eveliina matilda - Banneri

Olen tämän kuuden vuoden vuoroviikkovanhemmuuden aikana löytänyt perhemuodostamme valtavasti hyvää. Vanhempien eron ei ole pakko tarkoittaa sitä, että vanhemmat riitelevät, lapset kärsivät ja ydinperhe-elämän helppous on vain lämmin muisto.

Jaoin aikaisemmin kokemukseni siitä, kuinka vuoroviikkovanhemmuus jakaa metatyön, joka ainakin meidän ydinperheessämme kasaantui minulle. Olen kirjoittanut myös siitä, kuinka eroperheissä parhaimmillaan lasten kulut jakaantuvat kahden kodin kesken. Viime kuussa tartuin tabuksi huomaamaani aiheeseen, eli siihen kuinka lapsistaan joka toinen viikko erossa oleva aikuinen on levännyt ja jaksava vanhempi.

Kaksi kertaa enemmän matkoja

Heidän iloaan katsellessa mietin kuinka onnekkaita meidän pienet erolapset oikein ovat.

Meidän lasten molemmissa perheissä pidetään matkustelusta, mikä tarkoittaa lapsille tuplamäärää hauskoja kokemuksia. Ainakin meidän perheessä pyrimme sijoittamaan hauskan tekemisen niille viikoille, kun lapset ovat meillä. Haluan tarjota lapsille kivoja elämyksiä, mutta haluan myös itse päästä näkemään lasten riemun ja kokemaan merkityksellisiä yhteisiä hetkiä lasten kanssa.

Korona on tietysti viime vuosina estänyt matkustelun ja jouduimmekin viime vuonna peruuttamaan jo varaamamme matkan Kreikan Kosille. Pääsimme onneksi viime vuodenvaihteessa viettämään staycationia Laajavuoren kylpylässä ja lapset ovat myös toiseen perheensä kanssa käyneet ahkerasti kylpylöissä. Syyslomalla lapset ajelivat isänsä kanssa koko Suomen poikki ja piipahtivat Ruotsissa sekä Norjassa. Lapset soittelivat matkalta videopuheluita ja kertoivat kuinka olivat tuhlanneet rahansa karkkikauppaan, nähneet tiellä poroja ja kiivenneet tunturille. Heidän iloaan katsellessa mietin kuinka onnekkaita meidän pienet erolapset oikein ovat. Nyt me olemme lasten kanssa matkalla kohti Itä-Suomea ja edessä on luontoelämyksiä, sukulaisten tapaamista ja ehkä myös hiukan Suomen historiaa.

Kaikkien eroperheiden (tai muidenkaan perheiden) todellisuudessa ei tietenkään matkustella. Etenkin tuoreen eron jälkeen talouden tasapainoon saaminen ottaa aikansa, eikä tuolloin ehkä ole resursseja tehdä reissuja. Haluankin näillä vuoroviikkovanhemmuutta käsittelevillä kirjoituksillani kertoa, millaista eroperheen elämä voi parhaimmillaan olla. Olisin itse erokriisissäni hyötynyt suuresti siitä, jos joku olisi kertonut minulle, että elämä voi olla vielä täynnä noh, esimerkiksi sitä matkustelua!

Kommentit (6)

Minusta on ollut hienoa seurata, miten olet löytänyt vuoroviikkosysteemistä hyvät puolet ja saat nostettua niitä myös esille.
Itseälläni vain kalskahtaa valitettavasti hieman nuo otsakkeet, koska eroperheitä on monenlaisia. Meidän perheessämme (totaaliyh) ei ole tuplamatkustelua tai huiliviikkoa, mutta varmasti toki myös megapaljon rakkautta ja välittämistä.
Hyviä syyspäiviä teille!

Onnekkaita ovat lapsenne. Tuttavaperhe erosi. Kumpikin vanhemmista matkustaa lapsettomina viikkoona koti- ja ulkomailla kavereiden ja uusien rakkaiden kanssa. Ei koskaan lasten kanssa. Lasten surua on ikävä seurata.

Niin, toki vuoroviikkovanhemmuus mahdollistaa matkustelun myös ilman lapsia, mikä on sekin välillä kivaa! Ikävä kuulla, jos tuttavaperheessäsi lapset eivät koskaan pääse mukaan matkoille. :/

Minusta on äärimmäisen tärkeää, että ihan vaan kotona oleminen, se perus arki on perheelle mukavaa. Että löytää siitä sen onnen, eikä tarvitse aina lähteä johonkin reissuun tai eri paikkaan että olisi kivaa! Monissa perheissä näin ei ole ja se on mielestäni surullista.
”Muualla hyvä, kotona paras!” ja ”Raha ei tuo onnea!” Näin itse äitinä ajattelen. Ja näin meillä.
Ehkä sinäkään et tarkoita sitä, ettei lapsillasi olisi koskaan kivaa kotona. Tekstisi perusteella kuitenkin helposti saa sen käsityksen. Ja sen käsityksen, että ajattelet heidän tarvitsevan hirveästi eri virikkeitä ja reissuja, että heillä olisi onnellista….

Olen kanssasi täysin samaa mieltä: on äärimmäisen tärkeää, että perus arki kotona on kivaa. Me viihdytään hyvin myös kotona ja valtaosa arjesta kuluukin juuri siellä omassa kodissa. <3 Matkoilla lomailu muutamia kertoja vuodessa ei sulje pois sitä, etteikö tavallinen arkikin maistuisi hyvin kotona. 😊

Blogiin tietysti valikoituu usein juttuja niiltä erilaisilta reissuilta, kun olisi melko yksitoikkoista kertoa jokaisesta arkipäivästä kotisoffalla. 😄

Uskon kasvatusfilosofiassani siihen, että lapselle on hyvä tarjota mahdollisuuksia osallistua eri virikkeisiin. Lapsi voi sitten oman tarpeensa mukaan osallistua tai olla osallistumatta. Näin meillä.

Kiitos kommentistasi. Ymmärrän hyvin, että otsikot ovat joillekin hankalia. Lyhyessä otsikossa on haastavaa kertoa kirjoituksesta niin, että huomioi jokaisen muunkin perheen ja tilanteen, eikä se mielestäni ole edes henkilökohtaisen blogin tarkoitus. Jos tuottaisin kirjoituksia asiantuntijana, niin otsikot olisivat tällaisenaan ongelmallisia.
Koitan teksteissäni korostaa sitä, että perheitä ja tilanteita on erilaisia. 🙂 Kiitos, samoin ihanaa syksyä sinulle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X