sormustin - Banneri

Jämäkankaat on yksi riesa niin omassa käsityövarastossa kuin koulunkin varastoissa. Aina tulee pientä silppua, josta saisi vielä jotain, mutta joka jää kuitenkin käyttämättä. Joulun alla iisejä askarteluja omille ja työpaikan lapsille miettiessäni päätin hyödyntää näitä loputtomia tilkkuja. Ohjeen joulupallojen päällystämiseen kankaalla löydät täältä. Nyt on vuorossa ohje, johon saa hyödynnettyä kapeat ja minipienetkin kangaskappaleet. Tällainen kudottu kuusi on nopea ja melko helppo tehdä, tämä askartelu sopii siis hyvin lapsillekin.

Ohje kuusi-koristeeseen

Tarvitset

  • pahvia
  • ohutta narua
  • jämäkankaita
  • sakset

 

Leikkaa pahvista kolmion muotoinen pala. Pahvin aaltokuvio kannattaa olla vinottain tai pystysuorassa – näin pahvi kestää paremmin kutomista taittumatta. Leikkaa pahvin alareunaan n. sentin välein viillot. Viivotin apuna leikkaa samoille kohdille muille sivuille viillot. Alareunan viillot ovat siis suoria, sivuilla olevat osoittavat vinosti alaspäin alhaalla olevia viiltoja kohti. Pujota loimilanka näihin leikattuihin viiltoihin.

kudottu kuusi askartelu ohje

Leikkaa kankaista 1-2 cm leveää soiroa. Pienet epätasaisuudet eivät haittaa – päinvastoin epätasainen kangas on eläväpintaisempi kuusessa. Soiroa voi leikata pienistäkin paloista kuvan tapaan.

kude leikkaaminen

Pujottele kangassoiroa vuorotellen loimilankojen yli ja ali, seuraavalla kerroksella toisin päin ali ja yli.

Voit välillä pujotella soiroa silmukoille kuvan tapaan eli samoin kuin palttinassa yli-ali-yli, mutta loimilangan ali soiroa vedettäessä vie kude vastakkaisesta suunnasta loimilangan ali, jolloin kudelanka menee silmukalle. Kun näin tekee kerroksen tai kahden verran, nousee kude hauskaksi oksariviksi. Vedä aina välillä kankaita ryttyyn alaspäin, niin pinta on elävämpi.

kutominen ohje

Pujottele kangasta kärkeen asti. Soirojen päitä ei tarvitse päätellä kummemmin, vaan ne voi jättää töröttämään siihen, mihin ne loppuu.

kuusi askartelu ohje

Näitä kuusia tein 3- ja 4-vuotiaiden kanssa kotona – minä nostin oikeaa loimilankaa ja lapset pujottivat kangassoiroa. Välillä tekivät yksinkin – palttinasidos ei täydellisesti sujunut, mutta sehän ei haitannut yhtään, kun kangaslenkit pujotteli jälkikäteen loimilankojen alle.

Katso muutkin joulupostaukseni täältä!

 

Ihania jouluaskarteluhetkiä!

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X