sormustin - Banneri

Kun kehittelen askarteluja lapsilleni tai ykkösluokkalaisilleni, en mieti vain kivannäköistä lopputulosta, vaan pohdin myös, miten kukin askartelu kehittää eri taitoja. Milloin harjoitetaan työkalujen kuten saksien käyttöä, milloin taas tarkkuutta. Viimeisin askartelu, jonka toteutin niin esikoiseni (hänen tuotoksensa näkyy tässä blogitekstissä) kuin ykkösluokkani kanssa, kesti useamman viikon, sillä siinä oli useita vaiheita. Tämäkin on tärkeä harjoiteltava taito – kärsivällisyys. Aina ei tarvitse saada heti valmista, vaan lopputuloksen eteen tulee ponnistella ja nähdä vaivaa.

askartelu malli nalle tilkkupeitto

Karhu käy talviunille tilkkupeiton alle

Syksy etenee ja pian on talvi. Päätin askarrella lasten kanssa tilkkupeiton hapsuineen, jonka alle voi karhu käydä nukkumaan talviunta. Samalla kun voimme käydä läpi eläinten erilaisia talvehtimistapoja, tukee askartelu sorminäppäryyden kehittymistä monella eri tavalla. Ensin pujotellaan paperisoiroja yli ja ali sekä ali ja yli – samalla saadaan hyvä käsitys palttina-sidoksesta. Sitten pujotellaan lankoja viltin päihin, joka vaatii tarkkuutta. Jokainen hapsu solmitaan umpisolmulla eli solmukin tulee harjoitelluksi. Lopuksi askarrellaan nallen pää repimällä mallin mukaan. Repiminen viivaa pitkin on tarkkaa hommaa, johon tarvitaan molemmat kädet yhteistyöhön.

nalle peitto askartelu ohje

Kauniita talviunia nalle! Tilkkupeiton alla pysyt lämpimänä.
Tämän askartelun toteutti 8-vuotias esikoiseni.

Tilkkupeitto-askartelu – näin se käy

Tarvitset

Vahvaa tulostettavaa paperia

Sakset tai askarteluveitsi

Erilaisia paperisoiroja

Reikäpihdit (eli kansanomaisemmin sanottuna nahkapaska)

Lankaa

Teippiä

askartelu malli tulosta

Tulosta tilkkutäkin malli pdf-muodossa täältä.

Tulosta viivamalli vahvalle paperille ja leikkaa viivat joko saksilla tai askarteluveitsellä (tämän vaiheen olen tehnyt pienemmille itse, mutta isommat lapset voisivat selvitä tästä jo itsekin). Aloita pujottelemaan paperisoiroja yksi kerrallaan peiton kuteeksi yli-ali-yli-ali ja seuraavalla kerroksella päinvastoin ali-yli-ali-yli. Pujottele soiroja, kunnes soiroja ei mahdu enempää. Kiinnitä soirot reunoista vetämällä teippi pystysuunnassa soirojen päältä nurjalle puolelle. Halutessaan paperin yli tulevat soironpäät voi leikata pois.

reikäpihdit askartelu ohje

Tee reiät reikäpihdeillä tilkkupeiton päihin. Leikkaa n. 15 cm mittaisia lankoja. Pujota langat yksi kerrallaan reiästä ja solmi langat umpisolmulla kiinni. Ryhmän kanssa askarrellessa nopeimmat voivat kiinnittää useamman langan kuhunkin reikään ja hitaammat mennä harvemmilla hapsuilla. Muistuta lapsia, että solmua ei saa vetää liian tiukalle, koska silloin paperi menee rikki. Hapsuja voi tehdä myös vain peiton toiseen reunaan.

tilkkupeitto askartelu

Nalle-askartelu – näin se käy

Tarvitset

Väripaperia

Sakset

Teippiä tai 3D-tarrapaloja

Pienen pompom-pallon

Liimaa

Tussi

nalle tulostettava malli

Tulosta nallen malli pdf-muodossa täältä.

 

Lue myös: Lapsi ja sakset – ota nämä asiat huomioon, kun lapsi aloittaa leikkaamisharjoitukset!

Tulosta nallen osat paperille. Revi viivan mukaan nallen pää sekä korvat. Leikkaa kuono saksilla. Liimaa korvat päälaelle nurjalle puolelle. Pyöräytä teipistä ympyrä ja kiinnitä sillä kuono päähän – näin kuono tulee hieman muusta päästä ulommas. Voit käyttää myös 3D-tarrapaloja kolmiulotteisen efektin aikaansaamiseksi. Liimaa pompom-pallo nenäksi ja piirrä tussilla suu sekä uneliaat silmät. Kiinnitä pää peiton alle teipillä, sinitarralla tai liimalla. Askartelu on valmis!

nalle askartelu malli

 

Katso lisää lasten kanssa tehtäviä askarteluvinkkejä täältä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X