äiti ja melukylän lapset - Banneri

Kerran kuussa tilille kilahtaa lasten lapsilisät. Muistan kerran kuulleeni, että viidestä lapsesta saa jo niin hyvin lapsilisää, että sillä eleleekin jo herroiksi. Noh, hän taisi unohtaa sen, että viisi lasta kuluttaa myös vaatetta ja kaikkea muutakin aika hyvin, joten eipä tuosta lapsilisästä sitä ylimääräistä oikeastaan jää.

Lapsilisät käytettäväksi vai säästöön?

Meillä lapsilisä menee suoraan käytettäväksi lasten tarpeisiin. Sillä ostellaan vaippoja, vaatetta, maksetaan harrastuksia, osa menee ruokaan ja jonkin verran koitan laittaa myös säästöön. Olisihan se mahtavaa saada laitettua säästöön joka kuukausi lapsille tuo koko summa, mutta tällä hetkellä se on ainakin täysi mahdottomuus.

Joissakin perheissä on sen verran hyvät tulot, että lapsilisät voidaan laittaa säästöön. Kieltämättä olen miettinyt, kuinka upeat summat olisin saanut kerättyä lapsille, jos pystyisin joka kuukausi monien vuosien ajan laittamaan nuo säästöön. Olisihan siinä lapselle hyvä alku elämään. Niillä maksaisi mopokortit, ajokortit, takuuvuokrat ja kalusteita vuokra-asuntoon. Luulen kuitenkin, että monessa perheessä nuo kuluvat elämiseen, kuten ruokaan, laskuihin, vaatteisiin,vaippoihin yms. Jotkut käyttävät niitä erilaisiin reissuihin, kuten uimisiin, elokuvissa käymiseen, huvipuistoihin yms. Tapoja käyttää tuo siumma on varmasti yhtä monta kuin on käyttäjääkin.

Varsinkin ensimmäisen lapsen syntyessä perheeseen, kuluu tuo summa kuukaudessa varmasti juuri lapsen tarpeisiin. Kasvaahan lapsi kuitenkin nopeasti ja on ostettava uusia vaatteita pieneksi jääneiden tilalle, pitää ostaa syöttötuolia, isompaa istuinta autoon, rattaita yms.

Lapsilisä vaatteisiin tai harrastuksiin?

Meillä vanhin tytär harrastaa ratsastusta ja siihen saa kuukaudessa uppoamaan isonkin summan, niinpä tytär ei ihan joka viikko ole käynyt. Hän pääsee tallilla talutustunnille taluttelemaan hevosia ja tarpeeksi monella talutuksella tienaa itselleen ilmaisen tunnin. Se on aika iso apu, noinkin kalliissa harrastuksessa.

Esikoisen omalla lapsilisällä, ei todellakaan kustanneta tuota harrastusta sekä tarviottavia vaatteita. Niinpä välillä pitää miettiä tarkoin, kuinka ne rahat kuluttaa. Nimittäin tosihan on se, että lasten tultua tiettyyn ikään, kiinnitetään myös pukeutumiseen enemmän rahaa. Tarvisi olla merkkiä ja samanlaista kuin ystävillä. Eipä sillä lapsilisällä montaa vaatetta kuukaudessa saa.

Jotkut harrastukset, kuten ratsastus tai jääkiekko imaiseekin aika suuren osan monen perheen tuloista. Harrastuksiin kuljettamiseen ja erilaisiin maksuihin kuluu myös rahaa, joka lohmaisee lapsilisästä helposti oman osan. Bensaan saa kyllä kulumaan isonkin summan rahaa. Meidän onneksi talli on meiltä reilun kilometrin päässä, joten tytär pääsee kulkemaan sinne pyörällä.

Mitä enemmän ikää, sitä enemmän menoja

 

Vaikka vauvaan ja hänen tarpeisiin lapsilisän saakin kulutettua helposti, pystyy kuitenkin tekemään valintoja, esimerkiksi ostaako soseet, vai tekeekö itse, käyttääkö kesto- vai kertakäyttövaippoja, ostaako uutena vai kirpparilta, ja päättämään itse mihin rahat kuluttaa. Lapsen kasvaessa hän kuitenkin tulee tietoiseksi mitä haluaa. Tulee myös se kavereiden paine, koska kaikilla muillakin on, niin minunkin on saatava. Tulee puhelin ja siitä aiheutuvat laskut.

Monet varsinkin teini-ikäiset saavat tietyn summan käyttöönsä lapsilisästä joka kuukausi. Näin meilläkin varmasti se jossakin vaiheessa tulee menemään. Lapsi pääsee harjoittelemaan miten käyttää saamansa rahan suht järkevästi.

Miten teillä käytetään lapsilisät? Meneekö ne suoraan elämiseen vai laitatteko säästöön, vai kenties molempia?

 

<3 Terhi

Lue myös Täytyykö aikuisen leikkiä lapset kanssa?

Kommentit (26)

Tällä hetkellä menee elämiseen, vaatteet ym mutta kun opiskeluiden jälkeen jatkan töihin tarkoitus on säästää kyseiset summat lapsille tulevaisuutta ajatellen. 🙂

Meillä kahden lapsen lapsilisät menevät ihan suoraan käyttöön sen kummemmin erittelemättä. Me kyllä säästämme pojille muulla tapaa, mutta lapsilisät ovat käyttörahaa.

Säästää onneksi voi monella muullakin tapaa. 🙂

Kyllä meillä lapsilisä menee ihan kokonaan käyttöön. Olisihan se hienoa säästää edes osa lapsille, mutta tällä hetkellä ei vaan pysty. Toisaalta aivan ilman säästöjäkään lapset eivät joudu olemaan, sillä kaikki lahjarahat menevät tileille, jonka lisäksi säästellään ihan vanhaan malliin kolikoita possuihin 😀

Kyllä se täälläkin suurimmaksi osaksi menee kokonaan käyttöön..ihan pienen summan saa kuukausittain sivuun. Meilläkin säästetään kolikoita possuihin ja lahjarahat on lasten rahapusseissa. 😀

Ihan peruselämiseen menee meillä, ei niitä erikseen laskella tai säästellä. Senpä koenkin olevan niiden tarkoitus, pieni kädenojennus uusista veronmaksajista.. 😀

Käyttöönhän ne on tarkoitettu. 😀

7 henkinen perhe, jossa mies töissä ja itse nuorimman kanssa kotona/työttömänä. Ihan elämiseen menee lapsilisät, yhtään ei jää säästöön ja silti pitää välillä miettiä riittääkö rahat koko kuulle. Mielellään sitä menisi itsekin töihin, mutta pieni paikkakunta ja töitä ei vaan ole tarjolla.. Onneksi on nuo lapsilisät, se on todella suuri apu. Toivottavasti niitä ei enää pienenettäisi, koska tosiasia on se, että kaikki eläminen vaan kallistuu (mm.ruoka, bensa, harrastukset). En yhtään ihmettele miksi monet lapsiperheet voi huonosti, rahan riittäminen tuo hirveitä paineita varmasti monella perheellä. Aina kun asioihin ei voi vaikuttaa, esim. töitä ei vaan ole, toinen vanhempi sairastuu jne. Tuntuu että kaikki tuet vaan pienenee. Lisäksi lasten menot vaan kasvaa, mitä vanhempi on, joten jotenkin hassua, että lapsilisä loppuu, kun lapsi täyttää 17v.
Tuossa iässä kuitenkin moni asuu vielä kotona täysin vanhempien rahoilla. Kesätöitä ei kaikille riitä ja opintotuki on kotona asuvalla vaan pari kymppiä kuussa. Niin moni asia on tässä yhteiskunnassa päin mäntyä, mutta onneksi on tuo lapsilisä edes tiettyyn ikään ja suuri pelastaja monelle perheelle. Nyt vähän rönsyilin aiheesta.. ?

Saakin rönsyillä ja näinhän se on. Toivon todella, ettei noita lapsilisiä enää pienennettäisi. 🙁
Meilläkin minä olen kotona, joten lapsilisällä on suuri merkitys ja pienellä paikkakunnalla täälläkin asutaan, joten niitä töitä ei hirveästi tarjolla ole. Käyttöön meilläkin tuo suurimmaksi osaksi menee, pienen summan saan laitettua säästöön, mutta jos on tiukkaa niin kyllä kaikki silloin menee.

Kaikkien lasteni lapsilisät olen heille säästäneet , saivat täysi-ikäisiksi tultuaan mukavan pesämunan …. vähän säästivät itse lisää ja
oman asunnon omarahoitusosuus oli koossa.
Miehen kanssa ollaan sitä mieltä ettei yhteiskunnan tarvitse lapsiemme kuluja maksaa – sitä varten käymme töissä.

Hienoa, että siellä on saatu kaikki säästöön. 🙂

Ruokakauppaanhan ne menee, harrastusmaksuihin, milloin mihinkin mitä mie nyt tililtäni maksan. Parin kuukauden välein siirrän tytöille jonkinlaisen summan säästötileilleen, mutta en tosiaakaan koko lapsilisäsummaa, ei olisi mitenkään mahdollista ainakaan nyt hoitovapaalla. Mutta tavoitteena on kyllä vuosien saatossa saada heille säästettyä pienet pesämunat opiskeluja varten, koska eihän sitä tiedä, pystymmekö silloin heitä taloudellisesti auttamaan (toki haluaisimme, mutta sairauksista tai työttömyydestä kun ei koskaan tiedä)

Täälläkään ei todellakaan olisi mahdollista koko summaa laittaa sivuun, sen verran paljon on kaikenlaisia menoja. Ja sama tavoite täälläkin, että jos saisi sitten jonkin verran heille säästettyä, kunhan palaan joskus kokonaan työelämään. 😀

Ihan peruselämiseen menee ja siihen ne rahat on minun mielestäni tarkoitettukin. 🙂

Niinhän ne on. 😀 Me laitetaan pieni summa säästöön jos mahdollista, mutta muuten ne kyllä kuluu tehokkaasti.

Ainakin nyt vielä kun on pienet lapset ja suurin yksittäinen kuluerä kuukaudessa asuntolainan lisäksi on lasten päivähoitomaksu, menee lapsilisä minun tilille, josta sitten makselen lasten hoidot, vaatteet, ruoat, harrastukset yms. Molemmilla lapsilla on erikseen tilit jonne sitten tyhejnnetään säästöpossut ja mummit ja kummit saa laittaa lahjarahaa esim.

Kuulostaa hyvältä. 😀 Meilläkin olisi säästöpossujen tyhjennys pankkiin kohta edessä. 😀

Muistan kun pienenä meidän pihalla jotkut saivat lapsilisät omaan käyttöön! Se oli kova juttu ja muut olivat kateudesta vihreitä 😀

Meillä äitin ollessa äitiyslomalla rahat menevät lapsen ruokaan ja vaatteisiin. Myöhemmin toivottavasti ne saisi erillisille tilille säästöön lasta varten.

https://faijahommia.fi/

Mulla taisi olla myös pari ystävää jotka sai silloin lapsilisän itselleen käyttöön. 😀
Täälläkin nyt menee suurinosa käyttöön ja säästöön aina silloin kuin vain mahdollista edes pieni summa.

Meillä menee tällä hetkellä ihan elämiseen lapsilisät. Tuo khh ei niin suuri ole että sillä pystyisi pelkästään elämään. Lapsilisällä ostetaan niitä lasten isompia hankintoja tällä hetkellä. Pyörät ja välikausi- sekä toppavaatteet on tällä hetkellä varmaa se isoin kulu. Toivottavasti vielä joskus sitten kun kumpikin on töissä saa siitä lapsille säästöön. Toki meillä lapsille säästöjä kertyy muualta. Synttärirahat sekä lasten osakesalkut menee sitten heidän omaan käyttöön kun sen aika on.

Täälläkin menee suurin osa kyllä elämiseen ja lasten hankintoihin. Aina kun tuntuu että joku tarvitsee jotakin uutta. 😀
Eipä tässä kotona lapsia hoidellessa paljoa tienaa, että voisi suuria summia sivuun laittaa. Ehkä sitten kun sitä palaa itsekin kokonaan työelämään pystyy laittamaan jemmaan hieman enemmän. 😀

Siis tiedätkö mulle on kans yks tuttu erehtynyt sanomaan, että etten te muuta rahaa tarttekkaan kun lapsilisät!!teki mieli ampua koko tyyppi. Tyydyin kuitenkin sanomaan,että hän on tervetullut kuukauden ajan maksamaan ruoka ostokset niin josko sitten ymmärtää,että ei ne lapsilisät oikein piisaa!!!
Meillä menee siis käyttöön osa ja säästöön osa. Toki sieltä säästöstä on sitten maksettu just harrastusmaksuja ja joitain lapsille ostettuja isompia juttuja,esim trampoliini.

En ihmettele, että teki mieli. Ei meinaan saa kyllä yhtään killinkiä liikaa sitä lapsilisää.
Kuukauden kauppalaskut on kyllä aika mielenkiintoisia ja siihen päälle kaikki muu, niin eipä se lapsilisä riitä oikein mihinkään. 😀

Siirrän isompien lasten osuuden lapsilisistä eri tilille, johon sekä mulla itsellä että lasten isällä on käyttöoikeus. Sieltä sitten maksellaan ainakin isommat vaate/kenkäostokset, harrastukset, polkupyörät, silmälasit, luokkaretket, kalliimmat lomareissut jne. mutta jos itelläkin sattuu olla tilillä rahaa niin en ihan joka summaa sieltä siirtele takaisin. Erillinen tili on siitä hyvä olemassa että ikinä ei joudu lapsille sanomaan että ei ole rahaa johonkin mikä täytyy saada ja kumpikin huoltaja näkee mihin on rahaa mennyt. Nuorimman lapsilisä jää ihan meidän omaan käyttöön, saattaa hyvinkin mennä kauppaan ja laskuihin…

Kuulostaa hyvältä ja toimivalta ratkaisulta. 🙂

Täällä olisi tarkoitus joskus tulevaisuudessa saada isompia summia säästöön. Saa nähdä pystyykö koskaan laittamaan ihan koko summaa..päilen kyllä, koska meidän menotkin on niin suuret. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X