Maskin käyttöä pitää harjoitella lapsen kanssa! Katso ompeluohje lapsen kasvomaskiin!
Kasvomaskit ovat puhuttaneet taas syksyn lähetessä. Vielä keväällä kasvomaskeista jahkattiin, että ovatko ne hyödyllisiä vai ei – kirjoitinkin koosteen kasvomaskikeskusteluista tänne. Nyt keskustelu on kuitenkin kääntynyt siihen, kuinka pakollisia kasvomaskit ovat. Meidän perhe on pärjännyt turvaväleillä ja maskitta tähän asti, mutta viime viikonloppuna Een jalisturnaukseen bussilla matkatessa kasvomaski olikin jo totista totta. Tuo 1,5 tunnin bussimatka kasvomaskeissa todella näytti maskin ongelmakohdat lapsen kohdalla.
Maskin käyttöä pitää harjoitella lapsen kanssa
Saimme jalkapallojoukkueelta viralliset nenä-suu-suojat bussimatkan ajaksi. Kuminauhoja piti kiristää, jotta suojain pysyi lapsen päässä. Suojain ei siltikään oikein toiminut. Suojain nousi lapsen silmille ja pyöri hassusti pienessä päässä. Lisäksi kova ja karhea materiaali tuntui lapsesta häiritsevältä. Ja lapsi osasi sanoa ääneen senkin, mitä varmasti moni aikuinenkin ajattelee – onhan sellainen kasvomaski vähän pelottava! Pian huomasin, että kaikki se pelottavuus ja epämukavuus tiivistyi poskille valuviksi kyyneliksi, joten otimme suojaimen pois.
Tiedän, että nyt ei ollut tosi kyseessä suojaimen kohdalla, sillä kyseessä oli joukkuekaverit vähä-koronaisesta kaupungista ja bussissa oli turvavälitkin. Maskien funktio oli erityisesti tällä reissulla siinä, että nyt harjoitellaan ja oma kokemus vahvisti, että nyt todella harjoitellaan ja pitääkin harjoitella. Hyppäys virallisiin suojaimiin oli kuitenkin liian iso harppaus ainakin meillä.
Trikoinen kasvomaski on mukava ja pehmeä
Kun lähdin suunnittelemaan kasvomaskia lapselleni, tärkein kriteeri oli se, että lapsesta maskin käyttö olisi mahdollisimman mukavaa. Nyt harjoitellaan sitä, että kasvoilla on jotain ylimääräistä ja se ylimääräinen myös pysyy kasvoilla. Jos maski on lapsesta epämiellyttävä, ei se pysy päässä ollenkaan. Maskin tulisi olla
- pehmeä, jottei materiaali tunnu kasvoilla ikävältä
- riittävän pieni, jottei maski pyöri päällä. Erityisesti aistiyliherkällä liikkuvat kangaskerrokset häiritsevät iholla, joten hieman napakampi maski ei häiritse niin paljon.
- nätti, jotta se on kutsuva pukea
Päätin siis tehdä kasvomaskin kaksinkertaisesta trikoosta, jossa on kiva, lasta ilahduttava kuvio. Trikoo on pehmeää ja joustavaa, eikä tunnu niin kovalta kuin esimerkiksi kudottu puuvillakangas. Kerrosten väliin voi halutessaan laittaa lisäsuodattimen.
Maskin tulee olla myös käyttäjälleen sopiva, ei liian iso, eikä liian pieni. Testikappale kannattaa siis tehdä ennen lopullista, jotta varmasti maski sopii käyttäjälleen. Esimerkiksi kappaleita voi leikata korkeammiksi, jos tuntuu, että maski ei pysy esim. puhuessa päällä tai päinvastoin madaltaa, jos taas maski tuntuu nousevan silmille tai olevan liian iso.
Miksi ei-niin-tehokas trikoomaski on parempi harjoitteluun kuin virallinen suojain?
Trikoinen kangasmaski on hyvä kasvomaskin käytön opetteluun, koska se ei tunnu niin kurjalta. Kun tottuu käyttämään mukavaa maskia, ei sen virallisen ja epämukavamman maskin käyttö tunnu ehkä niin vaikealta. Nyt onkin hyvä hetki opetella maskin käyttöä, kun se ei ole vielä pakollista.
Kun maskissa on kiva kuosi, tykkää lapsi laittaa sen kasvoilleen ja se helpottaa maskin käytön opettelussa.
Kun naamalla on maski, koskettelee käsillä kasvoja vähemmän. Maski on myös hyvin tehokas turvavälien muistuttaja!
Ja nyt opetellaan! Trikoomaski on vähän niin kuin taaperon harkkahousut – opetellaan askel kerrallaan siihen oikeanlaiseen toimintaan.
Mutta sitten kun suositellaan tai vaaditaan hengityssuojainten käyttöä, on hyvä noudattaa suosituksia ja kääntyä virallisten suojainten puoleen. On hyvä muistaa, että kankainen kasvomaski ei ole virallinen hengityksensuojain.
Näin ompelet kangasmaskin lapselle trikoosta
Maskin koko 5-8v, kaava sisältää saumanvarat
Tarvitset
- Trikootilkkuja
- Framilon-nauhaa
- Kuminauhaa
Tulosta kangasmaskin kaava pdf-muodossa TÄÄLTÄ
Helpoiten ompelet maskin saumurilla, mutta ompelukoneen jousto-ommel sopii myös hyvin.
Leikkaa pienempiä vuorikappaleita 2 kpl ja isompia kappaleita 2 kpl. Leikkaa kappaleet toistensa peilikuviksi. Kaava sisältää saumanvarat.
Aseta ensin vuorikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele kaareva sauma. Huolittele suorat reunat saumuriompeleella.
Aseta päällikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele kaareva sauma.
Aseta vuori- ja päällikappale oikeat puolet vastakkain ja ompele suora alareuna. Ompele seuraavaksi kaareva yläreuna. Mikäli haluat maskista napakamman, ompele framilon-nauha maskin keskikohtaan n. 10 cm matkalta.
Käännä kasvomaski oikein päin. Taita päällikappaleen reunoihin 1,5 cm taite ja ompele reunastaan siksakilla, peitetikkikoneella tai kaksoisneulalla. Sauma ei siis osu vuorikappaleeseen, vaan vuorin ja päälliosan väliin jää kuja, jonne voi halutessaan laittaa lisäsuodatinta.
Leikkaa kuminauhasta kaksi 20-25 cm pitkää pätkää. Pujota kuminauhat kuminauhakujiin ja solmi kuminauhat niin, että maski pysyy napakasti lapsen päässä. Vedä solmukohdat maskin kuminauhakujaan.
Maskista kannattaa tehdä sovitusversio, jotta lopullinen kasvomaski olisi juuri oikean kokoinen ja päähän istuva.
HUOM!
Kankainen kasvomaski ei ole virallinen hengityksensuojain.
Myös oikeanlaista kasvomaskin pukemistapaa tulee harjoitella lapsen kanssa. Video-ohje kasvomaskin pukemiseen ja riisumiseen löytyy täältä.
Kasvomaskit tulee desinfioida oikein.
Katso THL:n suositukset kankaisten kasvomaskien käyttöön täältä. Työterveyslaitoksen tiedote kangasmaskeista löytyy täältä.
Tällä hetkellä maskit ovat meillä leikkikäytössä. Niillä leikitään NinjaGota tai milloin mitäkin. Onkin parhainta, että uusi arjen kapistus tulee leikin kautta tutuksi!
Anni
Jaa oma kokemuksesi