operaatio äiti - Banneri

Sairastuin ”prediabetekseen” yli 20 vuotta sitten

Tänään vietetään diabetespäivää, jonka tarkoitus näin ymmärtääkseni on nostattaa tietoutta ja normalisoida asiaa. Diabetes on tänä päivänä jo melko tunnettu asia täällä Suomessa. Itse sairastuin siihen yli 20 vuotta sitten.

Sairastuin 6-vuotiaana prediabetekseen

Todella usein diabeteksen selkeitä oireita on jatkuva janontunne, vessassa ravaaminen, ärtyisyys ja lapsen yleiskunnon heikentyminen. Nämä oireet johtuvat siitä, että ihmisen haiman insuliinintuotanto hiljalleen heikkenee sekä hiipuu. Tästä seuraa verensokerin nousu, joka aiheuttaa noita oireita. Joskus diabetes voi ilmetä myös yllättävistä oireista ja itselläni se alkoi aamuisella oksentelulla sekä kalpeudella eli hypo-oireilla. Tutkimuksissa todettiin, että olen sairastumassa diabetekseen. Itse olin onnekas, koska oireet huomattiin etukäteen. Noin vuoden päästä tauti puhkesi lopullisesti ja sairastuin varsinaiseen diabetekseen.

Tietous ja asenne oli yllättävän heikkoa

Siihen aikaan (1997) omalla kokemuksella tietous oli todella heikkoa. Kaikki kysyivät aina samoja kysymyksiä. Tuliko se liiasta sokerin syömisestä? Etkö saa enää syödä sokeria? Tyypin 1 diabeteksellä ei ole mitään tekemistä elintapojen kanssa, koska kyseessä on täysin perinnöllinen sairaus. Yleensä tauti periytyy yhden sukupolven yli ja oma pappani sattuikin olemaan tyypin 1 diabeetikko. Diabeetikkona tuohon aikaan olin valtavan kiusauksen kohteena. Kaverit eivät suostuneet istumaan vieressä tai koskemaan, koska ”tauti saattaisi tarttua”. Kaikki näkyvä osa diabeteksesta kiellettiin kavereiden puolesta, jos halusin päästä mukaan leikkimään. Näin päädyin riisumaan myös turvaranneekkeeni.

Tänä päivänä tauti tunnistetaan jo kadulla

Nykyään tauti näkyy hyvin katukuvassakin, koska sensorilukijat ovat yleistyneet. Sensorit ovat sellaisia valkoisia mötiköitä kiinni käsissä ja ne lukevat jatkuvalla syötöllä verensokeria, jonka voi tarkistaa sitten lukijalla. Tekniikka on mennyt valtavasti eteenpäin näiden 22 vuoden aikana ja yhä useampi myöntää avoimesti ääneen sairastavansa tätä tautia. Kun sairastuin, aloitin aikanaan insuliinien pistämisen kertakäyttöruiskuilla ja nykyään on keksitty jopa pumppu, joka tekee kaiken puolestasi.

Välillä tulee kiusallisia tilanteita

Aina joskus tulee pitkiä katseita, kun pistän insuliinin esimeriksi metroasemalla. Välillä osoitellaan, mutta yhä harvemmin ja harvemmin. Synnytysten aikana törmäsin vuorostaan siihen, että diabeteksen hoitoon koulutetaan minimaalisen vähän ihmisiä, vaikka kyseessä alkaa olemaan todella yleinen sairaus. Kotimaassa diabeetikkona toivoisin, että hoitohenkilökuntaa koulutettaisiin paremmin ja yleisesti näin aikuisena parempaan seurantaan pääseminen varmistettaisiin herkemmin. Tuntuu, että joskus saa taistella apua ja hoitoa perussairaudenkin kanssa.

Diabeteksen kanssa voi elää normaalin elämän

Diabetes ei ole rajoittanut elämääni mitenkään. Olen syönyt samanlailla kuin muut ja lisännyt vain insuliinia. Olen urheillut kuin muut, mutta juonut erilaisia juomia urheillessa, että verensokerin laskuja ei tulisi. Olen elänyt, ollut ja tehnyt. Diabetes on kulkenut matkassa mukana, mutta en osaisi kuvailla itseäni sairaaksi. Olo ei ole sairas mitenkään. Elämä on tuntunut hyvältä näinkin. Toki diabeetikoita ja tilanteita on erilaisia.

Raskauden aikana lisäseurantaa

Raskauden aikana diabetes vaatii lisäseurantaa. Sillä on vaikutuksia raskauden kulkuun, sikiön kasvuun ja aina myös riskeihin. Tästä syystä moni lapsista syntyy diabeetikkiäidin tapauksessa reilusti ennenaikaisena. Omat lapseni ovat syntyneet 36+6 (käynnistys), 35+2 (istukan repeäminen) ja 36+0 (suunniteltu sektio). Ennenaikaisella synnytyksellä pyritään välttämään riskejä.

Diabetes ei ole siis mikään masentava mörkö, joka estäisi elämästä tai automaattisesti hankkimasta lapsia. Se on asia, joka saadaan ja sitten sen kanssa eletään. Onko seuraajissa ketään, jolla itsellä tai lapsilla olisi tyypin 1 diabetes?

Lue myös : Onko mun lapsi sairastunut diabetekseen?

 

Kommentit

18 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Joskus se taitaa periytyä!

Avatar

Mahtavaa että tuot asiaa esille enemmän😊 Tärkeä asia mistä monikaan ei tunnu ymmärtävän kunnolla ! 😊 Tottakai diabetes aiheuttaa myöskin lisäsairauksia joillakin, mutta juuri se että se ei vaikuta siihen että et voisi elää ja mennä❤️ Varmasti raskauksien kohdalla hyvin yksilöllistä ja enemmän riskeja kuten kohtukuolema ym, mutta silti niin harvinaista. Kaikkea hyvää sinulle ja diabeteksellesi!

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos!! 🙂

Avatar

Onko sinulla libre tai joku muu glukoosisensori?
Oliko sinulla ennen sairastumista matalia verensokereita? En ole kuullutkaan että voi olla myös tällaista.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo oli matalia sokereita ennen sairastumista. Ja ei oo libreä. Lähes mahdoton saada pkseudulla. .

Avatar

”Tyypin 1 diabeteksellä ei ole mitään tekemistä elintapojen kanssa, koska kyseessä on täysin perinnöllinen sairaus. Yleensä tauti periytyy yhden sukupolven yli ja oma pappani sattuikin olemaan tyypin 1 diabeetikko.”

Kyseessä EI ole täysin perinnöllinen sairaus. Viruksilla on osuutta taudin puhkeamiseen. On paljon tutkittu myös joidenkin ruoka-aineiden yhteyksiä, mutta mitään varmaa ei tietääkseni ole löytynyt. Alttius diabetekseen kulkee toki suvussa.

Sairauden puhkeaminen lienee monien asioiden summa.

Mulla on diabetes, eikä suvussani ole ketään muuta. Lapsi syntyi rv 39+3 painaen 3170g.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo siis kyllä, vähän harhaanjohtava mun lause. Sillonku sairastuin uskottiin vain geeneihin vielä 🙂

Avatar

Täällä ei 1 mut alle 30 veenä dg diabetes 2

Anette - Operaatio Äiti.

Joo 🙂

Avatar

Hep 🙋🏻‍♀️ Itse sairastuin -98 ja allekirjoitan just nuo harhaluulot siihen aikaan, että varmaan tuli sokerinsyönnistä 🤦🏻‍♀️ Nyt odotan kuopusta ja olen kiitollinen lääketieteen kehityksestä ja siitä, että jo parissa vuodessa huomaan hoitohenkilökunnassa enentynyttä valveutuneisuutta yhtälössä t1d + raskaus – toki on niitä ääripäitäkin, joiden kanssa en edes suostu asioimaan 🙄 mutta ollaan mekin oman elämämme Kaapo Kakkoja: mikään ei ole ykköstyypeille mahdotonta 😅

Anette - Operaatio Äiti.

No kyllä!! Ja ihanaa, kun asiat menee eteenpäin!

Avatar

Täällä yksi 🙋🏼‍♀️ Mulla diabetes on ollu jo 21v. Ihan normaalia elämää elän ja syön kakkua kun sitä on tarjolla 😄

Anette - Operaatio Äiti.

Sama!

Avatar

Meillä on kaksi alle kouluikäistä 1 tyypin diabeetikkoa täällä. Seuraavista lapsista haaveillaan vasta kun saadaan näiden asiat kuntoon. Hämmentää että yritätte lisää vimmatusti lapsia, ettekä tiedä, onko teillä esim. sama tilanne kuin meillä parin vuoden päästä. Voin kertoa, että meillä on järkyttävän raskasta, diabetes-1 ei ole mikään pikkujuttu silloin kun se pienellä lapsella on vaikeana.

Anette - Operaatio Äiti.

Tyypin 1 diabetes HARVOIN periytyy suoraan omille lapsille. Se periytyy yleensä yhden sukupolven yli. Ei toki aina.

Mun lapset on testattu ja toistaseksi ei ole viitteitä sairastumiseen. Se tehdään sellaisessa tutkimuskeskuksessa tai sellanen, mistä tulee kutsu kotiin ja verestä katsotaan todennäköisyys.

Ei se idioottivarma ole, mutta antaa suuntaa 🙂

Avatar

Toivotan teille tsemppiä, i so feel you!
Meidän poika sairastui 2-vuotiaana(on nyt 7v.) ja siihen jäi meidän lapsikiintiö. Terve isosisarus on myös perheessä.
Minun eikä mieheni suvuissa ole ainuttakaan 1-tyypin diabeetikkoa, eli usein d voi tulla myös ilman sukurasitetta.

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos 🙂

Avatar

Siskoni ex-miehellä on diabetes, samoin hänen isällään ja siskoni ja ex-miehen yhteisellä 2-vuotiaalla lapsella. 1-vuotiaalla toisella lapsella ei ole toistaiseksi viitteitä diabeteksesta. Eli heidän tapauksessa tauti on melko voimakkaasti periytynyt 🤷🏻‍♀️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä