikaisia kuin aikuisilla

Antibiootit ovat yleisin lääke, jota määrätään imeväisikäisille. Suoliston kehitys on tuolloin tärkeimmässä vaiheessa, Helsingin yliopisto tiedottaa.

Aiemmin on jo osoitettu, että antibioottien aiheuttamat muutokset lapsilla ovat pitempikestoisia kuin aikuisilla.

– Antibiooteilla voi olla haitallinen vaikutus sekä bakteeri- että sienimikrobistoon, mistä voi seurata esimerkiksi antibioottien aiheuttama ripuli, toteaa Ventin-Holmberg.

Lue myös: Vauvan ripulin tunnistaa näistä 3 seikasta – suolojen korvaamiseen auttaa tuttu keino

– Lisäksi antibiootit aiheuttavat suurentuneen riskin kroonisten tulehdussairauksien, kuten tulehduksellisen suolistosairauden (IBD), kehittymiselle, ja niillä on todettu olevan yhteys myös ylipainoon.

Pitkäaikaisten vaikutusten uskotaan johtuvan vähintään osittain suoliston mikrobiston epätasapainosta. Ventin-Holmbergin mukaan aiheesta kaivataan vielä lisää tutkimusta, jotta suoliston mikro-organismeja ja niiden välisiä yhteyksiä ymmärrettäisiin paremmin.

– Antibioottien vaikutusten tutkiminen on tärkeää, jotta voidaan kehittää menetelmiä, joilla suolistomikrobiston häiriöitä, kuten kroonisia tulehdussairauksia, voidaan välttää.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistuin imeväisikäisiä lapsia, joilla oli RS-virustauti ja jotka eivät koskaan aiemmin olleet saaneet antibiootteja.

Osa tutkittavista lapsista sai antibioottihoitoa. Hoitoa saaneilla lapsilla suoliston sienimikrobisto runsastui ja monipuolistui verrattuna verrokkiryhmään, joka ei saanut samaa hoitoa. Vaikutukset näkyivät vielä kuusi viikkoa antibioottihoidon aloittamisen jälkeen.

Lue myös: Tutkijat: Ripaus äidin kakkaa maitoon keisarileikkauksen jälkeen, niin vauvalle kehittyy terve suolisto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X