Lokakuun 2007 taaperot, alkuvuosi 2010

Ai niin, pyöräilystä vielä. Tykkää olla pyörän kyydissä ja osaa jo hienosti ohjata. Jalat pysyy polkimilla mut polkemista ei vielä osaa. No yks asia kerrallaan, kunhan oppii nyt kunnolla ohjaamaan niin voidaan sit enempi harjoitella polkemista. Monta asiaa pitää tuossa pyöräilyssäkin hallita yhtäaikaa =)

Päiväunet nukuttu, nyt välipalalle ja sit kai taas ulos. Kaipa sinne kauppaankin pitäis vääntäytyä, vappuruokia ostamaan. Vappu meneekin ihan kotosalla, pihahommia pitäis tehdä. Torilla varmaan käydään pojille vappupallot ostamassa :D
 
Mäkin vaan äkkiä vähän nostan meitä :whistle: :D . Pihahommat kutsuu! Mukavaa vappua vietelty, rauhaisaa, mutta pientä kivaa ohjelmaa sisältävää. Katotaan, jos tänään pihahommien jälkeen alkais yrittää talon rapsutusta :x

Oliks muuten jollain hyvä mutakakun ohje?? :attn:
 
tin
Rontti: teen aina tällä, takuuvarmasti onnistuu :)

Mutakakku
4 kpl kananmunia
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
1 levy (150g-200g) tummaa suklaata (esim.
panda/taloussuklaa..)
. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään.
. Sulata rasva kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, ettei suklaa pala. Voit toki halutessasi sulattaa suklaan vesihauteessa, mutta tällöin suklaaseen ei saisi joutua yhtään vettä.
. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munasokerivaahtoon. Sekoita.
. Kaada taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan.
. Paista 200°C uunin keskitasolla n. 20min.
. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä vähän "raa'aksi".
. Halutessasi koristele jäähtynyt mutakakku tomusokerilla.

Vappua vietetty rauhallisis merkeis, inhottava sää ollu. Nyt anopin pöperöille :p
 
Keiju07
On ollut niin kiirusta, että en ole muka ehtinyt kirjotella. Lueskelin kuitenkin kaikki jutut, joita on harvakseltaan nykyään. Liekö sitten kaikki FB:ssä? Pitääkö mun nyt liittyä sinne ihan oikeesti? Käydäänkö siellä jotain keskustelua lokakuisten ryhmässä?

Pupu ja Rontti olivatkin jo kaipailleet :heart:

Shendan uutinen vähän veti mielen matalaksi, mutta kyllä minä uskon, että teille toinen onni tullaan jokin päivä suomaan!!!

Onnitteluita kevätvauvoista ja plussauutisista. En ihan pysy kärryillä kellä ja mitä ja milloin. Ihanaa kuitenkin.

Meille ei ainakaan hetkeen uutta vauvaa (jos koskaan). Vähän kireätä ollut yhteiselo ja todetiiin väsymyksen painavan molempia. Mieluummin ollaan toistemme kanssa näiden kahden kera kuin ilman toisiamme kolmen lapsen kanssa. Ja tietenkin tuo miehen kotonaolo rassaa hermoja. En sitten tiedä kumman hermoja enemmän... ja kaikesta jäljelle jäävästä ajasta käydään sitten kinaa, että kummalla on oikeus harrastaa. Plääh... Perusonnellisesti kaikki kuitenkin.

Rontti kyseli molluskoista. Luulen, että meille on rantautunut muutama. Rykelmä selässä ja mahassa. Ei ole aiempaa kokemusta, mutta käsitin, että vain aika parantaa?

Pepisa mainitsi tuon puheterapeutin. Me mennään kontrolliin kesäkuussa, jouluna siis oltiin ensimmäisen kerran. Puuttuu meiltäkin noita konsonantteja varsin paljon (peitto - peihho) (ella - ejja) jne. Myös kolmitavuiset sanat tuottavat vaikeutta ja ne lyhennetään (tunneli - tune) (lapio - lapi) jne. Mutta nelitavuiset taas tulevat ihan nätisti (hämähäkki jne.) Lauseita tulee ja pitkiä sepustuksia, johon neiti tosin joutuu valitettavan usein toteamaan, että "ei äiti ymmärrä". :ashamed:

 
Keiju, mulla on kai joku periaatepäätös tuosta fb:sta... :LOL: Minen sinne aijo mennä! :LOL: Mää mieluummin sepustan tänn jotakin ko meen sinne... :D En tiä mikä vastasuus onkaan sinne rekisteröitymisessä...

Lämpimät onnittelut myöskin täältä kaikille vauvautuneille ja plussa-uutisia saaneille!

Muutoin täällä olo jatkuu ennallaan, nautitaan olostamme kotona! Syksyllä tosin se arki sitten alkaa, lokakuussa on pakko palata töihin. Päivähoitopaikkaakin hain jo ja iski totuus syksystä kyllä kun tänään tuli hoitopaikkapäätös.. :'( Näin se aika vaan on menny...Haikeeta, niiiin kovin kovin haikeeta...

Elkää nyt kaikki sinne fb:n menkö, käykää välistä täälläkin! On ollut niin kiva käydä lukasemassa kuulumisia, hiljentynyt pino kovasti on, mutta kuitenkin!

Iloista päivän jatkoa kaikille!
:wave:
 
Jännä lukea noista puheterapioista. Pitäskö meitinkin poika semmoiseen passittaa :eek: En mie ole kyllä tuon puheesta huolissani. Jätkä ei sano kirjaimia S ja R. L:kin vääntyy usein J:ksi. Sisko on kikko ja R:n lausuu usein N. Kolmi- ja nelitavuiset sanat lyhentää sanomalla vain kaksi ekaa tavua (haaru=haarukka, luti=lusikka). Ja yhdyssanat sanoo usein väärinpäin (lätäveti=vesilätäkkö ). Tiedän että jotkut kirjaimet voi olla haastellisia, koska kielijänne on lyhyt, joten lähinnä olen odotellut miten käy.
Mitä kautta te olette saaneet passituksen terapeutille? Eipä meillä kyllä ole puhumaankaan alettu kunnolla kuin vasta 2 vuotis päivän jälkeen. Puolessa vuodessa tuosta on tullutkin varsinainen puhuja :D
 
Kiitos Tin mutakakun ohjeesta :flower: . Pitää joskus tässä kokeilla :p . Vielä kysyisin, että mistä tietää kypsyyden, vai luotanko vain tuohon aikaan? Eikös tuo taida tuntua vielä aika raalta mössöltä, jos uunista ottaa ja tikulla kokeilee? Itelläni kun meinaa olla aina se vika, että varmistelen, ettei jää raaksi ja sitten tuleekin turhan kuivahkoa. Eikös tämä mutakakku kumminkin ole just sellainen, että olis tarkoitus jäädä vähän möhmöiseksi sisältä :D

Keijulle ja muillekin tiedoksi, että fb puolella ei olla kovinkaan aktiivisia, siis siellä meidän omalla sivustolla. Oikeastaan tosi vähän mielestäni. Nyt juuri on hiukan nossut keskustelussa esiin sama mitä kirjoitit iskän ja äipän suhteesta ja että ei se aina niin kaksista ole :/ , monellakin.

Meillä noita molluskoita oli aika reilusti ja on edelleen siellä täällä, mutta tuntuu, että pahin taitaa olla jo takana :) . Tuo ilmeisesti raapi ne aina tosi aikasin, niin ovat sitten suht nopsaan parantuneetkin. Vähän on ihoa nyt rasvailtu enemmän, kun aika atooppinen on ollut.

Puheterapiasta... On varmasti hirmu paljon kuntakohtaista, meillä ei ainakaan ihan äkkiä tämän ikäisiä vielä käynneille otettaisi. Enkä itse olisi huolissani, vaikka kirjaimia puuttuisikin tai jopa puhe olisi melko vähäistä. Kummasti se sitten suurimmalle osalle ilmaantuu ajallaan! Meillä keskimmäinen alkoi tooosi hitaasti puhumaan, mutta sen jälkeen ei ole vaikeuksia ollut. Tällä nuorimmalla puuttuu s ja on tuo puhe muutenkin suht epäselvää välillä, mutta eiköhän tuosta tokene :) . Juuri olin pienellä puheterapeuttien luennolla jossa korostettiin, että esim s ja r harjoituksia kun tekee kotona 10min päivä, on se paljon tehokkaampaa kuin 40min käynti viikossa. Mutta puhe ei ollut vielä tämän ikäisistä, eli ei kai näitä vielä niin reenata tarvi :). Ja sekin puhe oli, että yleensä kirjaimet tulevat kaikille ajallaan, reenauksella sitä voidaan nopeuttaa enemmän tai vähemmän.

Jaahas, täällä loppui telkkarista ohjelma :ashamed: ja tultiin viereen parkumaan...

Ootteko muuten millasia kortteja mummuille askarrellut?
 
Terveisiä mammoilla,

onnea uusille pikkuisille vauveleille ...
Puhejutuista - meän tytöltä puuttuu rrrr , muu on hallinnassa - puhuu selvästi ja paljon. Ja kielilläkin :)
Nyt on parina aamuna ollut kunnon maassamakaamis 'enlähde' episodeja, aika pienellä uhmaamisellahan tähän mennessä on selvittykin . Tai sitten mulla onkin hyvät hermot ?
mene ja tiedä.
Mustikkasopan syömistä en enää suosi ja suosittele . Hermo ei pitänyt kuvata - mutta mustikkasoppaa korkeassa lasissa kaatui/lensi Viutsilta- ja seinä oli 170 cm korkeuteen ihanan laikukkaan violetti. Entinen valkea seinä, siis ...

Asuntokuume jyllää mulla yhä - oma on vielä myymättä, kylläkin. Pankkihemmo antaisi lainaa kahden asunnon loukkkunkin, tosin en taida tohtia.

Romantiika saldo on nolla. Lohduttavaa jos parisuhteisillakin on omat pulmansa ja puutteensa.
Muutamat tuttusteluhaikailut päätyvät jo eieiei -diagnoosiin ennen taapmistakin . Hyvistä syistä. Vai mitäpä tuumaisitte asumuserossa elävästä 'lapsirakkaasta' miehestä , joka saa ehkä (ei saa) tavata omaa 9kk ikäistä lastaan valvotusti ? Eikä myöskään autoile... toktoki ex oli riitaisa ja hankala ja mies vaan olosuhteiden uhri.

Aivan ihana ilma - tänään mennnään tsekkaamaan yhtä haaveiluasuntoprojektia - hakukilpailu Oulussa yhteen kivaan paikkaan.

 
puheterapiasta siis kolmivuotiasta puheterapiaan,ei täällä ainakaan,hyvä jos kaikki kolmevuotiaat edes osaavat kunnolla puhua,meilläkin yksi sellanen reilu kolmivuotias tuolla töissä,jonka puhe ihan puuta heinää,eikä sitä ole mihinkään puheterapeutille laitettu..meillä erityis lastentarhan ope sanoi yhdestä eskariin menijästä kun sillä puuttui kirjaimia sanoista,että eskarissa sitten kinnitetään huomiota noihin kirjainten puuttumiseen ym..
mutta kun ei taida noita puheterapeutteja edes tällä seudulla olla,olen kuullut että tuolta pohjois-karjalan puolelta käyvät imatralla puheterapeutin pakeilla..
eli kai se niin on kunta kohtaista.

samoin kun tuo hammashuoltajalla käynti,ennen käyttivät jo ½v (miun isot tytöt kävi) mutta neiti kävi vasta 2vuotiaana,ite kävin tänään hammashuoltajalla,niin sanoi että nyt on joku valtakunnallinen juttu tullut että jo odottavat perheet pääsee raskaus aikana,eli äiti ja isä. sitten oliko ½v ja 1½v lapsi.

neitillä riittää virtaa,aamuu ja iltaa ulkona,onneksi simahtaa illalla jo ihan ihmisten aikaan.
viikonloppuna oli joku syömättömyys kausi meneillään,ei syönyt kuin aamu ja ilta puurot :eek:
ei suostunut yksinkertaisesti muuta syömään..onneksi maanantaina sitten hoidossa oli syönyt ihan kunnollaan jo.

miula enää 5 päivää tätä työtä,sitten uudet tuulet puhaltelee..no tiiän jo juhannukselle saakka työvuorot :D eipähä ainakaan tartte juhannuksena miettiä että mitä teet,kun olen pe ja la iltavuorossa :D mutta ei valiteta,ei..
 
Puheterapiasta sen verran ettei saatu lähetettä, ihan itse olin yhteydessä ja vaan sen takia, että saisin opastusta ja vinkkejä siihen millä tavalla kotona voisi treenata puhetta. Ja myöskin sen takia, että poju on todellakin alkanut turhautumaan kun ei häntä ymmärretä, varsnkaan ulkopuoliset eivät ymmärrä.
 
*lainattu yhdestä suomi24 keskusteluketjusta***

OPIN ÄRRÄN -ohjelma (10 harjoitusta)

Puheopetuksen materiaali KOTIHARJOITTELUUN, tukemaan
ohjattua puheopetusta. Tämän materiaalin rinnalla kannattaa
käyttää kaikkea sitä materiaalia joka on kertynyt mahdollisilla
puheterapeutin käynneillä sekä erityislopettajan antamalla
puheopetuksen materiaalilla.
Tätä materiaalia voi käyttää myös laaja-alainen erityisopettaja
työrunkonaan antaessaan periodimaisen puheopetusjakson
koulussa.
Tsemppiä ja intoa harjoitteluun koko perheelle !
Ohjeet:
- Ohjelmassa on kymmenen harjoituskertaa. Ohjelman tekeminen kestää
10 viikkoa, yksi harjoitus viikossa, toistoja voi ottaa päivittäin.
Harjoitukset on numeroitu.
- Kannattaa harjoitella joka päivä n. 10 min, vaikka harjoitukset
tuntuisivat helpoilta tai tylsiltä. Joka päivä viikon ajan on siis aina sama
läksy.
- /r/ :n oppiminen perustuu siihen, että kieli muuttaa uuteen paikkaan.
Kieli ei muuta minnekään, ellei sitä "viedä" uuteen paikkaan riittävän
tiuhaan.
- Kun olet esim. viikolla 6, käytä kaikkia harjoitteita 1-6 välillä.
- Musiikki; rummut, piano tai xylofoni, rytmisoittimet ovat hyviä apuja.
- säkkituoli, patja antavat mahdollisuuden rentouttaa kaulan aluetta ja
avata äänteissä tarvittavia kehonosia.
- Liikuntasalin käyttö
- Laulaminen ja riimittely antavat luonnikasta potkua harjoitteluun.
- Yksilöharjoittelun lisäksi parin tai ryhmän kanssa pelaaminen ja
leikkiminen auttavat äänteen tuomista puheen arkeen.
Miten R muodostetaan?
Kieli on ylhäällä keskihammasvallilla, täry tuntuu ja näkyy kielen
kärjessä.
Sano D. Tunnetko missä kielesi on? Nyt se on oikeassa paikassa!
/r/äänteen kehittely osatoimintojen kautta
Ohjelman tekemisessä käytetty teosta Leena Holopainen: Lokopedian
perustiedot/ Artikulaation ja fonologian häiriöt. Jyväskylän Yliopisto.
Harjoitellaan D-äänteen kautta, sillä D ääntyy samassa paikassa kuin /r/.

Harjoitus 1.
- Selvitä lapselle ero oikean ja virheellisen äänteen välillä. Usein
virheellinen /r/ ääntyy poskessa tai kurkussa.
- Lapsi tutkii peilin avulla äännettä ja opettelee tuntemaan sormellaan
paikan, missä /r/ harjoiteltaessa tuntuu. Aikuinen näyttää oikean mallin.
- Kielen liikkuvuutta harjoitellaan päristyksin ja esimerkiksi tekemällä
kielestä "rulla". Kielijumppaliikkeitä keksitään yhdessä lapsen kanssa.
- Kuvat kielijumpasta hyviä. robert-R ohjelmassa esim.

Harjoitus 2.
- Palauta lapsen mieleen kielen oikea paikka hammasvallilla (peili).
Harjoituksen voi tehdä selin makuulla käsipeilin avulla. Makuuasento
rentouttaa ja kielen kärki liikkuu jouhevammin.
- Opetellaan riittävän ilmavirran avulla kielen hyppelyä ilmavirrassa. Ei
pyritä vielä täryyn.
- Lapsi sanoo D-äännettä ja D-alkuisia tavuja, aikuinen antaa mallia ennen
lapsen ääntämystä ja vauhdittaa harjoitusta
D-D-D-D-D-D-D-D
DEN-DEN-DEN
DON-DON-DON-DON
DAN-DAN-DAN-DAN
DIN-DIN-DIN-DIN-DIN.jne
- Ääntämisen tulee olla melko nopeaa ja terävää.
- Kun lapsi tekee D-harjoituksia, hänen kielensä on /r/ äänteen paikalla.

Harjoitus 3.
- Täryn harjoitteleminen.(Lapsi on makuullaan)
- DEN-DEN yhdistelmä pyritään muuttamaan DRN-DRN-yhdistelmäksi
ilmavirtaa ja painetta lisäämällä.
DEN-DEN-DEN-DRNN
DEN-DEN-DEN-DRNN
Kun kieli on rento, lapsi osaa hyppyyttää kieltään ilmavirrassa D:n (/r/
paikalla) , ja syntyy täry D:n avulla auton päristystä matkien.
- Täry kestää aluksi vain hetken. Yritetään saada se aikaan yhä uudelleen.
- Jos täry ei synny kielen hyppelyn avulla, harjoitellaan täryttömän
pikku/r/äänteen avulla uusi artikulaatiopaikka tavuissa ja sanoissa.
Voimaa lisäämällä ja asennonmuutoksilla pyritään tärylliseen
/r/äänteeseen.

Harjoitus 4.
- Täryn pitkittäminen (laulun sävelen avulla, esim. koska meitä käsketään
tai Jaakko kulta)
DRN-DRN-DRN- DROO
DRN-DRN-DRN-DRAA
DRN-DRN-DRN-DRUU
DRN-DRN-DRN-DREE
DROOO-DROOO-DROO-DROO-DROO DROO. rallatellaan DRyhdistelmillä
tuttuja lastenlauluja.

Harjoitus 5.
- Harjoitellaan DR tavun alussa, keskellä ja lopussa.
draa-dree-drii-droo-druu-dryy-drää-dröö
adrea-edrea-idria-odro-udru-ydry-ädrä-ödrö
adr-edr-idr-odr-udr-ydr-ädr-ödr
- Jos lapsi ei osaa lukea, aikuinen lukee tavut ja lapsi toistaa. Aikuisen
malli tärkeää muutenkin. Antaa puhtia lapsen harjoittelulle.
- Toinen mahdollisuus on etsiä kirjoista /r/-sanoja ja sanoa DR /r/:n
paikalle.
- D-pelit puhevihosta
Harjoitus 6.
- Harjoitellaan konsonanttiyhdistelmiä. Puhutaan siis D-kieltä.
vidrta-podrtti-sitdruuna-vadrpaat-seepdra-kidrkko-kdruunuhedrne-
käädrme-kodrva-kidrja-madrsu-pedrhonen-padruunakadrpalo-
näpdrätä-vadrkaat-okdra-kedrni-kadrmi-todrvi-madrjavadrsa-
vadrhain

Harjoitus 7. - DR/R Harjoitellaan niin, että korvataan DR /r/äänteellä.
dreija-reija
draila-raila
droosa-roosa
druusu-ruusu
madrtti-martti
vedri-veri
kodri-kori
kudrki-kurki
hadrri-harri
hudrraa-hurraa
tatadr-tatar
draha-raha
drapa-rapa
drappu-rappu
kaidraa-kairaa
drima-rima
draimo-raimo
kudra-kura
sadri-sari
kadrtta-kartta
drako-rako
drukka-rukka
mudru-muru
draja-raja
drotta-rotta
kaidra-kaira
sadra-sara
ködröttää- köröttää
driitti-riitti
dranne-ranne
saadra-saara
drätti-rätti
adrpa-arpa
vidrkata-virkata tödrö-törö
drahka-rahka drapsis - rapsis

Harjoitus 8: Yleistäminen sanatasolla.
- Siirretään opittu äänne tavuihin ja sanoihin.
- Vaihdellaan äänteen asemaa sanassa ja laitetaan äänne yhteen
mahdollisimman erilaisten muiden äänteiden kanssa.
- Autetaan /r/ äännettä yleistymään lapsen puheeseen.
porkkana, kirkas, kurki, arkku, pyrkiä, harkita /rk/
mikro, makrilli, lakritsi, okra, makro, sakramentti /kr/
kortti, virta, siirtyä, tarttua, piirtää, Arto /rt/
metri, sitruuna, litra, katrilli, Imatra, kutri /tr/
korppi, kirpeä, norppa, arpi, varpaat, Virpi /rp/
seepra, paprika, aprilli, tupruta, kipristyä, kupru /pr/
kirja, järjestää, hurja, varjo, torjua, marja /rj/
sormi, nurmi, varmuus, paarma, kerma, käärme /rm/
herne, hirnua, saarna, Aarne, kaarna, torni /rn/
korva, hirvi, terveys, orvokki, järvi harvoin /rv/
karhu, murhe, tarha, virhe, turha, varhain /rh/
vihreä, ohra, tahra, kehrä, uhrata, tuhria /hr/
Kirsi, morsian, persikka, torstai, harso, sorsa /rs/

Harjoitus 9.
- Sanojen välisiä /r/ yhteyksiä.
Tatar kasvaa. Kuningatar katsoo ylös.
Aslak rasvaa. Iisak rakensi kirkon.
Tanssijatar tanssii. Sulotar taikoi kauneutta.
Autot roiskuttavat vettä. Kissat raapivat.
Tien penger pettää. Rainer pelaa palloa.
Stop radan edessä! Trip raikastaa suun.
Tanner jyrisee. Haltijatar järjestää kaiken.
Tähdetär mursi taian. Iivar matkustaa.
Suometar nostetaan telakalle. Tytär niiaa nätisti.
Samin raha katosi. Tytön ruusu kuihtui.
Amur virtaa. Zetor vetää peräkärryä.
Laulajatar harjoittelee ahkerasti. Valotar heilauttaa taikasauvaa.
Van Gogh rakasti värejä. Nalle Puh rakentaa.
Wagner sävelsi lauluja. Manner saastuu.
Kaunis ruusu kukkii kukkapenkissä. Rikas Roope laskee rahoja.

Harjoitus 10.
- Lopuksi siirretään äänne lauseisiin lorujen, laulujen ja keskustelun
avulla.
- Luetetaan lapsella tekstiä opittua äännettä käyttäen, jos lapsi osaa
lukea.
Ristiin, rastiin, ristiin rastiin
rohkea ritari ratsastaa,
kauniin prinsessan pelastaa,
ruman ryövärin luolasta.
Kaivuri kaivaa krompsuttaa,
turve pellolla tupruaa.
Kaivurin kauha kiepsahtaa,
turve kärryille putoaa.
Traktori viljaa kuljettaa,
Tero traktoria ohjaa.
Pellolla puimuri huristaa,
viljat laariin ajaa.

Materiaalista lisätietoja antaa:
Mari Haapanen
Erityisopetuksen koordinaattori
KELPO koordinaattori
puh. 02 7784009
gsm 044 778 4009
e-mail mari.haapanen@salo.fi
 
Keiju07
Puheterapiasta vielä, että ei tosiaan meidän aloitteesta sinne menyt, eikä olla huolissamme, mutta 2-vee neuvolasta täti antoi lähetteen... (Mun mielestä tätä näytti liian vaikeita kirjoja, ei meillä esim. muumit olleet vielä silloin in eikä neiti voinut niitä hahmoja hallita jne.)

 
En ymmärrä taaperoon ajatuksen juoksua, en sitten millään.
Lupasin, että otetaan pullaa kunhan kaksoset nukkuu. Eka vauva nukahtaa helposti. Kun olen toista laittamassa sänkyyn, käy jätkä nukkuvaa vauvaa lyömässä |O Ja tuota vauvojen herättelyä jatkoi ja jatkoi, vaikka kävi välillä jäähyllä. Nyt huutaa, kun en annakaan pullaa. Mutta ei suostu kaksosetkaan enää nukahtaa, kun heräsivät muksauksiin :headwall:
Oli pakko jonnekin tämä pärrätä...
 
keiju meillä ei edes 2v neuvolassa mitään tollasia kyselty(siis kirjasta) ,itse asiassa tais talon,auton,kissan ja koiran kuvat näyttää ei muuta,ja tossakii neiti sano oman kissan nimen kun terkkari näytti kissan kuvaa,ja oman koiran nimen sano kun koiran kuvaa näytti.
muoks.eikä edes 2½v neuvolassa,mistään kirjasta kateltu,silloin nuo kuvat näytti.
ja 2v neuvolassa kun ei suostunut mitään puhumaan.
 
Vähänkö noi neuvolat poikkeaa :eek:
Ei meillä 2v neuvolassa pyydetty puhumaan. Kuvakirjaa katsottiin, sai sanoa jos halusi/osasi mitä kuvasssa oli. Tai sitten piti pyydettäessä näyttää kuvasta esim puu, talo...
Ja 2½ -vuotis neuvolaa täällä ei ole.
Noh, saas nähä mitä 3v neuvolassa on sitten. Tosin meille vaihtu vuodenvaihteessa uus neuvola täti. Just valmistunut nuori tyttönen. Osaa punnita ja mitata, ainakin nuo kaksoset. Muusta onkin sitten melko epävarma vielä. Vähän ärsyttävää, kun ei voi luottaa tädin kokemukseen.
 
Ei meilläkään neuvolassa mitään pyydetty puhumaan... Muija vaan kyseli, että osaako tehdä sitä ja tätä. Siitähän minä valitinkin meidän nykyiselle tätille ja hän meinasi tehdä kaikki ihan uudestaan.
Mutta tänäänkin Eemeli oli käynyt mufan kanssa huoltsikalla kahvilla ja oli huikannut lähtiessä ovelta "kiitos, näkemiin" :heart:
Että kyllä tuo ipana osaa puhua halutessaan....
 
Moikka taasen kaikille =) vähän jäänyt TAAS tää kirjottelu :ashamed: usein mielessä käy mutta oon laiskis... kasvattelen täälä mahaa ja voin pahoin ;) la on 20.12.2010. töitä, töitä, töitä ja talon sisustus suunnitelmia. Sellasta elämää täälä. Lisäks Pessin järjetön uhma ja kiukku joka kohdistuu vain ja ainoastaan äitiin :kieh: että sellasia.

Puheterapeutista olitte jutellut... miten ihmeessä jo näitä puheterapeutille laitetaan.. :eek: outoa.. Meillä kun ei Peetukaan oo käynyt, eikä osaa kaikkia kirjaimia vieläkään kunnolla. S tuottaa Peetulla ajoittain vaikeuksia ja R ei tuu ollenkaan vieläkään. Pessillä myös puuttuu kirjaimia, en oo erikoisemmin kiinnittänyt edes huomiota että mitä :whistle:
Nyt suihkuun ja hakemaan poikia mummoloista. Peetu on mummilla ja Pessi halus mennä myös yökylään niin pääsi mummolle sitten. Olipa ihana nukkua pitkään :)
 
Täälä ollaan ihan allapäin :( oltiin mummilassa äitienpäivä lounaalla ja oli tää kamala kokemus kun yksi puuttui joukostamme. Peetun isän valokuvan vieressä paloi kynttilä ja itsellä oli niiiin surkea fiilis. Laskin juuri että tämä tais olla kahdeksas äitienpäivä lounas mummilassa ja ensimmäinen ilman ex miestä. On vaikeaa!! Peetu sai mummilta pari valokuvaa isistä, niissä isi on Peetun ikäinen ja juuri oppinut polkemaan ilman apupyöriä. No, Peetu sitten illalla ainakin pari tuntia oli pihalla ja opetteli polkemaan ilman apupyöriä. Voi pientä... :/
 
Hei.

Mahtuuko uusi mukaan teidän palstalle? =) Olen ollut Helistimen puolella, mutta siellä ketju kuollu... :( ja vertaistukea aina välillä kaipailen.

Ensi kuussa täytän 29v. ja meidän pojat on syntyneet 31.10.07 ja 9.8.09. Asustellaan Helsingissä. :)
 
Kun oli puhetta puheterapiasta, niin nyt me saatiin lähete puheterapeutille. Mutta ei jätkälle, vaan pikkuneidillle :LOL: Ikää on siis 7kk (korjattua ~4kk). Syynä on ongelmat syömisessä. Pikkukeskosille on ihan tyypillistä, että ongelmia voi olla. Meillä meinaa syöminen olemaan turhan hankalaa ja kun tytöllä ei tuota painoakaan oikein meinaa kertyä, niin lopulta se lähete saatiin. Tytöllä on siis oksennus herkkyyttä ja rakeinen (tai rakeiseksi kuvittelemansa) sose on hankala niellä. Samalla saatiin lähete ravintoterapeutille, jotta voidaan tarkistaa tuo ruokavalio. Jotta se vähäkin mikä saadaan syötyä olisi oikeasntyyppistä.

Jätkällä alkaa puhetta tulemaan joka viikko enempi ja enempi ja ääntäminenkin pikkuhiljaa selkiytyy. Sanavaraston laajenemisen huonona puolena on, että myös kirosanoja alkaa ilmaantumaan :|
Pottailussakin on menty eteenpäin. Aina, kun suostuu olemaan ilman vaippaa ja housuja, muistaa ja menee oma-aloitteisesti potalle :) Tosin nyt olisi sitten haasteena saada tuo olemaan ilman vaippaa. Jätkä on itse tarkka siitä, ettei alasti hilluta... Ehkä kesä tuo helpotusta, kun on kivempi ja helpompi olla kevyemmin puettuna.
 

Yhteistyössä