sormustin - Banneri

Miten nukkua paremmin? Tämä kysymys on ollut ajankohtainen omassa elämässäni kahdeksan vuotta eli sen aikaa, kun olen ollut äiti. Kun sain esikoiseni, yöunet hävisivät. Marja Hintikankin instagramissa mainitsema ongelma vaanii minuakin – pienikin rasahdus ja olen valppaana tarkistamassa hengittääkö lapset, onko ovet lukossa ja löytyykö mörköjä sängyn alta. Levolliset yöunet ovat vain haave, jonka toteutumista voi vain.. no, haaveilla.

Olen tänä vuonna yrittänyt priorisoida unen monen asian, kuten oman ajan, edelle. Vaikka kuinka olisi kiva istuskella hetki rauhassa, katselemassa telkkaria tai puhelinta, vaikka vielä tekisi mieli neuloa yksi rivi tai kuunnella yksi luku äänikirjaa, niin yritän tiukasti mennä nukkumaan ajoissa. Nukahtaminen tapahtuukin useimmiten sekunneissa. Ongelma on enemmänkin siinä unitilassa pysymisessä.

humala kranssi

Humala-kasvin kerrotaan edistävän unen tuloa. Tämä kranssi päätyy sängyn yläpuolella olevalle hyllylle.

Kun googlailin, mitä hyödyllistä kotipihassa kasvavalla humalalla voisi tehdä, törmäsin kirjoituksiin humala-kasvin unta lisäävistä vaikutuksista. Olisiko humala ratkaisu levollisuuden lisäämiseen ja syvempään uneen?

Humala on vanha kansanrohto

Humalan lievä rauhoittava vaikutus johtuu emitähkien erittämästä eteerisestä öljystä. Humalan emitähkiä onkin käytetty rohtona unettomuuteen, levottomuuteen, ruokahaluttomuuteen, jännitystiloihin sekä kiihtymykseen. On humalaa käytetty myös jännityspäänsärkyyn ja stressin helpottamiseen sekä ulkoisesti reumatismin, nivelkipujen ja säärihaavojen hoitoon. Humalasta valmistettu tee, kylpy tai tyynyn viereen laitettu humalantähkä edistää unen tuloa.

humala emitähkä

Humalan emitähkät sisältävät eteeristä öljyä, jossa on rentouttavaa metyylibutenolia.

Humalaa ei saa kuitenkaan ihan suin päin käyttää rohtona. Humala sisältää hopeiini-nimistä flavonoidia, joka on potentti kasviestrogeeni –  humalaa ei siis suositella raskaana oleville tai ”lisääntymisiässä oleville”, ei myöskään alle 2-vuotiaille, imettäville eikä naisille, joilla on estrogeeniriippuvainen syöpä. Saman flavonoidin takia humalaa on käytetty miehen sukupuolivietin vähentämiseen. Suurina annoksina humala on kuitenkin myrkyllinen. Tuoreiden tähkien hajusta voi tulla päänsärkyä ja pahoinvointia. Humala voi lisäksi voimistaa lääkkeiden ja alkoholin vaikutusta ja kuivattu humala voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Pihassamme kasvaakin aikamoinen rohtokasvi!

Humalan emitähkistä kranssi

Koska tässä univajeessa alkaa olla jo kaikki keinot sallittu, keräilin pihan humalasta emitähkiä talteen ja sidoin ne kranssiksi. Vielä emitähkät ovat tuoreita, mutta ne saavat kuivua kranssiin. Asetan kranssin sängyn yläpuolella olevalle hyllylle – katsotaan, löytyykö humalasta unettavia voimia ja yltävätkö ne hyllyltä tyynylle saakka.

 Jos kaipaat ohjetta kranssiin, katso tämä seppele-ohje, kranssi valmistuu aivan samalla tavalla. Kiinnitysnarua pyöräytin emitähkien keskikohdan ympäri – lanka hävisi nätisti tähkän lehdyköiden väliin ja tähkä pörhistyi kauniiksi kranssirenkaan ympärille.

EDIT. Ensimmäisen yön havainnot olivat, että tosiaan tuoreat emitähkät voivat aiheuttaa pahoinvointia. Siirsin siis alkuyöstä kranssin kuivumaan toisaalle. Kranssia pitää kokeilla uudelleen, jahka tähkät ovat kuivuneet.

humala emitähkä kranssi

Emitähkät sopivat kauniisti kranssiin.

Ennen vanhaan humala oli lakisääteinen pihan kasvi

Ihmettelin, mistä humala meidän pihallemme on tupsahtanut. Se alkoi ilmaantua aidan kylkeen, kun olimme siivonneet levinnyttä syreeniä aidan ympäriltä pois. Syy löytyi vanhasta lainsäädännöstä. Humalan kasvattaminen oli talonpoikien lakisääteinen velvollisuus vuoteen 1915 asti. Jokainen talo oli velvollinen kasvattamaan humalaa tietyn humalasalkomäärän. Asumme vanhalla asuinalueella, joka on syntynyt 1800-luvun puolivälissä. Näin ollen humala lienee jäännös noilta ajoilta, jolloin humala on todella ollut joka talon pihassa. Aika mukava pieni historian havina pihamme reunassa!

 

Toivotaan, että humala-kranssin eteeriset öljyt ovat vaikuttaakseen ja nukun tulevina öinä kuin pikku-possu!

 

Anni

 

Lähteet:

www.yrttitarha.fi/kanta/humala/

rohtokasvio.fi/2018/10/21/humala-ja-maahumala/

www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Humala

 

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X