sormustin - Banneri
sakset harjoitus lapsi leikkaaminen

Sakset ovat askartelun kulmakivi, mutta lapselle myös tärkeä hienomotoriikan harjoittamisen väline. Kun leikataan saksilla, käsillä tehdään kahta eri asiaa, toisella kädellä leikataan, toisella käännellään paperia. Saksien käyttö luo valmiuksia muidenkin työkalujen ja välineiden käytölle. Lisäksi silmän ja käden välinen yhteistyö lisääntyy. Muutama juttu olisi kuitenkin hyvä ottaa huomioon, kun lapsen kanssa otetaan sakset käyttöön!

Valitse oikeanlaiset sakset

Kun saksilla aloitetaan harjoitella, olisi hyvä valita oikeanlaiset sakset. Saksien tulisi olla tylppäpäiset ja lapsen käteen sopivat – ei liian isot eikä liian pienet. Vasemmalla kädellä leikkaavalle tulee antaa käteen vasurisakset ja oikealla kädellä leikkaavalle oikeakätiset – sakset eivät leikkaa hyvin, jos ne ovat väärässä kädessä, kyseessä ei ole siis sormien reiät vaan nimenomaan terät. Itse kannatan myös laadukkaita saksia, jotta onnistumisenkokemukset olisivat mahdollisimman herkässä. Markkinoilla on myös harjoitussaksia, joissa on jousi, joka auttaa saksien avaamisessa, sekä opettelusaksia, joissa on paikka niin lapsen kuin aikuisen kädelle.

harjoitussakset

Oikea käden asento

Monet lapset laittavat sakset väärin päin käteen ja leikkaavat väärään suuntaan. Kun lapsi käyttää saksia, yritä positiivisen kautta ja lempeästi ohjata lasta pitelemään saksia oikein ja oikeaan suuntaan. Leikataan eteenpäin eikä esimerkiksi itseen päin. Hyvä sääntö on ”peukku kohti kattoa”. Näin sakset eivät mene nurin päin leikkaavassa kädessä. Paperia pitelevän peukun pitäisi olla myös näkyvissä ja kohti kattoa. Tarvittaessa peukkujen kynsiin voi vaikka laittaa pienet tarrat, joiden täytyy olla koko ajan näkyvissä – näin lapsen on helpompi hahmottaa peukkujen näkösällä oloa, kun ei välttämättä muista, että mikäs se peukku olikaan.

Tärkeintä leikkaamisharjoituksissa on kuitenkin se, että leikkaaminen on hauskaa, sillä näin motivaatio säilyy harjoittelussa. Jos liikaa lapsen asentoa korjaa, voi herkästi sakset lentää nurkkaan ja leikkaamisharjoitukset oli sitten siinä. Leikattavan paperin on hyvä olla melko pieni, a5 tai 46, jotta leikkaaminen on helpompaa. Myös hieman paksumpi materiaali tekee leikkaamisesta helpompaa, kun paperi pysyy tällöin suorassa ja saksia on muutenkin helpompi hallita. Meillä tykätään leikata lehtien kansia – kivat kuvat ja vähän paksumpi paperi helpottavat leikkaamisia paljonkin.

Lapsen kanssa on tärkeää tehdä myös saksienkäyttösäännöt: Saksia käytetään vain aikuisen kanssa ja vain aikuisen sallimiin materiaaleihin (ei esim. kokonaiseen lankakerään tai verhoihin). Ja silloin kun leikataan, istutaan.

Hyvä on alusta alkaen opetella myös sitä, että sakset ojennetaan kahva edellä!

väärä leikkaamisasento

Lapsi saattaa tarttua saksiin aivan miten sattuu. Korjaa lempeästi asento oikein päin, mutta älä kiellä liikaa, ettei motivaatio kärsi liikaa.

oikea leikkaamisasento

Saksilla pitäisi aina leikata eteenpäin – paperi kääntyy, ei sakset.

Kivat leikkaamisharjoitukset

Silppuaminen on helppoa ja mainiota  saksienkäyttöharjoitusta. Silppuamiseen voikin käyttää paperin lisäksi myös erilaisia lankoja, muovailuvahapötköä tai vaikka pillejä. Silppuriboksista voit lukea lisää täältä. Netistä löytyy paljon erilaisia tulostettavia leikkaamisharjoituksia – näissä kannattaa ottaa lapsen oma mielenkiinto ykköseksi, autofanille autoja, perhosfanille perhosia. Kuvissa näkyvät työmaakone-aiheiset leikkaamiskuvat löytyvät täältä.

 

Klikkaa tästä blogini saksilla tehtäviin askarteluvinkkeihin ja tulostettaviin malleihin – Leikkaaminen kehittää hienomotoriikkaa – 3 x askartelu, johon tarvitaan sakset!

 

Leikkaamisen iloa!

 

Anni

Kommentit (3)

Ulkohousujen lahkeen reämän.

Korjasin tyttären katkaisemat silmälasinsangat väliaikaisesti teipillä 🙈

Olen tosi huono korjaamaan mitään kauniisti, niistä tulee aina vähän rujon näköisiä. Legginssejä korjailen usein haaroista, ja takkien taskunsuita pitää parsia, kun repeilevät liian lennokkaasta käsien esiinotosta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X