Ei ylidramaattinen, vaan erityisherkkä

Oletko joskus saanut kuulla, että olisit muka ylidramaattinen tai itkupilli? Luultavasti asia ei ole ollenkaan näin, vaan saatat olla erityisherkkä.

Herkkyys on piirre siinä, missä muutkin

Herkkyys on asia, joka aiheuttaa mielipiteitä ja jakaa ajatuksia, vaikka sen ei oikeastaan edes pitäisi. Toiset puhuvat aisteihin liittyvästä herkkyydestä ja toiset siitä herkkyydestä, joka elää ihmisen persoonassa. Jotkut muistavat vaalia herkkyyttä arvokkaana piirteenä ihmisen sisällä, mutta joillekin se on jostain syystä heikon merkki. Itse haluan sanoa sen, että herkkä ei ole sama kuin huono ja tähän maailmaan tarvitaan hirveästi MYÖS niitä herkkiä tyyppejä. Itse olen aina ollut todella herkkä sisältäni ja nyt huomaan, että lapseni on perinyt saman piirteen. Hänellä on aistiyliherkkyyden lisäksi se henkinen herkkyys.

Herkkä lapsi

Kun on herkkä sillä tapaa, että kaikki on joskus ihan liikaa, voi arki tuntua ajoittain haasteelliselta. Sitä saattaa tuntea tunteita, joiden tunnistamiseen tarvitsee aikuisen apua ja sitä saattaa joskus reagoida niin, että ympärillä olevat muut ihmiset eivät kykene ymmärtämään. Ihan kaikki eivät tajua, miten joku niin pieneltä tuntuva asia voi aiheuttaa niin pahan fiiliksen jossain siellä oman kehon sisällä. Eräs toimintaterapeutti kuvasi aistiyliherkkyyttä lasten kohdalla kuin isoksi selittämättömäksi kivuksi kropan sisällä ja sen kivun haluaisi repiä vain pois onnistumatta siinä. Kun keinoja poistaa tuota tunnetta ei ole, voi ulkomaailmaan näkyvä reaktio olla räjähdysmäinen.

Herkkyys on myös osa persoonaa

Kaikki herkkyys ei liity aistien ylilyönteihin. Herkkyys ei ole vain sitä, että rytyssä oleva sukka saa maailman pois raiteiltaan tai päällä humiseva tuuletin sisuskalut heittämään volttia. Aistiyliherkkyys tarkoittaa tavallista voimakkaampaa reagointia aistimuksiin. Aina herkkyys ei ole fyysisesti selitettävissä, vaan herkkä ihminen voi olla aisteiltaan täysin normaalilla tasolla, mutta henkiseltä puolelta tuntea asiat voimakkaammin tai syvemmin. Lyhyesti kuvailtuna herkkyys arjessa voi olla sitä, että pieni ötökkä pelottaa aivan hirveän paljon, mutta isin liiskatessa ötökän pääseekin iso itku, koska ötökkä kuoli. Herkkyys on paljon muutakin, kuten huolestuneita ajatuksia, jotka nousevat lapsen mieleen ikätasoa aiemmin, vastuunkantoa aiheista, joita ei tarvitsisi vielä edes ajatella ja syväluotaavaa tapaa tarkastella maailmaa.

Erityisherkkä

Ei mikään herkkänahkainen tai ylidramaattinen

Sanoisin, että herkkyyttä pitäisi tunnistaa aiemmin ja paremmin, jotta lasta voi tarvittaessa tukea selkeämmin. En tiedä, onko oma äitini tunnistanut herkkyyttäni, mutta siihen aikaan ei ainakaan ollut keinoja käsitellä sitä. Itse olen vasta aikuisiällä oppinut ymmärtämään, miksi tunnen tietyllä tavalla. Joskus erityisherkkiä ihmisiä kutsutaan ylidramaattisiksi tai herkkänahkaisiksi, vaikka nuo kaksi termiä antaa vain väärän sävyn koko jutulle. Erästä artikkelia lainaten voin sanoa, että kyseessä on vain ihmisen luontainen tapa hahmottaa maailmaa ympärillään ja reagoida kokemaansa.

Oletko sinä erityisherkkä?

Ihmiset ovat persoonia ja myös erityisherkkyys näkyy ihmisessä omalla tavallaan. Selkeitä tunnistettavia piirteitä herkillä ihmisillä on tarkka havainnointikyky, taipumus kuormittua helposti ja voimakas tunnepuoli. Herkillä ihmisillä on tapana prosessoida tietoa todella syvällisesti ja siksi kutsunkin itseäni usein syväluotaajaksi. Erityisherkkyyttähän ei varsinaisesti voi diagnosoida, mutta sen voi tunnistaa itsessään. Itsensä tunteminen auttaa jaksamaan paremmin ja ymmärtämään omaa mieltään selkeämmin.

Jos kaipaat paljon hiljaisuutta ja omaa tilaa, saatat olla introvertti, mutta myös erityisherkkä. Saatat kokea toisista tavallisilta tuntuvat tilanteet raskaampina. Erityisherkille ihmisille on tyypillistä aistia toisen ihmisen tunnetiloja herkemmin ja jopa kuormittua siitä. Itse olen aina ollut tarkka tunnistamaan toisen sanatonta viestintää mikroeleistä ja äänenpainoista. Saatan huomata huoneeseen astuvan ihmisen mielialan todella herkästi ja joudun vaikeaan tilanteeseen, kun mietin pitäisikö sanoa tai tehdä jotain. Kuormitun. Erityisherkkä voi aistia myös lämpöä, tuoksuja tai makuja herkästi. Voit rasittua herkästi melusta, väkivaltaisista ohjelmista tai esimerkiksi valosta. Itse lamaannun suorasta auringonvalosta enkä kykene lukemaan, kirjoittamaan tai selaamaan puhelinta ellen ole varjossa. Joku herkkä voi olla todella kipuherkkä ja jollain taas tulee täysi jumiutuminen siitä, kun jotain vaaditaan liikaa ja liian nopeasti. Herkkänä ihmisenä saatat liikuttua helposti ja omata vahvan empatiakyvyn. Sanotaan, että monia erityisherkkiä yhdistää luovuus ja rikas mielikuvitus, jotka tunnistan ainakin omasta itsestäni.

Erityisherkkyys ei ole sairaus, vaan ominaisuus

En tarkoituksella puhu tässä tekstissä herkkyyden oireista, koska erityisherkkyys ei ole sairaus. Erityisherkkyys on ennemmin ominaisuus rakennettuna sinun sisällesi ja sitä ymmärtämällä voit ehkä päästä kohti parempaa oloa. Erityisherkkyys voi olla voimavara tai rasite riippuen siitä onnistutaanko se tunnistamaan ja hyväksyykö muut ympärillä sen osana toista ihmistä. Ainakin itselleni tuntuu tärkeältä, että herkkyyttä ei paineta alaspäin tai tunteitani kuvailla ylidramaattisiksi. Kun herkkyyden kanssa pääsee sinuiksi ja sitä oppii elämään tarpeidensa kanssa, erityisherkkyys voidaan nähdä valtavana voimavarana.

Erityisherkkyys muoti-ilmiö?

Vaikka väitetään, että erityisherkkyydestä on tullut muoti-ilmiö, ei sitä pitäisi koskaan väheksyä. Jos toinen sanoo olevansa herkkä, ei meillä muilla ole mitään syytä painaa tätä sanomaa alas. Usein erityisherkkyys alkaa nostaa päätään lapsuudessa, jolloin tunteet tulevat ulos paremmin ilman filtteriä. Siksi onkin tärkeää vanhempina tarkastella niitä omia lapsia ja tunnustella onko lapsi mahdollisesti herkkä. Vanhemman tuella herkästä lapsesta voi kasvaa voimakas ihminen, joka ei pyri piilottamaan tai häpeämään sisäisiä tuntemuksiaan.

Omakohtainen kokemus

Meidän tie on ollut pitkä keskimmäisen lapsen kanssa. Kun tulin äidiksi, en ollut valmis mihinkään muuhun kuin oppimaan sen mukana, mitä tarjottiin. Se taival, jonka olen käynyt herkän lapsen äitinä on ollut samaan aikaan joskus haastava ja samalla myös antoisa. En aina ole pärjännyt omilla voimin, vaan olen rohkaistunut kysymään apua, jotta voisin tarjota parhaani tukeakseni lastani. Samalla olen oppinut itsestäni enemmän ja saanut sisäisen rauhan oman herkkyyteni kanssa. Se, että lapsella on aistiyliherkkyys sekä eriryisherkkyys ei ole maailman loppu. Ei se ole se helpoinkaan tie kuljettavaksi, mutta kuljen sen silti mielelläni.

Me ollaan synnytty tällaisiksi herkiksi ja tänä päivänä osaan olla siitä TODELLA ylpeä ja vaalia sitä seikkaa huolella.

 

SEURAA MYÖS:    INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit

3 kommenttia

Joo ja NIMENOMAAN sitä yritin nostaa tässä postauksessa esille 🙂 Että voi olla aistiyliherkkä, joka on diagnosoitava asia ja sitten erityisherkkyys,joka on sitten jo toinen asia

Hei, hyvin tuttua sekä omalla kohdalla että lapsen kohdalla.. 💜 Ainut mikä on todella on henkinen maadoittuminen, siis suojat ja juuret.

Ensinnäkin hyvä kirjoitus, mutta ei kannata sekoittaa erityisherkkyyttä ja aistiyliherkkyyksiä keskenään, ovat kaksi aivan eri asiaa 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä