Joka langan huivi - ohje, johon saat koko kerän käytettyä
Minä olen ollut juuri se, joka näkee jotain ihanaa lankakaupassa ja ostaa sen vailla ohjetta tai tarkoitusta. Tästä tavasta olen opetellut eroon, mutta tämän seurauksena edelleen löytyy mm. suloisia käsinvärjättyjä lankavyyhtejä omista varastoista. Siksi onkin hyvä olla jemmassa aina pari vakio-ohjetta, johon saa käytettyä näpsäkästi koko vyyhdin lankaa! Itse kaipasin itselleni huivia, ja päätin sitä neuloessa tehdä sellaisen ohjeen, johon saa koko kerän kulutettua – oli kerä sitten minkä kokoinen tahansa! Toki isosta vyyhdistä syntyy iso huivi, pienestä pienempi. Tämä huivi syntyi Mokku Yarnin käsinvärjätystä alpakkasukkalangasta, joka on kestävä ja pehmoinen lanka villasukkiin, mutta toimii pehmeytensä ansiosta loistavasti myös huiviin!
Koodilla Sormustin saat 10% alennuksen Mokku Yarnin käsinvärjätyistä langoista ja neuletarvikkeista.
Koodi ei toimi joulukalenterituotteisiin tai Mittatilauslankaan.
Alekoodi on voimassa 31.3.2023 asti.
Joka langan huivi
Lanka ja puikot
Valitsin huiviin Mokku Yarnin Alpakkasukka-langan (100g) värissä vadelmalaku. Kyseinen lanka on fingering-vahvuinen eli 400m/100g. Puikoiksi valitsin pyöröpuikot nro 5. Eli huivia voi tehdä reilusti paksummilla puikoilla kuin mitä langan suositus on, sillä näin huivista tulee ilmava. Tämä on tosin makuasia. Jos valitset reilusti paksumman langan, ei ehkä yksi kerä riitä kovin suureen huiviin eli huomioi langan paksuus menekissä.
Mokku Yarn, jonka kanssa yhteistyössä tämä ohje ja postaus on tehty, on lankaverkkokauppa, jossa myydään Mokku Yarnin omia Suomessa käsinvärjättyjä lankoja. Mokku Yarnin lankavalikoima on nyt laajempi kuin koskaan, voit tutustua lankoihin täällä. Lankoja pääsee katsomaan tänä keväänä myös livenä usealla eri paikkakunnalla, sillä Mokku Yarn kiertää pop-up-kauppansa kera – kannatta ottaa siis Mokku Yarnin instagram seurantaan, niin tiedät, milloin ja missä lankoja voi hypistellä ja ostaa.
Perusperiaate
Aloita huivi luomalla 3 silmukkaa. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo ensimmäinen kerros oikein. Sitten nosta seuraavan kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kerros nurin. Tästä eteenpäin aloita lisäykset seuraavasti:
Oikea puoli: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka sekä etu- että takareunastaan (lisäys), ja sen jälkeen jatka kerros loppuun oikein silmukoin.
Nurja puoli: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo loput silmukat nurin.
Näin silmukkamäärä lisääntyy joka toisella kerroksella yhdellä silmukalla, aina samassa reunassa. Huivi muodostuu kolmioksi, kolmio ei ole kuitenkaan symmetrinen.
Voit jatkaa näin koko huivin verran ja lopussa päätellä silmukat löyhästi. Tässä kuitenkin vielä pari vaihtoehtoa huivin elävöittämiseksi.
Reikäkerrokset
Huivin voi tehdä pelkällä sileällä neuleella alusta loppuun, mutta voit tehdä sinne myös reikäkerroksia. Voit aloittaa reikäkerrokset aina, kun sinulla on silmukoita neljällä jaollinen määrä plus kolme silmukkaa. Tässä kuitenkin aukikirjoitettuna reikäkerrokset sekä kerrosten paikat ja määrät.
Neulo huivia perusperiaatteen mukaan, kunnes sinulla on 35 silmukkaa ja olet neulonut viimeksi nurjan puolen kerroksen.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo toinen silmukka etu- ja takareunastaan. *Neulo 2 oikein yhteen, tee langankierto, neulo 2 oikein.* Toista *-* koko kerroksen ajan ja neulo loppuun 1 o.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo loput silmukat nurin.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo toinen silmukka etu- ja takareunastaan. Neulo 3 o. *Neulo 2 oikein yhteen, tee langankierto, neulo 2 oikein.* Toista *-* koko kerroksen ajan ja neulo loppuun 3 o.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo loput silmukat nurin.
- Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo toinen silmukka etu- ja takareunastaan. Neulo 2 o. *Neulo 2 oikein yhteen, tee langankierto, neulo 2 oikein.* Toista *-* koko kerroksen ajan ja neulo loppuun 1 o.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo loput silmukat nurin.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo toinen silmukka etu- ja takareunastaan. Neulo 1 o. *Neulo 2 oikein yhteen, tee langankierto, neulo 2 oikein.* Toista *-* koko kerroksen ajan ja neulo loppuun 3 o.
- kerros: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo loput silmukat nurin.
Toista kerrokset 1.-8. vielä toisen kerran.
Jatka sileää neuletta perusperiaatteen mukaisesti, kunnes työssäsi on 63 silmukkaa. Neulo reikäkerrokset 1.-8. kolme kertaa.
Jatka sileää neuletta perusperiaatteen mukaisesti, kunnes työssäsi on 96 silmukkaa. Neulo reikäkerrokset 1.-8. neljä kertaa.
Jatka sileää neuletta, kunnes olet tyytyväinen huivin pituuteen tai lanka alkaa loppua. Päättele silmukat.
I-cord-reunus
Vaikka huivia voi käyttää silmukoiden ja lankojen päättelyn jälkeen suoraan, on vielä yksi ekstralisäys, jolla voi omalle huivilleen saada lisää ryhtiä ja jujua, nimittäin i-cord-reunus. Jos huivilanka loppuu kesken, voi reunuksen tehdä muullakin langalla, jolloin toinen lanka rajaa huivin reunaa kauniisti. Itse aloitin i-cord-reunuksen neulomisen, kun 100 gramman kerässä oli jäljellä reilut 10 grammaa, paksumman langan kohdalla lankaa on syytä olla enemmän. Kuten sanoin, i-cord-reunus ei ole pakollinen, mutta itse tykkään reunuksesta, sillä se tekee huivista jotenkin vahvemman tuntuisen ja tuo huiville ryhtiä.
Ensin päättelin huivin langat i-cord-päättelyllä. Sitten jatkoin i-cord-reunusta huivin ympäri nostaen aina silmukoita huivin reunasta. Tärkeintä on tehdä päättelystä riittävän löysä, ettei reunus kinnaa huivia. Hyvä ja havainnollinen video i-cord-päättelyyn löytyy täältä. Muuhun reunuksen neulomiseen katsoin hyvää Käsityökekkerit-blogin videota i-cord-reunuksen neulomisesta täältä. Ohjevideoitahan on paljonkin, ja i-cordia voi tehdä monella eri tapaa, itse pidin näistä ohjeista eniten!
Tupsut
Kun lankaa jäi vielä hitusen, päätin korostaa huivin kulmia tupsuilla! Tein tupsut muusta langasta, mutta kääräisin päällimmäiseksi huivilankaa. Tupsujakin voi tehdä monella tapaa, täällä yksi ohje.
Löytyykö sulta jemmoista paljon yksittäisiä vyyhtejä vailla projektia? Millaisia neuletöitä olet tehnyt näistä yksittäisistä vyyhdeistä?
Anni
Jaa oma kokemuksesi