ihan mamina - Banneri

Vietimme vajaa pari viikkoa sitten mukavaa ”aikuisten iltaa” isommalla porukalla. Kävimme olutpanimo-kierroksella ja ravintolassa syömässä. Mulla oli kuukautiset ja pahin vuotopäivä menossa, eli kuukautiskierron toinen päivä. Ennen lähtöä valmistauduin laittamalla tamponin ja suurimman siteen mitä kotoa löytyi. Lisäksi puin hameen alle ”turva-shortsit” ohivuodon varalta. Olin siis varautunut mielestäni hyvin. Kuitenkin kesken illan keskellä täyttä ravintolaa jouduin kipittämään vessan valtava veriläikkä valkoista villahametta koristaen.

Miksi kuukautiset hävettää vieläkin?

Kuukautiset ovat olleet osa mun elämää pian 10-vuoden ajan. Miksi ne yhä nolottaa, nöyryyttää ja hävettää? Muistan yhä sen elämänvaiheen kun ystävillä alkoi ensimmäiset kuukautiset ja asiaa häpeiltiin suuresti. Menkoista pystyi kyllä kuiskimaan parhaille ystäville, mutta tamponin sujauttaminen hupparin hihaan koulussa vessaan mennessä täytyi tehdä todella huomaamattomasti ettei vahingossakaan kukaan saisi tietää. Minulla menkat alkoivat hieman myöhemmin kun muilla, vasta 14-vuotiaana ja siihen mennessä olin jo tottunut aiheeseen ystävien myötä.

Yleinen asenne kuukautisia kohtaan on yhä aika toksinen. Pahoista PMS / PMDD oireista kärsivänä pahinta on ihmisten ”onko sulla menkat kun oot noin kiukkuinen” kommentit. Yleensä ne tehdään naureskellen ja vähätellään naisen oloa, koska ”kaikkihan menkoista kärsii”. Vähätellään myös kuukautisten tuomaa kipua ja pahaa oloa. Se että jokin asia toistuu kuukausittain ja siitä kärsii moni, ei tee siitä yhtään helpompaa. Lue: Ensimmäiset menkat ja PMS oireet synnytyksen jälkeen

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön IHAN MAMINA (@niina.mantere) jakama julkaisu

Toksisesta ilmapiiristä johtuen on vaikea sanoa ääneen sellaisia lauseita kuten ”en nyt voi tulla illanviettoon, koska kärsin kovista kuukautiskivuista” tai ”mun on pakko mennä nyt kotiin, sillä vuoto pääsi tulemaan läpi”. Sitä pidetään heti tekosyynä tai ei haluta kuulla sellaisia asioita sanottavan ääneen. Jos taas poistuu paikalta ilman syytä on ihan yhtä töykeä. Ravintolan vessassa verisen hameen kanssa seisten tunsin suurta ärsytystä ja häpeää. Olisin halunnut jatkaa iltaa vielä, mutta olin kauttaaltaan kuukautisvuodossa. Mietin myös mitä sanoisin muille seuralaisille syyksi äkilliseen poistumiseen. Varsinkaan miesoletetut eivät yleensä halua kuulla sellaisia sanoja kun ”kuukautiset” ja ”vaatteet veressä” syödessään.

En sano että kuukautisvuodosta pitäisi maalata taidetta ravintoloiden seinälle, mutta olisi kiva voida olla pelkäämättä pilaavansa muiden iltaa kyseisellä puheenaiheella jos vahinko sattuu. Lupaan meinaan, että itseä se harmittaa kaikista eniten jos joutuu kuukautisten uhriksi. Lue: Ainoa vika minussa oli se etten ollut poika

Runsaat kuukautiset

Mun viimeisimmät kuukautiset olivat niin runsaat, että joka kerta kumartuessa tuntui siltä että taju lähtee. Olin 5 päivää todella huonovointinen. Päivällä vaihdoin sidettä ja tamponia pahimmillaan tunnin välein ja yöksi piti tunkea housuihin taaperon vaippa tai muuten heräsin verilammikosta. On siis sanomattakin selvää, että kuukautissuojiin menee paljon rahaa, puhumattakaan pilalle menneistä lakanoista.

Sain kinuttua lääkäriltä lähetteen papa-kokeeseen. Minulta ei ole koskaan otettu papaa, sillä ohjeistus on että papa otetaan vasta 25-30-vuotiaana. Kaksi lasta synnyttäneenä haluan kuitenkin tarkistaa tilanteen. Samalla yritän keskustella lääkärin kanssa runsaista kuukautisista ja pms oireista, sillä laskee kyllä elämänlaatua kärsiä näistä oireista 1-2 viikkoa joka kuukausi. Lue: Vain kaksi hermoromahdusta tässä kuukautiskierrossa, PMS oireet helpottavat viimein

Kommentit (5)

Hei! Kaikki, jolla on runsaat kuukautiset. Kannattaa ehdottomasti mennä gynekologin juttusille. Vuotoa rauhoittavia lääkkeitä on olemassa sekä ehkäisyjä, jotka rauhoittavat/lopettavat vuodon. Keinoja on, ja lääkärin kanssa juttusille ja toivottavasti löytyy jokaiselle sopiva keino.

Sekä sitten kannattaa tarkastaa hemoglobiini/ferritiini, ne luultavasti alhaalla runsaan vuodon takia. Mutta joka tapauksessa lääkärin juttusille aiheesta, jotta helposta saa runsaaseen vuotoon sekä kipuihin.

Hei, minulla ollu kans aina runsaat kuukautiset. Teininä kärsin kovin. Otin viisi vuotta sitten 22-vuotiaana hormonikierukan ja ah, ei enää kuukautisia. Tänä vuonna jouduin poistattamaan hormonikierukan, ja runsaat menkat palasivat taas. Onneksi, ihme kyllä, Slinda-minipillerit saivat menkat miltein katoamaan. Toiveena on lähivuosina lapsi/lapsia, ja lasten saannin jälkeen aion ottaa taas hormonikierukan, ihan vaan runsaan vuodon estämiseksi.
Kannattaa lääkärin kanssa puhua eri hoitomuodoista. Jos minipillerit eivät olisi vähentäneet vuotoa, olisin pyutänyt lääkäriltä jotain lääkereseptiä, esim. traneksaamihappo voi auttaa. Imetys ja lääkitys on tietty vaikea yhdistelmä… Mutta hoitokeinoja siis on. Tsemppiä!

Minun kuukautiskivut ovat koventuneet iän myötä ja sen vuoksi särkylääkettä on mennyt aika paljon menkkojen aikana. Välillä pitää ottaa kaksikin 400 tulehduskipulääkettä peräjälkeen kipujen vuoksi.
Olen huomannut että tulehduskipulääkkeet pienentää myös vuodon määrää.

Siitä kerrottiin myös Mehiläisen sivuilla, tässä ote siitä tekstistä:
”Runsaiden kuukautisten hoidossa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä, jotka hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja ja lisäksi vähentävät isolla osalla potilaista myös kuukautisvuodon määrää.”

https://www.mehilainen.fi/kuukautiskivut-ja-runsaat-kuukautiset

Mulla on aina ollut runsaat kuukautiset. Yläasteella painajaiseni oli, jos oppitunnit pidettiin nk. putkeen eli ilman välituntia. Tai jos oppitunnin aikana piti nousta seisomaan. Jokainen liike kun sai vuodon tulvahtamaan housuihin.

Kouluterveydenhoitajan rutiinikysymys kuukautisten runsaudesta tuntui (ja tuntuu edelleen) tyhmältä. Mistä minä olisin voinut tietää, olivatko runsaat, kun olivat minulle se ainoa totuus! Ei ollut kokemusta muusta.
Siksi asiaan ei koskaan puututtu.

Vielä vuosikymmeniä myöhemmin ajatus yökylästä runsaimpana vuotopäivänä tuntuu vaikealta. Se markkinoiden suurin tamponi kestää käytössä pahimmillaan alle puoli tuntia ja sen kanssa on aina käytettävä myös suurinta sidettä. Tai oli, sillä tamponeista olen luopunut kokonaan.
Kuukautiskupin käyttö on edullisempaa. Se suurin kuppikin täyttyy tunnissa parissa laitoja myöten. Laskennallisestihan sen pitäisi tilavuudeltaa riittää vaikka koko kuukauden vuotoon. Minulla ei riitä. Side on oltava käytössä kupinkin kanssa. Sekin on tosin nykyään mukavuus ja taloudellisista syistä kestoside eli pestävä. Itse tehdyssä siteessä on parempi imukyky, kuin paperisessa verrokissaan.

Runsas vuoto halvannuuttaa henkisesti. Toivottavasti ero normaalin ”kärsimyksen” käja runsaan vuodon välillä soisi tulla paremmin tunnistetuksi jo nuorilla tytöillä.

Kohtalotoveri ilmottautuu!

Runsaat kuukautiset tuovat monenlaista hankaluutta elämään! Minulla oli ennen ihan uskomattoman kovat vuodot! Nykyään käyttämäni pillerit ovat tasanneet ja vähentäneet kuukautiset ”normitasolle”, mutta ennen elämä pyöri vähän vuotojen mukaan.

Jo koulusta (yläasteelta ja lukiosta) muistan, miten mulla oli tamponi, yöside ja lisäsuojana paperia isoissa mummopöksyissä. Pidin pitkiä, takapuolen peittäviä paitoja ja tunnilla laitoin helman pois pyllyn alta. Että jos veri on tullut läpi istuessa, saan paidanhelman näkösuojaksi, kun pääsen vessaan. Joka välitunti juoksin tarkistamaan tilanteen ja vaihtamaan kaikki rätit, kun ne olivat kastuneet läpi.

Vuodot kestivät yli viikon (”pahimpia päiviä” oli 2-3) ja tulivat lähes kahdesti kuukaudessa! Hemoglobiini oli pahimmillaan 100. Tämä on kai usein perinnöllistä; äidilläni oli nuorena ihan sama meininki. Hän kertoi, että seisomatyössä ollessaan käytti vauvanvaippojen päällä muovipussista askarreltuja ”housuja” ja koko komeus hameen alle!

Minulla tosiaan pillerien aloitus auttoi! Ja nykyään rauta-arvotkin ovat ihan kunnossa. Ehdottomasti kannattaa katsoa papa ja puhua lääkärin kanssa asiasta!

Voimia! Se on rankkaa- ja vielä kun siitä ei kehtaa puhua vapaasti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X