Vauva 22.01.2018

Vauvavuoden 10 hellyttävintä hetkeä, jotka muistat loppuelämäsi

Syliin nukahtaneen vauvan tuhina, ensimmäinen hymy, hikkakohtaukset, pienet vauvanvaatteet. Vauvavuosi on täynnä hauskoja, suloisia ja liikuttavia hetkiä, joita et unohda koskaan.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Itkun ja katkonaisten öiden lisäksi vauvavuosi pursuilee pakahduttavan suloisia hetkiä. Hetkien muistelu nostattaa hymyn huulille ja odottaja voi iloita: kaikki tämä söpöys on edessäpäin!

Vauva tarttuu sormeen

1. Sormeasi pusertava pieni käsi

Vauva tarttuu refleksinomaisesti kättään koskettelevaan sormeen, ja aikuisen peukalo täyttää koko pienen nyrkin. Vauvan ote on samaan aikaan hellä ja vahva, kuin vanhemman ja lapsen side. Ensimmäinen kosketus jää ikuisesti tuntomuistiin.

Lue myös: Nämä refleksit ovat jokaisella terveellä vauvalla

vauvanvaatteet

2.Vauvan pukeminen ja suloiset vaatteet

Vauvan pukeminen on aluksi jännittävää konkarillekin. Pikkuruisten jalkojen pujottelu bodyyn tuntuu hellyttävältä, kiehtovalta ja vähän pelottavaltakin. Vauvan omat vaatteet tekevät todeksi sen, että perhe siirtyy pian sairaalasta kotiin opettelemaan yhteistä elämää.

Veikeät vauvanvaatteet piristävät aikuista. Autuaasti nukkuva, nalleksi puettu palloposki on niin hellyttävä, että häntä voisi katsella tuntikausia.

vauvavuosi - vauvan ensimmäinen vuorokausi

3. Ensimmäinen päivä kotona

Ensimmäinen vuorokausi kotona vauvan kanssa on jännittävä kokemus etenkin esikoisen vanhemmille. Lapsen tarpeisiin pitää vastata itse, sillä missään ei ole kutsunappeja. Jännitykseen liittyy usein myös voimakas onnentunne. Vauva on kotona ja elämä perheenä alkaa.

ensimmäinen hymy

4. Ensimmäiset hymyt ja nauru

Vauvan hymy on vanhemmalle silkkaa nautintoa: hän näkee minut ja hymyilee juuri minulle! Hän rakastaa minua! Kokemus on niin ihana, että vauvan kaikki ilmeet alkavat näyttää vanhempien silmissä hymyltä.

Myös vauvan nauru on elämys. Hän hekottaa hassuille ilmeille ja seinässä välkkyvälle valotäplälle. Kun koko pieni pötkö kikattaa päästä varpaisiin, vanhempikaan ei voi olla nauramatta.

Lue myös: Lapsi opettaa iloa ja itsevarmuutta – 20 vanhemmuuden upeinta asiaa

vauva sylissä

5. Sylissä nukkuvan vauvan tuhina

Joskus vauva nukahtaa syliisi juuri, kun olet aikeissa nousta laittamaan itsellesi ruokaa. Tuhisijan läheisyys on kuitenkin niin koukuttavaa, että jäät paikoillesi. Nukkuva vauva näyttää suloiselta ja viisaalta. Katsoessaan unissaan hymyilevää vauvaa aikuinen tuntee, että kaikki on hyvin.

Lue myös: Näin saat vauvan nukahtamaan itsekseen – 7 askelta hyvään uneen

vauva tunneside

6. Vain teidän kahden rituaalit

Lähes kaikilla vanhemmilla on vauvan kanssa yhteiset jutut, joita ei tehdä muiden kanssa. Nenien yhteen hierominen voi olla äidin ja vauvan oma tapa. Isällä voi olla kylvetystyyli, josta pikkuinen nauttii erityisen paljon.

Vain sinun ja vauvan väliset rituaalit vahvistavat sidettänne. On myös liikuttavaa seurata sivusta vauvan ja toisen vanhemman yhteisiä juttuja.

vauva kiinteät

7. Ensimmäinen kiinteä ateria

Vauva muuttuu imeväisestä lapseksi, kun hän nielee porkkanasosetta edes nuppineulanpään verran. Harva vanhempi muistaa vuosien kuluttua, kuinka paljon lapsi painoi puolivuotiaana. Ensimmäisen aterian sisältö painuu kuitenkin mieleen: se oli maidolla jatkettua perunamuusia.

Lue myös: Uusi ruokasuositus: kiinteitä voi maistattaa jo nelikuiselle

jokeltelu

8. Jokellus ja sanojen tapailu

Mitä enemmän vauva ääntelee, sitä vuorovaikutteisemmaksi suhde hänen kanssaan muuttuu. Oman vauvan leperrys kuulostaa maailman suloisimmalta. Vanhemman korva kuulee herkästi äiti- ja isi-sanoja pienissäkin äännähdyksissä.

Lue myös: Näin vauvan ääntely kehittyy puheeksi

vauva hikka

9. Pienen ihmisen suuri hikka

Kun vauva hikkaa, hän hikkaa koko vartalollaan. Hikka voi olla hänelle hämmennyksen tai ilon aihe. Mitä tämä nykiminen oikein on? Tämä on hauskaa, koska se tulee taas? Hikka myös muistuttaa äitiä siitä, miltä vatsassa olevan vauvan nikottelu tuntui.

Lue myös: Hengityskatkot, rohina ja muut vauvojen oudot oireet – koska pitää mennä lääkäriin?

vauva oma keho

10. Oman kehon löytämisen ihme

Apua, kuka tuo on! Reaktio on joskus tämä, kun vauva tutkii peilikuvaansa. Riemu on suuri, kun vauva ymmärtää, että minähän se siellä. Heijastavasta pinnasta näkyvää kaveria kurkistellaan, hänelle hekotetaan ja heilutellaan.

Myös omat sormet ja varpaat ovat kiinnostavia. Palloksi käpertynyt, helmivarpaitaan suuhun änkevä vauva on suloinen ja hilpeä näky.

Lue myös: Helmivarpaita ja pingviiniaskelia – lapsen eri ikäkausien suloisimmat puolet

Lähteet: Asian Parent, Cafe Mom

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X