sormustin - Banneri

Makramee-tekniikka on todella koukuttava. Solmut jotenkin vievät mukanaan ja pinnasta tulee aina ihanan eläväinen. Mutta. Olen itse graafisempien linjojen ystävä ja monet makrameetyöt tuntuvat minusta liian koristeellisilta tai koukeroisilta. Ne ovat kauniita ja taidokkaita, mutta en osaisi ripustaa niitä omalle seinälle. Sitten alkoi instassa ja pinterestissä näkyä puoliympyrän mallisia makrameita helmireunuksin! Siinä olisi minun juttuni!

puoliympyrän muotoinen makramee

Joulun alla tein kanelitankoon pieniä puoliympyrän mallisia makrameetöitä, tekemäni ohje niihin löytyy täältä. Tämä ohje toimi lähtökohtanani tällekin makramee-työlle. En osannut arvioida, miten iso tästä työstä tulee, joten jouduin pitkin matkaa lisäämään lankoja. Se oli helppoa – otin uuden langan ja sidoin sen leivonpääsolmulla solmujen sisällä kulkevaan lankaan. Lankojen lisääminen on myös tärkeää, sillä muuten solmukerrokset alkavat roikkua. Tein tämän työn viimeisen kerroksen hämärässä illalla. Aamulla huomasin, että viimeinen kerros roikkuu. Osittain siksi, että solmut olivat löysiä, osittain siksi, että nuukuuksissani en lisännyt uusia lankoja lopussa, vaan tein samoilla langoilla pitkiä solmuketjuja.

langan lisääminen makramee-työhön

Jos lähdet tekemään saman kanelimakrameen pohjalta isompaa makrameetyötä, tässä vinkit:

  1. Vedä aina solmittava lanka tukilangan taakse. Muutoin solmu näyttää rumalta.
  2. Kun kerroksia tulee lisää, tarvitaan solmujakin lisää. Tee samalla langalla parin solmun sijaan kolme, neljä solmua tai lisää uusia lankoja työhön sopivin väliajoin. Älä tee kuitenkaan liian pitkiä solmujonoja, koska se näkyy työssä rumasti.
  3. Tämä vinkki pätee kaikkiin käsitöihin: Katso kuvia ja matki. Jos näyttää rumalta, yritä uudelleen ja toisella tavalla. Näin itsekin olen niin makramee- kuin muitakin käsityöhommia tehnyt ja niin se vaan on parhainta oppia, kun matkii mallista.
  4. Lopuksi käännä hapsottavat langat nurjalle puolelle ja solmi tai päättele ne sinne. Itse tein langoista tiukahkon ranskanletin ja näin ne pysyivät aika nätisti nurjalla puolella. Jos tälle vaiheelle on joku hienompi tapa, niin vinkkaa ihmeessä!
  5. Helmireunuksen tein pujottelemalla helmet ensin samaan harmaaseen makrameelankaan, jonka sitten kiinnitin ompelulangalla makrameetyön reunaan. En tiedä, olisiko ollut joku hienompikin tapa tehdä se, mutta tämäkin toimi oikein hyvin!
makramee

Jos graafisemmat solmeilutyöt kiinnostavat, tsekkaa nämäkin ohjeet:

Makramee metallikehikkoon

Pienet makrameet rannerenkaisiin

 

Ihanaa sunnuntain jatkoa!

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X