sormustin - Banneri

Aloitin tänä keväänä Husqvarna Vikingin brändilähettiläänä. Se tarkoittaa sitä, että seuraavan kahden vuoden ajan perehdyn Husqvarna Viking Designer Topaz 40 -ompelukoneeseen, jossa on mukana myös kirjontalaite. Olin Husqvarna Vikingin brändilähettiläänä myös kuusi vuotta sitten ja silloin sain tutustua monenlaisiin erilaisiin ompelun apuvälineisiin, yksi lempipostauksistani siltä ajalta on tämä peitto, jonka tein vauvansänkyyn ympyräohjaimen avulla.

Teen jossain vaiheessa laajemmankin postauksen Topaz 40 -koneen ominaisuuksista ja mahdollisuuksista, mutta haluan sitä ennen tutustua uuteen ompelukonekumppaniini perusteellisesti ja hyvin. Itseäni kiinnostaa toki koneen kirjontaominaisuudet tällä hetkellä eniten, sillä tällainen konekirjonta on minulle aivan vieras alue. Tällä kertaa näytän, miten sain ommeltua erilaisia ”patcheja” eli ompelumerkkejä. Näitä ompelin valmiiksi lasten vaatteiden reikiä varten, toki useampi ompelumerkki päätynee myös koristeiksi, kun ovat niin ihania.

itse ommeltu ompelumerkki

Ompelumerkki ensin tietokoneella, sitten ompelukoneella

Itsestäni tuntuu ihmeelliseltä ensin suunnitella ompelumerkki koneella ja sitten laittaa ompelukone tekemään suunnitelman mukaan. Ihan itsestään ei ompelukone kuitenkaan näitä merkkejä tee. Ensin merkit suunnitellaan mySewnet Embroidery -ohjelmalla. Nämä käyttämäni kuvat ovat ohjelmassa valmiina, muutin vain moniväriset kuvat viivapiirroksiksi ja lisäsin kuvien ympärille kehykset. Kuva viedään ohjelmasta muistitikulle, millä saadaan kuvio siirrettyä ompelukoneeseen. Ompelukoneeseen tulee myös kirjonnan ajaksi liittää kirjontalaite.

Merkkejä varten tulee kirjontakehykseen kiinnittää kaksinkertainen vedessä sulava tukikangas. Tämän ansiosta merkkien ympärille ja reunaan ei jää lopuksi ylimääräisiä kankaita tai tukikankaita näkyville. Ensin kirjontaohjelma ompelee tukikankaalle merkin paikan, minkä jälkeen muodon alle laitetaan sopivan kokoinen tukikangas ja päälle kangas. Tällä yhdistelmällä kirjotaan uudelleen merkin muoto, minkä jälkeen voi leikata ylimääräisen kankaan ja tukikankaan sauman vierestä pois. Tämän ansiosta merkin reunaan tuleva ommel menee kankaan ja tukikankaan yli eivätkä nämä enää näy merkin reunassa ompelun jälkeen. Vaikka merkin ompelun aluksi täytyy vähän tehdä säätöä, kankaiden lisäilyjä ja leikkaamisia, lopun aikaa voikin sitten jäädä seuraamaan, kun ompelukone ompelee itse merkkiä. Poljinta ei tarvitse ommellessa painaa, vaan ompelukone hoitaa ompelun itse Start-merkkiä painamalla.

ompelumerkin ompeleminen

Kun ompelu on valmis, kirjonta irrotetaan kirjontakehyksestä ja vedessä sulava tukikangas huuhdellaan pois. Merkki tuntuukin todella jämäkältä ennen tukikankaiden huuhtelua, mutta merkissä on huuhtelun jälkeen jäljellä vain kangas ja tukikangas, jossa on kirjonta.

itse ommeltu ompelumerkki

Muista riittävä tuki

Testasin kolmenlaista kuviota merkkeihin, viivapiirroksena olevia eläimiä, läpeensä kirjottuja muotoja (rekka ja saksanpaimenkoira) sekä simppelimpiä ääriviivapiirroksia. Tuntuu, että parhaiten onnistui nuo silhuettimaiset mustat kuviot sekä simppelimmät ääriviivapiirrokset. Toki viivapiirroseläimetkin ovat hurmaavia, mutta tukikankaan pesun jälkeen kuviot tuppasivat rypistymään, joten jatkossa tällaiset kuviot pitänee tukea vielä paremmin. Dinosaurukset kirjoin lapsen rikkinäisistä farkuista leikatulle tilkulle, olikin kiva päästä tekemään ompelumerkki kierrätyskankaalle. Muutkin kankaat ovat joko jämätilkkuja tai kierrätyskankaita.

itse ommeltu ompelumerkki itse ommeltu ompelumerkki

Toki merkkien ompelu on aika työlästä, varmasti helpommalla ja halvemmalla pääsee, jos ostaa teollisesti tuotettuja merkkejä. Toisaalta prosessin hitaudessa ja itse suunnittelemisessa on se viehätys – voin suunnitella omat kuviot ja oma ompelukone ne ompelee ja itse saa olla prosessissa mukana.

Katsotaan, mitä kaikkea vielä kirjontakoneen kanssa keksinkään! Olisiko sulla muuten joku juttu, mitä kirjontakoneesta erityisesti haluaisit nähdä tai tietää? Itseäni kiinnostaa erityisesti omien kirjontakuvioiden suunnittelu ja toteuttaminen, mutta taitoni eivät ole vielä siellä asti. Mutta opetellaan, opetellaan 😊

 

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X