ihan mamina - Banneri

”Ei saa syödä” -lista

Raskausaikana täytyy vältellä aika montaa eri elintarviketta, joista osa voi olla sikiölle hengenvaarallisia. Monesti sitä ärsyyntyy siitä, että oma keho on nyt myös jonkun toisen keho eikä pääse itse päättämään mitä kurkusta alas laittaa. Olisi hyvä syödä terveellisesti, mutta juuri raskaana ollessa saattaa himoita jotain aivan muuta kun sitä terveellisintä. Asiaan ei ainakaan helpota, jos joku kommentoi hiljaa ilmestyneitä raskauskiloja tai tyrkyttää salaattia silloin kun himoitset hampparia.

Muistan ikuisesti sen joulupöydän mihin en päässyt kajoamaan. Pöytä oli täynnä lemppari herkkujani, eli graavilohta, aurajuustoa ja kaikkea muuta niin hyvää ja niin kiellettyä. Silloin ärsytti erityisesti katsoa vierestä muiden nauttivan päivällistä punaviinin kera, kun itse hain ruokani lastenpöydästä ja söin lihapullia ja kermaperunoita mehun kera.

Oma keho ei ole enää oma

Sen lisäksi, että ei saa syödä kaikkea haluamaansa raskaus tekee myös fyysisiä muutoksia kehoon. Raskaus tuntuu imevän kaiken energian pois ja jo pelkkä lenkkeily saattaa aiheuttaa inhottavia harjoitussupistuksia. Raskauden myötä aleneva hemoglobiini saa hengästymään jo ensimmäisiä rappusia kävellessä, eikä oma fyysinen kunto tunnu samalta kuin ennen raskautta. Yhtäkkiä kauppakassien kantaminen voi olla liikaa.

Raskauskilot tulee myös mitä ihmeellisimpiin paikkoihin nesteen muodossa. Kasvot saattavat pyöristyä ja leuan alle ilmestyy toinenkin leuka. Jalat turpoavat nesteestä ja yhtäkkiä et tiedä missä nilkkasi ovat. Tässä kohtaa tarvitaan erityistä pelisilmää puolisoilta, älä kommentoi tai osoittele vaan kehu mielummin.

Seksihalut

Tekee mieli, ei tee mieli, tekee mieli, ei sittenkään… Onko kyseessä sitten muuttuva ja paisuva vartalo, mielialan muutokset tai hormonaaliset muutokset, mutta oma seksuaalisuus tuntuu heittävän aivan häränpyllyä. Ei siinä enää pysy itsekkään perässä, kun joskus kaipaa toisen kosketusta ja hetkeä myöhemmin se tuntuu ylivoimaisen ahdistavalta. Vaikeaa selittää kumppanille, miksi vielä ennen raskautta oli seksiä joka viikko ja yhtäkkiä voi vierähtää kuukausikin.

Mielialan muutokset

Raskaana olevat ovat harvoin tahallaan ilkeitä, ärsyttäviä tai itke tarkoituksella kaikelle. Itse en ainakaan nauti jatkuvista itkupurkauksista ruokakaupassa tai osaa aina selittää miksi olen kuin perseeseen ammuttu karhu. Hormoneilla on tässäkin näppinsä pelissä, sillä nehän säätelevät muutenkin ihmisten tunnetiloja. Hyvä puoli on siinä, että jos vastapuoli jaksaa olla ärsyyntymättä itse tunnepurkaus menee yleensä ohi yhtä nopeasti kun on tullutkin.

Jatkuva huoli ja stressi

Moni raskaana oleva kokee jatkuvaa huolta lapsesta. Ensimmäisellä kolmanneksella sitä pelkää keskenmenoa niin kovasti, ettei tekisi mieli mennä edes vessaan siltä varalta että huomaisikin verta housuissa. Toisella kolmanneksella stressaa sitä onko sikiö normaali, kasvaako normaalisti, miksi en tunne jo liikkeitä ja mitä tämäkin oire tai tuntemus tarkoittaa. Viimeisellä kolmanneksella alkaa ahdistus tulevasta synnytyksestä, raskausmyrkytyksestä, komplikaatioista ja ylipäätään elämästä vauvan kanssa.

Joten jos nainen on raskaana kuin perseeseen ammuttu karhu, sille saattaa olla jokin syy.

 

Lue myös:

Mitä aion tehdä toisin tässä raskaudessa

Vauvaan kiintyminen tuntuu vaikeammalta toisessa raskaudessa

Top 5 kamalimmat hajut raskaana, mitä muut eivät haista

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X