sormustin - Banneri

Jo viime vuonna osallistuin #viidenvaatteenvuosi -haasteeseen. Haaste on Aku Varamäen ja Julia Thurenin alullepanema haaste, jossa Hot or Cool -instituutin laskelmiin perustuen haastettiin porukkaa hankkimaan vain viisi uutta vaatetta vuodessa, sillä se olisi planeetallemme kestävä määrä – meidän perheen haastevuosi 2023 näytti tältä. Tänä vuonna olen osallistunut haasteeseen yhtä lailla ja olen pohtinut hankintojani tarkasti, saattaa kuitenkin olla, että oma vitonen menee rikki, sillä viisi vaatetta olisi jo omalta kohdalta täynnä. Olen ostanut uutena itselleni kengät tanssitunneille. Sitten olen ommellut itselleni valkoisen topin, mustat collegehousut, neulonut villapaidan, jonka esittelinkin täällä ja nyt olisi sitten valmistunut se viides vaate, aivan ihana pellavapaita.

pellavapaita
Kuva: Anni Moisio

Jotkut eivät laske haasteeseen itse tehtyjä vaatteita, mutta itse olen halunnut laskea nekin – ovathan nekin neitseellistä materiaalia. Joskin kierrätys- tai kirppismatskuista tehtyjä en laske, koska haasteeseen ei lasketa kirppisvaatteitakaan. Olen kiinnittänyt itse tehdyissä vaatteissa huomiota vahvasti materiaalin laatuun. Topin kangas oli ostettu suomalaiselta pienyrittäjältä viime vuonna, collegehousujen kangas oli luomupuuvillaa, villapaidan lanka suomalaista villaa suomalaiselta Idän kehräämöltä ja tämän pellavapaidan pellava savonlinnalaisen Kaisa Turtiaisen tuotantoa.

Pellavapaita hengittää, lämmittää ja kestää

Ostin tämän Yrttitarha-pellavakankaaan viime syksyn Suomen kädentaidot -messuilta suloiselta Kaisa Turtiaisen pisteeltä. Turtiaisen tyyli on kerrassaan ilahduttavan värikäs ja runsas sekä leikkisä ja lempeä, ihastuin kankaisiin heti ja olenkin ihastellut niitä kauan. Tämä kuosi toi iloa ja siksi halusin sen ostaa. Pellava taas on materiaalina mahtava – se kestää kulutusta, on hengittävää, viileällä lämmin, lämpimällä viileä. Lisäksi pellava kestää tuhohyönteisiä hyvin, joten pellavanviljely ei vaadi paljoa torjunta-aineita. Siksi halusin tehdä juuri pellavasta vaatteen, koska uskon sen kestävän aikaa. Kaisa Turtiaisen pellavakankaat ovat öko-tex-sertifioituja ja ne on painettu Liettuassa

pellavapaita
Kuva: Anni Moisio

Kaavana tässä paidassa on Tauko Magazinen Mallow. Kaava löytyy yksittäisenä myynnissä Tauko Magazinen nettisivuilla mutta löytyy myös lehden numerosta 3. Kaava on mitoitukseltaan hyvin löysä, mutta se tekee paidasta juuri tosi ihanan ja ilmavan! Tykkään kovasti takahelmasta, joka valuu alemmas kuin etuhelma. Toivon, että tämä pellavapaita kestää hyvänä vuosia ja taas vuosia – tämä tuo ainakin nyt omassa hersyväisyydessään paljon iloa. Lisäsin niskaan pienen yksityiskohdan: kankaan hulpiossa luki ”happy fabrics by Kaisa Turtiainen”, joten leikkasin hulpiosta vain pelkän happy-sanan ja lisäsin sen niskaan iloa tuottavaksi yksityiskohdaksi.

happy-teksti paidassa
Kuva: Anni Moisio

Ja lopuksi todettakoon, että vaikka Hot or Cool -instituutti sanoikin planetaariseksi vaaterajaksi viisi ja siksi luku haasteeseen valittu, niin Sissi Penttilän ja Aku Varamäen tänä vuonna julkaistussa Planetaarinen vaatekaappi -kirjassa laskettiin, että suomalaiselle planetaarinen vaateraja olisikin seitsemän. Mutta oikeasti numerot eivät ole se tärkein juttu, vaan se, että tulee tietoiseksi omasta kuluttamisesta, harkitsee hankintoja, valitsee hyviä, kestäviä materiaaleja, ja vähentää kuluttamista siten kuin voi.

pellavapaita
Kuva: Anni Moisio

Onko sulle #viidenvaatteenvuosi -haaste tuttu? Millaisia hankintoja olet tehnyt

Anni

instagram | facebook

Kommentit (4)

Kaunis kangas, ihana paita ja mahtavat kuvat. Samaa mieltä, pitää harkita tarkoin ompelukohteira.

Kauniisti kuvioitu pellava, pitääpä tutustua näihin pellavakankaisiin tarkemmin! ^^ Harvoin tulee kuviollisia pellavia vastaan missään, vaikka materiaali on aivan ihana kesällä ja oikeastaan jokaiseen vuodenaikaan. Kesällä erityisesti, kun on viileää ja hengittävää päällä. 🤗

Tosiaan Kaisa Turtiaisella on todella kauniita kuvioituja pellavakankaita. Olet aivan oikeassa – tosi vähän törmää kuvioituun pellavaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X