ihan mamina - Banneri

Miten ihmeessä saada 1-vuotias taapero syömään tavallista kotiruokaa yhtä hyvällä ruokahalulla, kun soseita? Me ollaan syöty tähän asti kaupan soseita, mutta nyt on aika siirtyä syömään äidin tekemää ruokaa.

Lue myös: Valmissoseet on huonoa vanhemmuutta ja mikrotettu ruoka ravintoköyhää

Taaperolla on erittäin hyvät taidot ruokailun suhteen, sillä aloitimme kiinteät ruoat sormiruokaillen hieman vajaa 6kk iässä. Hänellä on jo monta hammasta, millä hän työstää kovemmatkin ruoat, eikä kakomistilanteita enää tule kuin harvoin.

Ongelma on se, ettei taapero malta syödä kotiruokaa yhtä paljon, kun sosemaisia ruokia ja tuntuu, että hänelle jää nälkä. Taapero syö muutaman ensimmäisen lusikallisen hyvällä ruokahalulla, mutta sitten tapahtuu jotain ja ruokaa menee hirveä määrä roskiin. Kyllästyykö hän pureskelemiseen? 

Lue myös: En tee itse vauvalle ruokaa, haittaako se?

Hyvän ruokahalun omaavan lapsen äidille äkillinen ruoasta kieltäytyminen on katastrofi. Lapsi alkaa nopeasti venkoilemaan syöttötuolissa, itkee, kitisee ja heittelee käsiinsä saamat ruoat ja mukit lattialle. Erityinen taistelu on iltapäivän ruoan kanssa ja myöhemmin taapero kärttyilee nälkäänsä jo kauan ennen iltapala-aikaa.

Eroon korvikkeesta

Imetin esikoistamme 8 kuukauden ikään asti (täysimetystä vajaa 6kk), minkä jälkeen hän sai rinnan lisäksi korviketta. Kokonaan imetys loppui hieman ennen 1-vuotis syntymäpäivää ja siitä asti taapero on juonut pari pulloa korviketta päivässä, usein ennen unille menoa.

Ruoan kanssa taapero on aina juonut vettä, mutta nyt ollaan siirrytty maistelemaan kauramaitoa. Taapero rakastaa sitä! Korvike ja tuttipullo tuntuu silti edelleen olevan tärkeä juttu taaperolle. Ilman iltapäivän maitopulloa ei kiukusta tule loppua.

On ollut jopa hieman syntinen olo ostaa yli 1-vuotiaalle korviketta. Onko ok antaa ”mammipullo” jo taaperoikään ehtineelle? Milloin korvikkeesta pitäisi viimeistään päästä eroon?

Seuraa meitä myös instagramissa! @niina.mantere

Kommentit (2)

Ylipäätään moni yksivuotiaan vanhempi hämmästelee lapsen ruokahalun huononemista. Minun kokemukseni mukaan on tavallista, että vähän 1-vuotispäivän jälkeen annokset pienenevät. Ensimmäisen vuoden aikana vauva kolminkertaistaa syntymäpainonsa. Vaikka taaperotkin kasvavat vielä vauhdilla, niin huonommankin syömisen kausia tulee kuvioihin, ja se on ihan normaalia. Jos johonkin aikaan päivästä lapsi tuntuu aina samaan aikaan nälkäiseltä, miettisin yhden pienen säännöllisen välipalan lisäämistä päivään (jos lapsi syö nyt 5 kertaa päivässä, eikä nappaile jatkuvasti ”ylimääräisiä” välipaloja).

Välipalojen kokoa on hyvä miettiä. Jos lapsi painaa 12 kg, on aikuinen ainakin 5 kertaa isompi. Kasvu ottaa osansa, mutta periaatteessa voi silti miettiä, tulisiko itse toimeen, jos söisi vaikkapa nelinkertaisesti saman kuin taapero. Muki maitoa ja puolikas banaani tuntuu pieneltä, mutta aika pitkään pärjää aikuinen, jos vetäisee kaksi banskua ja melkein litran maitoa 😄

Minulla on kaksi lasta, jotka syövät yleensä vähän. Kumpikin on kasvanut omalla käyrällään, itsekin olin lapsena laihanpuoleinen. Jos lapsi kasvaa ja jaksaa leikkiä, ja tarjolla on järkevää ruokaa säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä, täytyisi vain pystyä vanhempana uskomaan, että muksu tietää, mikä riittää. Ruokailusta tulee helposti tahtojen taistelukenttä ihan turhaan. Jos kasvu hidastuu, on tietenkin ihan toinen tilanne.

Tosi hyvä pointti sinulla! Kiitos 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X