sormustin - Banneri
Neulotut puput

Kevään edetessä alkaa pupututtamaan, onhan se sellainen vuodenaikaeläin pääsiäisestä johtuen. Talvella on porot ja naalit, keväällä puput ja tiput, kesällä metsän eläimet ja linnut, syksyn eläimiä talvipesiä rakentavat siilit ja karhut. Toinen näistä pupuista valmistui ja muutti meille jo syksyllä, mutta vaadittiin talven lepo, että se sai kaverin sekä ohjeen seurakseen. Innoitus helppoon, neulottuun pupuun lähti Punospirjon instakuvasta. Izzy doll – tai comfort doll -nimellä netti tarjosi ison liudan lisää samalla tekniikalla valmistettuja pehmoja ja ohjeitakin. Pian Kototeko-blogissakin näkyi samoja minipehmoja ja monet muutkin ovat näitä valmistaneet – joko lapsuudessa, nuoruudessa tai nyt! Perusidea on simppeli: neulotaan tuubi, kavennetaan sen toinen pää pyöreäksi ja ommellaan kaula, kädet ja jalat. Itse kaipasin pientä lisämuotoa pehmon hahmoon, joten tässä ohje minun versiooni pupusta. Tämä syntyy vaikkapa jämälangoista, sillä yksi pupu ei paljoa lankaa vaadi. (Jos jämälankatyöt kiinnostaa, tsekkaa myös tämä jämälangoista virkattu pannunalunen.)

 

Näin neulotaan pikku pupu

Tarvitset

Lankaa (minulla Schachenmayr Merino 85)

Lankaan sopivat sukkapuikot  (minulla sukkapuikot nro 4)

Silmiksi turvasilmät tai napit

Vaaleanpunaista lankaa nenäksi

Vanua

 

Lisäykset tehdään työhön neulomalla ensin silmukka etureunasta, sitten takareunasta.

Kavennukset tehdään joko neulomalla silmukat yhteen tai tekemällä ssk-kavennus eli kahden noston kavennus, ohje siihen löytyy esimerkiksi Neulemedian sivuilta.

Kerroksen vaihtumiskohta on pupun keskellä takana.

neulottujen pupujen nappisilmät

Vartalo

 1. Luo pupun värillä sukkapuikoille 24 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle, 6 s/puikko. Neulo 8 kerrosta sileää.
 2. Vaihda työhön paitalanka. Neulo yksi kerros oikein, tee samalla lisäykset 1. ja 3. puikon toiseksi viimeiseen silmukkaan sekä 2. ja 4.  puikon toiseen silmukkaan. Nyt työssä on 28 silmukkaa.
 3. Neulo paitalangalla 1 krs nurin. Neulo sitten 16 kerrosta oikein.
 4. Seuraavaksi on kavennuskerros. Neulo 1. ja 3. puikoilla 4 o, 2 oikein yhteen ja 1 o. Neulo 2. ja 4. puikoilla 1 o, ssk, 4 o.
 5. Vaihda työhön pupun värinen lanka. Neulo kerros oikein. Tee silmukan lisäykset 2. puikon viidenteen silmukkaan sekä 3. puikon ensimmäiseen silmukkaan. Näin saadaan hieman muotoa kuonolle. Neulo 7 krs oikein.
 6. Seuraavaksi alkaa kavennuskerrokset. Neulo 1. puikko normaalisti. 2. puikolla neulo 4 o, ssk, 1 o. 3. puikolla neulo 2 oikein yhteen ja loppukerros oikein. Neulo yksi välikerros oikein ilman kavennuksia.
 7. Kavennuskerros: Neulo 1. puikolla, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo 2. puikolla, kunnes jäljellä on 3s. Neulo ssk, 1 o. Neulo 3. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja loput oikein. Neulo 4. puikolla ssk ja loput oikein.
 8. Tee välikerros.
 9. Neulo kavennuskerros kohdan 7 mukaan. Jokaisella kerroksella kavennukset tulevat samoihin kohtiin. Neulo heti perään vielä kaksi samanlaista kavennuskerrosta. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi, päättele lanka.

Korvat

Pyöreät korvat (keltaisella pupulla harmaassa paidassa)

 1. Luo sukkapuikolle 5 silmukkaa. Neulo silmukat oikein. Vedä työ sukkapuikon toiseen päähän ja neulo silmukat taas oikein. Neulo kerroksia yhteensä 9. Neuloessa silmukat alkavat asettua nyöriksi. Katkaise lopuksi lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi, päättele lanka. Tee toinenkin korva.

Tasaiset korvat (harmaalla pupulla keltaisessa paidassa)

 1. Luo sukkapuikoille 6 silmukkaa. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kerros oikein. Jatka sileää neuletta eli oikealla puolella oikein, nurjalla puolella nurin yhteensä 10 kerrosta, nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Nosta seuraavalla kerroksella ensimmäinen silmukka neulomatta, kavenna kaksi seuraavaa silmukkaa ssk-kavennuksella, neulo seuraavat kaksi silmukkaa oikein yhteen. Katkaise lanka, vedä lopuista silmukoista läpi ja päättele. Neulo toinenkin korva.

Kokoa pupu näin

Ompele korvat ensin kiinni pupun päälaelle. Ompele nenä vaaleanpunaisella langalla 5. kerroksen keskimmäiseen silmukkaan kuonon puolella. Kiinnitä silmät sopivalle korkeudelle.

Neulotun pupun kokoamisohje

Laita hieman vanua päähän. Pujottele pupunvärinen lanka pään ensimmäisen kerroksen jokaisen silmukan läpi. Kiristä lanka, solmi ja päättele langat. Lisää täytettä nyt paidan alueelle. Ompele seuraavaksi kädet. Ompele etupistot käsiin helmasta katsottuna kerroksille 6-14 siten, että ommelten väliin jää viisi silmukkariviä. Ompele käsien alareunaan tassut eli kierrä pari kierrosta pupunvärisellä langalla käsien ympäri, solmi lanka ja päättele.

Neulotun pupun kädet

Kun kädet ovat valmiit, täytä pupu loppuun saakka. Ompele alareunasta täyttöaukko ensin kiinni. Ompele lopuksi jalat eli ompele etupistoilla keskietukohta ja keskitakakohta toisiinsa jalkojen pituudelta. Pupu on valmis!

Neulotun pupun jalat

Pupu valmistuu hetkessä, niitä voisi tehtailla niin paljon kuin istumalihakset sallisi. Erityisesti nuo turvasilmät tekee pupuista jotenkin todella liikkikset. Leikkeihin puput pääsivät heti.

Neulotut puput

 

Tervetuloa seuraamaan Sormustimen käsityömaailmaa myös instagramiin sekä facebookiin!

 

Iloa viikonloppuun!

 

Anni

 

 

Kommentit (4)

Thank you so much for this pattern… Easter bunnies for the grandsons
Xx

Kiva ohje, kiitos ! Oletko käyttänyt ns turvasilmiä ja jos, niin mistä olet onnistunut hankkimaa ? Iloista Pääsiäisen odotusta ! Terv mm

Turvasilmiä ostin ison setin vuosia sitten ebaysta. Niitä löytyy myös suomalaisista askartelukaupoista 🙂

I’m glad that you liked this pattern, thank you! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X