äiti ja melukylän lapset - Banneri

Kerroinkin teille juuri, kuinka täysimetin tytärtämme ensimmäisen 6kk ajan. Niinpä kiinteiden ruokien aloittaminen tuli vasta nyt ajankohtaiseksi. Vauvamme on ollut todella herkkä vatsastaan, joten tämä kiinteiden aloitus on todella jännittänyt. Mitä jos nekin vain aiheuttaisivat pienelle vatsanväänteitä? Niinpä etenemme tässä rauhalliseen tahtiin ja tätä suositeltiin myös neuvolassa.

Päätin aloittaa tälläkin kertaa sillä tutulla ja turvallisella bataatilla. Se kypsyy tosi nopeaan ja siitä saa todella sileän soseen. Meillä kun muut ovat olleet aika sihtikurkkuja, niin tämä sose upposi jopa heillekin. Niinpä me sitten kävimme ostamassa pienen bataatin jonka keittelin vedessä, soseutin ja josta pakastin sitten pieniä annospaloja.

Tuntuu, että kiinteiden aloittaminen osui juuri oikeaan kohtaan

Kyselin neuvolassa, mitä mieltä ovat joko voidaan istua syöttötuolissa ja siellä oltiin sitä mieltä, että ihan lyhyitä hetkiä voidaan siinä nyt istuskella. Saaga pääsikin testaamaan syöttötuolia, kun aloitimme kiinteät ja jopas hän olikin siitä innoissaan. Voi sitä riemua, mikä tuli jo siitä, kun pääsi siihen tuoliin istumaan, ihana!

Siinä me sitten samalla maistelimme ihan pienen satsin bataattia ja hyvä jos lusikkaa sain suuhun, kun toinen oli suu auki ja huitoi samalla omilla käsillä minkä kerkesi. Lopulta hän nappasi lusikasta kiinni ja laittoi suuhun. Yhtään ei käännellyt päätään tai sylkenyt kaikkea ruokaa suusta ulos.

Tuntuu, että aloitimme kiinteät juuri oikeaan aikaan, sillä Saaga on nyt vasta alkanut osoittaa kiinnostusta siihen, mitä mekin ruokapöydässä istuessamme lappaamme suuhun. Tarkasti hän seuraa ja koittaa napata kaiken mahdollisen pöydältä pieniin käsiinsä. Meillä oli kyllä täydellinen ajoitus aloittaa nämä kiinteät.

Ja vitsi ne ilmeet, kun vauva saa suuhunsa ensimmäistä kertaa jotakin muuta kuin maitoa, en kestä! Sitä pientä määrää maisteltiin pitkään ja pyöriteltiin suussa, osa syljettiin pihalle, kun ei oikein oltu varmoja oliko se nyt hyvää vaiko ei.

Olisikohan mennyt reilu pari tuntia, kun Saaga alkoi olla levoton ja lopulta koko ilta meni itkeskellessä ja sylikään ei meinannut auttaa. Yö meni siinä, kun pidin sylissäni rauhatonta vauvaa. Aika sama reaktio, kuin tuli niistä D-vitamiineista (nekin vielä tauolla ja tarkoitus olisi aloitella niitä jossakin vaiheessa).

Aamulla hän oli kuitenkin paremmalla päällä joten, annoin saman verran bataattia aamupäivällä. Olihan se myöhemmin taas aika levotonta menoa, mutta koitamme nyt pienissä erissä ja katsotaan mihin suuntaan tämä menee. Toisella kertaa tuli myös rauhattomuutta ja illasta vatsanväänteitäkin, mutta ei sellaista itkua kuin ensimmäisellä kertaa.

Nyt tarkoitus olisi mennä alkuun aina vain viikko yhtä makua ja katsoa kuinka Saagan maha sen kestää. Jos kestää hyvin, voidaan lisätä pikkuisen nopemmin uusi mukaan, mutta nyt alku rauhassa. Toivotaan, että se tästä alkaisi sujua, sillä tuo pieni tyttö olisi niin kovin innokas tästä kiinteiden aloittamisesta.

Nyt olisi kiva kuulla, milloin teillä on aloitettu kiinteät ja millä maulla aloititte?

Kommentit (20)

Meillä on aloitettu 6kk ja juurikin bataatilla. Tykkään kun siitä saa niin sileää!en kestä miten ihana tuo ruokalappu on😍 suloisin ikinä!!ja niin on kyllä käyttäjäkin💖💖

Meillä 5 kk poika, oli itkuinen vauva ajan ja bataattia moni sanoi että se aiheuttaa lisää kipua.. Siispä vanha, tuttu ja turvallinen pottu ja porkkana ja niiden lisäksi kaupan hedelmäpiltit. Bataattia kerran vain ostin mutta se ei sopinut meidän pojalle. Nyt kolmas lapsi 2,5kk ja haaveena 6kk täysimettää täällä kans 😍

Joo me jätettiin nyt bataatti pois ja koitetaan porkkanaa nyt seuraavaksi. Toivottavasti se sopisi paremmin. 🙂
Pidän peukkuja, että 6kk täysimetys onnistuu.♥

Meillä aloitettiin kiinteät 4kk iässä, jos en nyt ihan väärin muista. Bataatti oli meilläkin ensimakuna. Isi sai kunnian syöttää ensimmäiset lusikalliset. Minä otin kuvia ja nauraa käkätin kippurassa, vauvan ilmeet on ihan parhaita kun saavat jotain uutta maisteltavaa. 😄

Toivotaan että teillä Saagan masu kestäisi kiinteiden aloituksen hyvin ja välttyisitte isoimmilta vatsanväänteiltä. 😊

Ne ilmeet on kyllä niin mainioita.♥ Ja ihana kun ne on ikuistettuna valokuviksi.
Bataatti nyt ei tunnu käyvän, niin koitetaan porkkanaa seuraavaksi. 🙂

Onko teidän syöttötuoli ollut hyvä? Millainen ollut puhdistaa? Stokken tripp trappia en halua kun on niin hirveä puhdistaa, mutta olisiko tämä edes hieman helpompi? Ikean muovinen houkuttelis helpon puhdistuksen takia. Se on vaan aika hirveen näkönen ja ei muutenkaan vaikuta niin hyvälle istua siinä. Ei ole esim. jaloille mitään ”tukea” ja vatsan ja pöydän väli on jotenkin aika iso.

Meillä on ollut tämä Stokken steps nyt kolmisen vuotta ja oon itse tykännyt paljon ja samoin poikakin, joka on sitä nämä vuodet käyttänyt. Tuo vauvaosa on tukeva ja mielestäni siinä vauvan hyvä istua, ainakin Saaga on viihtynyt ne ajat mitä siinä nyt on ollut. Puhdistus on ollut helppoa minun mielestä. Oikeastaan ainoa miinus on nuo jalat, joihin useampi kolhinut varpaansa, mutta niitä oppii kyllä väistämään. Ja tietty se auttaa, että tuolin sijoittaa sellaiseen paikkaan pöydän ympärille, ettei kolhi varpaita. 😀

Meillä kuopus kärsi vauva-aikana pahasta refluksista, ja oli tosi itkuinen. Puolivuotiaana aloitettiin soseet, mutta huutaminen jatkui. Lopulta tilannetta helpotti se, että minä tajusin olla käyttämättä ruokavaliossani maitotuotteita ja perunaa missään muodossa, sillä imetin. Ilmeisesti siis vauvamme vatsa oli niin herkkä, ettei kärsinyt saada edes pieniä määriä maitotuotteita tai perunaa edes äidinmaidon kautta. Tämän lisäksi bataatti ei sopinut lapselle ollenkaan, sekin aiheutti vatsanväänteitä, mutta sitä minä pystyin syömään.

Noin vuoden ikäisenä alkoi helpottaa, ja minä pystyin ottamaan ruokavaliooni maitotuotteet ja perunan, lapsen ruokavalioon lisättiin näiden lisäksi bataatti. Imetys jatkui 2,5 vuotiaaksi.

Täytyy itse testata tota, että jättäisi maitotuotteet pois. Jos näkisi onko syy sitten siinä. On niin kurjaa, kun toisella ei ole kiva olla. Kiitos kun kerroit teidän kokemukset tähän.♥

Meillä aloitettiin tasan 4kk, vaikka maitoa tuli hyvin ja lapsi kasvoi pitkänä ja hoikkana omalla käyrällään. Meillä terapeuttijoukossa on lähdetty suosittelemaan 4-6kk kiinteiden aloitusta ihan suun motoriikan takia, niin silläkin kiinteiden aloitus heti siinä oli helppo ajatus itselle.
Tosi nopsaan tahtiin vielä lähdettiin: peruna, kaalit, kesäkurpitsa, porkkana, parsa, marjat ja viimeisenä hedelmät. 5kk iässä oli aikalailla kaikki kasvispuolen maut käytössä, mitä olin keksinyt ja sit siitä viljat, kananmuna ja liha. Liha ei ollut mikään suosikki silloin, eikä oo edelleenkään tuolla vajaa 3-v:lla. Muuten on ollut koko ajan aika kaikkiruokainen, tosin banaani ja mango makeina hedelminä ei pitkään aikaan uponnut.
Toki toiveena silloin aikoinaan kiinteiden aloituksen suhteen oli myös yösyömisten väheneminen. Kokonaan meillä yösyömisestä päästiin eroon kylläkin vasta reilu 8kk, mutta ehkä ne väheni sit siihen yhteen tai jotain, ei sitä enää kaikkea muista 😀

Hienoon tahtiin siellä tuli kiinteät. 🙂 Meillä hieman hitaampi tahti, mutta kunhan vauhtiin päästään ja masu tottuu, niin saadaan makujakin varmaan tiheämmällä tahdilla otettua mukaan. Intoa tuolla pienellä syömärillä ainakin piisaa.♥
Luulen, ettei meillä vielä aikoihin ole yösyötöt loppumassa, sillä ainakin vielä heräillään todella monta kertaa. Varmaan aika samoihin menee kuin teillä. 🙂

Joo, ei meillä yösyötöt kiinteiden aloituksen myötä vähentynyt. Minusta ihan tuntuu kuin olisivat lisääntyneet. Ja Eetu nykyään syö valtavia määriä pieneen kokoonsa nähden ruokaa! Illalla menee iso kipollinen puuroa ja maitoa päälle eikä yksi pieni peruna ole enää hetkeen riittänyt sekä lounaan että päivällisen pohjaksi. Meillä lounaalla syödään perunakasvissosetta vaihdellen kaveriksi kalaa, kanaa, lihaa ja kananmunaa. Päivällisellä syödään kasvissosetta. Välipala on hedelmä- tai marjasose. Puuroihin lisään yleensä luumua, aprikoosia, päärynää tai omenaa. Aika usein joko luumua tai aprikoosia, koska Eetulla on taipumusta ummetukseen. Sitä minä pelkäsin, kun meillä kiinteät aloitettiin. Eetu oli pienempänä mahdottoman kipeä mahastaan, kun kakka ei kulkenut. Vähän olen Eetun ruokiin jo mausteita lisännyt. Lähinnä sipulijauhetta, pikkuriikkisen pippuria, tilliä, persiljaa ja muita yrttejä. Kun meillä alkaa nuo perusmaut olla tuttuja ja olen ajatellut, että helpommin sitten aikanaan siirtyy syömään meidän kanssa samaa ruokaa. Eetulla tosiaan vauhdilla aloitettiin nämä kiinteät, mutta tuntui olevan kaikin puolin valmis ja kaikkea syö mitä olen tarjonnut. Ei ole mistään tullut onneksi oireita. Ei olla kyllä kumpikaan meistä vanhemmista allergisia. Nyt ollaan influenssarokotuksen takia valvottu kaksi yötä, mutta sitä ennen oli yö, kun Eetu kaksi kertaa nukahti itsekseen ilman tissiä ja vain kerran imetin. Olihan aamulla mahtava tunne, kun tämän tajusin 😊

Jep, niin taisi lisääntyä meilläkin, mutta kun ottaa kainaloon nukkumaan, niin ei sitten ne monet herätykset tunnu niin raskailta. 🙂
Se on hyvä, että ruoka maistuu. Ei ainakaan tarvi olla huolissaan, ettei ruoka uppoa alas. Me koettiin se esikoisen kohdalla ja oli aika onneton olo, kun tytön ollessa 8kk ei vielä suostunut mitään ruokaa suuhunsa ottamaan, kun sylki ulos kaiken. Vain tissi kelpasi. Siinä sitä sitten oltiin ihmeissään ja koitettiin etsiä maku joka uppoaisi.
Voih, toivotaan että oireet rokotuksesta on jo ohi. Meidänkin pitäisi alkaa nyt varailemaan aikoja rokotuksiin.
Oi, hyvän yön jälkeen olo on kyllä niin mahtava. 🙂

4kk iässä. Itsellä ja isällä niin paljon allergioita että pakotettiin aloittamaan silloin ja vauvalla oli hyvät valmiudet.

Noi allergiat on aina ikäviä. 🙁 Toivottavasti vauvalle ei monia ilmaantunut.

Ihanat ilmeet Saagalla! <3

On hassua, että en muista ollenkaan miten etenimme kiinteissä L:n kanssa. Vielä vähemmän muistan A:n kiinteisiin siirtymisestä! 😀

Mutta kuulosta hyvältä tuo hidas tahti ja yksi maku kerrallaan, niin huomaa heti, jos jokin ei sovikaan. Hiljaa hyvä tulee. 🙂

Ne kyllä on.♥
Tämmöiset asiat unohtuu kyllä tosi nopsaan. Sillä mä oon kirjoitellut ne aina vauvakirjoihin ylös. Ei niitä muuten muistais. 😀
Hidas tahti on just se meidän juttu. Ainakin ihan näin alussa. 🙂

On se niin ihanaa vauvan ilmeitä seurata, kun saa uusia makuja maistaa 😊 Meillä Eetun kanssa aloitettiin myös varastolla ja olisiko ollut myös päärynää samana päivänä. Siis yksi kasvis ja yksi hedelmä/marja per päivä. Me ei yhtä makua kokeiltu kuin pari päivää kun jo siirryimme seuraavaan. Viikko mentiin kasvis- ja hedelmäsoseilla, sitten aloitettiin kana, kala, liha ja kananmuna tässä järjestyksessä. Kolmannella viikolla maissi- ja riisipuuroa ensin ja sitten viljat kaura, ohra, ruis ja vehnä. Onpa kurjaa, että teillä vatsanväönteitä tuli ☹️ Minä kasvissoseisiin lypsän vähän äidinmaitoa. On tuttu maku siinä ja tekee sekin soseesta pehmeämpää. Meillä myös tuntui Eetulla olevan täydellinen hetki aloittaa kiinteät silloin puoli vuotiaana. Tuntui olevan juuri valmis. Osasi lusikan laittaa suuhun ja aivan kuin olisi tietänyt heti mikä on homman nimi. Meilläkin syötyötuolissa istumisesta riemastuttiin vaikka Eetua pitää vähän kaulaliinalla yläkropasta vielä tukea. Jännittävää matkaa makujen maailmaan teille 😋

Se on. 😀 Ne on niin suloisia, kun kulmat menevät kurttuun ja silmät sirrilleen.♥
Te saitte sitten nopealla tahdilla uusia makuja. Me edetään näin hitaasti varsinkin kun oireitakin on tullut ja vielä mietitään mikä otetan seuraavaksi.
Ihana Eetu.♥ Meillä on syöttötuolissa tukevat vyöt, joiden avulla pystyy nyt siinä ihan pieniä aikoja istumaan. 🙂
Kiitos, kivoja maisteluhetkiä sinnekin. 🙂

Bataatista saa kyllä ihanan sileää sosetta ja se valmistuukin niin nopsaan. Me joudutaan se nyt kuitenkin jättää pois, kun tuntuu ettei se nyt sovi. Koitamme porkkanaa seuraavksi, jospa se sopisi paremmin. 🙂
Se on, mun oli pakko se ostaa, kun on niin täydellinen meidän tytölle.♥ Ja suojaa oikeasti aika hyvin mallinsa puolesta. Käyttäjä on kyllä mitä suloisin tapaus.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X