sormustin - Banneri

Tässä on viime vuosien aikana tullut korjattua kaikenlaista sukista takkeihin. Välillä paikattavat aiheuttavat päänvaivaa, mutta silti niistä on aina selvitty. Olen kuitenkin ajatellut aina, että kenkiä en varmasti osaa korjata. Toisin kävi, kun kesällä paikkasin koiran järsimät kengät, lue korjauksesta täältä. Olen myös kirjonut piiloon kenkien reikiä, näistä kengistä voit lukea täältä. Kokosin viisi erilaista korjausta tähän postaukseen – toivottavasti niistä löytyy sinullekin joku sopiva korjaustapa.

korjatut kengät

Rispaantuneet kengännauhat siisteiksi

Nauhakengissä ennen pitkää kengännauhojen päät alkavat rispaantua, ainakin minulla. Nauhan päät saa siisteiksi kiinnittämällä niihin uudet päät kutistesukasta. Valitse mahdollisimman nafti kutistesukka ja leikkaa se sopivan mittaiseksi. Työnnä kutistesukka nauhan ympärille ja lämmitä sukkaa, kunnes se kutistuu. Tässä sama asia tekemässäni reels-videossa.

Rispaantuneet reunat piiloon vinonauhan alle

Ystäväni omistaa käytettyjä paljasjalkakenkiä myyvän Askeltamo-kaupan. Välillä Askeltamoon saapuu myös enemmän siipeensä saaneita kenkiä, joihin olen voinut harjoitella kenkien korjaamista. Näissä kengissä oli aika rispaantuneet reunat siitä kohdin, mistä kenkä laitetaan jalkaan. Kengät muuten olivat kuitenkin oikein käyttökelpoiset ja ehjät, joten nämä kannatti korjata. Ompelin pienin piilopistoin reiät kankaisen vinonauhan alle. Vinonauha oli helppoa ommeltavaa, kun siinä on taitteet valmiina. Kangas ei tunnu juurikaan reunoissa ja reiät jäivät piiloon, jolloin ne eivät myöskään kasva käytössä.

vinonauhalla korjatut kengät

Piilotetaan tahrat kukkien alle

Näissä kengissä oli muutamat voikukkatahrat, jotka eivät hävinneet pesussa millään. Tahrat jäivät kirjottujen kukkien alle sopivasti piiloon ja kukista kengät saivat myös uutta ideaa.

kirjotut kengät

Korjaus liimattavalla paikalla

Näiden kenkien kärjet olivat hankautuneet rikki – tätä kulumatyyppiä näkee muuten erityisesti potkupyöräilevien lasten kengissä, sillä mikäs sen mukavampaa kuin jarrutella pitämällä jalkapöytiä maata vasten. Liimattavia paikkoja löytyy mm. Vaatelaastarilta mutta myös muilta valmistajilta kuten Prymiltä. Näiden kenkien rispaantunut pinta kun jäi paikan alle, kenkien yleisilme siistiytyi kummasti. Liimattavaa paikka käyttäessä kannattaa paikka hangata todella hyvin kiinni kenkään, jotta paikka ei lähde irtoamaan ajastaan.

liimapaikalla korjatut kengät

Tereet takaisin kiinni

Eritysesti talvinkengissä näkee reunoissa terenauhoja, joiden sisällä on muovinen paksu siima. Tällaisten tereiden huono puoli on kuitenkin se, että ne kuluvat hankauksessa rikki, jolloin muovisiima pilkottaa rumasti. Valitsin ompelulangaksi terekankaan väristä lankaa ja ompelin siiman ympäri kiinnittäen langan siiman alla jäljellä olevaan terekankaaseen.

kengän irronnut tere
kiinni ommeltu tere

Kenkienkin kanssa voi siis lähteä rohkeasti testaamaan erilaisia korjaustyylejä ja aika simppeleilläkin jutuilla voi saada kengistä hieman käyttökelpoisemmat. Toki suutarillekin kannattaa kenkiä viedä korjattavaksi, sillä ammattilainen on aina ammattilainen!

Katso muutkin korjausideani ja -ohjeeni täältä.

Millaisia kenkien korjauksia sinä olet tehnyt?

Anni

instagram l  facebook

Kommentit (2)

Terävät kantapääni kuluttavat kengistä kantapään kohtaan kengän sisään reiän ja niillä on kivuliasta kävellä. Olen paikannut nilkkurini ostettavilla, teipattavilla kantapääpaikoilla (saman tapaiset kuin vaatelaastari). Eivät näy ulospäin ja kengät on palvelleet jo 2 vuotta sen jälkeen 🙂

Mahtavaa! Kaksikin vuotta on jo todella paljon!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X