sormustin - Banneri

Kylmä talvi pitää puikot käsissä! Kun ulkona tuulee hyisästi, tekee mieli ulkona pukeutua villaan ja sisällä neuloa lisää villaa. Tammikuun alussa neulomani balaclava-myssy karkasi puolison käyttöön ja tein itselleni uuden, se onkin ollut ehdoton lämmike tuulessa ja tuiverruksessa. Ilmainen ohje balaclava-myssyyn löytyy täältä. Koska lankaa jäi vielä jäljelle, päätin seuraavaksi neuloa samasta Hygge wool -langasta lapaset. Joskin nyt kokeilin lapasiin uutta tekniikkaa: Usein kämmenselkäni ottavat kylmää todella herkästi, joten halusin lapasten selkämyksestä kämmenosaa paksumman, siispä se on neulottu villasukkien kantapäistä tutulla vahvistetulla neuleella.

vahvistetut lapaset Hygge Novita -langasta

Vahvistetun neuleen idea on nostaa joka toinen silmukka neulomatta joka toisella kerroksella. Näin joka toinen silmukkarivi nousee hieman koholle ja väliin tulee pienet silmukan mittaiset langanjuoksut. Osuudesta tulee paksumpi ja näin ollen osiossa on enemmän eristeenä toimivaa ilmaa välissä. Vahvistettu neulos vetää aina hieman kasaan, mutta tämä ominaisuus ei nouse häiritsevästi esiin, kun kyseessä on paksu lanka ja näin ollen kerroksia lapasissa vähemmän kuin ohuella langalla tehdessä. Tätä ominaisuutta voi myös vähentää neulomalla vahvistetun neuleen kohdalla silmukat löysästi ja kämmenen puolella tiukemmin. Näihin lapasiin minulta kului n. 110 grammaa Hygge wool -lankaa. Näin ollen ihan yksi Hygge-kerä ei riitä, mutta esimerkiksi kolmesta kerästä riittää hyvin lapaset sekä yksi balaclava-myssy.

Jos muuten kaipaat lisää neuleinspiraatiota, niin täältä löytyy miun muut helpot neuleohjeet, kirjoneulekaaviot ja neulevinkit pakkaspäiviin.

Kämmenselästä vahvistetut lapaset – ohje

Koko on pieni naisen koko, sillä omat käteni ovat melko pienet. Kokoa voi pienentää tai suurentaa lisäämällä tai vähentämällä silmukoita sekä kerroksia. Sovitathan siis lapasia tehdessäsi, niin saat sopivan kokoiset lapaset.

vahvistetut lapaset Hygge Novita -langasta

Tarvikkeet

  • Sukkapuikot koko 8 tai käsialan mukaan
  • Novita Hygge wool -lankaa n. 110 grammaa

Resori

  1. Luo sukkapuikoille 20 silmukkaa ja jaa jokaiselle puikolle 5 silmukkaa. Neulo 1 oikein, 1 nurin -joustinneuletta 10 kerrosta.

2. Vasen lapanen: Neulo seuraava kerros oikein. Lisää tämän kerroksen aikana yksi silmukka neulomalla 2. puikon viimeinen silmukka etu- ja takareunastaan.

Vahvistettu neulos

3. Seuraavaksi aloitetaan vahvistettu neulos:

Vahvikekerros: Neulo 1. ja 2. puikolla seuraavasti: nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein. Jatka näin vahvistettua neuletta 2. puikon loppuun niin, että viimeinen silmukka nostetaan neulomatta. Neulo 3. ja 4. puikko oikein.

Välikerros: Neulo kaikki silmukat oikein.

Neulo loppu lapanen toistaen vahvikekerrosta ja välikerrosta.

HUOM! Vahvistettu neule vetää hieman kasaan. Tätä kasaan vetäytymistä voit estää sillä, että neulot 1. ja 2. puikolla löysempää käsialaa ja 3. ja 4. puikoilla tiukempaa. Tiukempi käsiala kämmenpuolella myös lisää neulepinnan hankauksenkestoa.

Peukalokohta ja kämmenosa

4. Kun olet neulonut 10 kerrosta joustinneuleen jälkeen, tee peukaloaukko: Neulo normaalisti, kunnes 4. puikolla on jäljellä 4 silmukkaa. Ota erivärinen merkkilanka ja neulo merkkilangalla 4. puikon viimeiset 4 silmukkaa. Nosta silmukat takaisin edelliselle puikolle ja neulo ne uudelleen Hygge-langalla. Jatka neulomista 15 kerrosta tai kunnes etusormi peittyy.

Kärkikavennukset

5. Aloita kärkikavennukset: 1. ja 3. puikon alussa neulo yksi silmukka ja tee ylivetokavennus. 2. ja 4. puikon lopussa neulo kaksi silmukkaa yhteen ja neulo yksi silmukka. Jatka kämmenselän puolella keskellä olevilla silmukoilla vahvistettua neuletta, niin kuvio jatkuu lapasen loppuun yhtenäisenä. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on 9 silmukkaa. Tee viimeiset kavennukset näin: neulo ensimmäinen silmukka, nosta toinen silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen ja nosta neulomatta nostettu silmukka näiden yli ja neulo viimeinen silmukka. Neulo kämmenpuolen silmukat ilman kavennuksia. Työssä on tällöin 7 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Oikea lapanen: Tee kuten vasen lapanen, mutta tee kohdan 2 lisäys 4. puikon viimeiseen silmukkaan, tee vahvistettua neuletta 3. ja 4. puikoilla ja sileää neuletta 1. ja 2. puikolla. Peukaloaukko tehdään 1. puikon ensimmäisten neljän silmukan kohdalle.

Peukalo

Poista peukalon kohdalla oleva merkkilanka ja poistaessa nosta silmukat merkkilangan ylä- ja alapuolelta. Nosta silmukoita myös peukaloaukon reunoista, niin että yhteensä peukalossa on 12 silmukkaa. Kavenna ensimmäisellä kerroksella kummassakin peukalon sivussa yksi silmukka neulomalla kaksi silmukkaa yhteen, jolloin työhön jää yhteensä 10 silmukkaa. Jaa ne kolmelle puikolle (4-3-3). Neulo peukaloa 7 kerrosta tai kunnes peukalo peittyy. Neulo jokaisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen, kunnes työssä on enää kolme silmukkaa jäljellä. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja kiristä.

Päättele langat, laita lapaset käsiin ja pysy lämpimänä!

vahvistetut lapaset Hygge Novita -langasta

Anni

instagram l  facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X