Silkkimassa-kärpässieni sopii kasvin juurelle - katso ohje
Luulin pitkään vihaavani viherkasveja. Leikkokukista olen tykännyt aina, mutta ne viherkasvit on tuntuneet mälsiltä ja lisäksi olen tappanut ne aina säännöllisesti, koska en muista kastella niitä tai kastelen liikaa. Kunnes viime kesänä sain amppelikärpäsen ja sitten myös kasvikärpäsen. Nyt minulla on jo parikymmentä kasvia amppelissa ja pöydillä, löytyy pitsi-itulehti, nukkuleena, kultaköynnös, kalanruotokaktus jne. Pidettiin askarteluhetkeä lasten kanssa ja päätin askarrella vähän ”kasvienkin iloksi”. Siispä minun ja lapsen käsissä syntyi kärpässieni yhden kasvin juurelle ja toinen toiselle.
Silkkimassa on todella siisti ja helppo askartelumateriaali. Syksyllä tuunasimme kynät silkkimassoilla, katso silkkimassa-kynät täältä. Niistä tulikin hauskoja! Silkkimassa on melko kestävää, joskin tuunattujen kynien päistä ennen pitkää pupun korvat ja muut kapeat osat katkesivat penaalissa ollessa tai liian kovakouraisen ”kestääköhän tämä”-kokeilun tuloksena.
Näin valmistuu silkkimassa-kärpässieni
Tarvikkeet
- Styrox-pallo
- Grillitikku
- Silkkimassaa punaisena ja valkoisena
Leikkaa styrox-pallo puoliksi. Käytin itse massapalloa, koska niitä löytyi ennestään, mutta massapallon halkaiseminen oli aika haastavaa eli siksi suosittelen styrox-pohjaa. Muotoile pallon puolikkaan päälle punaista askartelumassaa. Lisää täplät lakin päälle ja valkoinen laatta lakin alle. Voit tehdä veitsellä pieniä viiltoja lakin alle heltoiksi.
Muotoile kärpässienen jalka grillitikun päähän valkoisesta silkkimassasta. Kauli ohut silkkimassan pala ja leikkaa sen toiseen reunaan hapsut. Kiinnitä hapsurivi sienen jalan yläreunaan. Työnnä lopuksi grillitikun pää lakkiin. Tikun voi työntää sienineen päivineen jo viherkasvin juurelle kuivumaan. Ota kuitenkin huomioon, että silkkimassa ei kestä kauhean hyvin vettä, joten älä kastele kärpässientä samalla kuin kastelet kukkasi.
Käytä silkkimassa nopeasti loppuun
Silkkimassa kuivuu massana aika nopeasti sen jälkeen, kun rasian on kertaalleen avannut. Nuhjaantuneita silkkimassoja on meillä yritetty pelastaa lisäämällä rasiaan vettä, mutta kyllä se niin vaan on, että silkkimassa kannattaa käyttää pian avaamisensa jälkeen. Silloin massa on kimmoisaa, venyvää ja helpommin muotoiltavaa. Vähän jo jämähtänyt massa aiheuttaa tuskastumista, kun massa jää kokkareiseksi eikä kestä työstämistä. Suosittelen siis käyttämään massan pian avaamisensa jälkeen! Alla olevassa kuvassa keskimmäinen sieni on tehty hieman kuivahtaneesta massasta – siinä näkyykin hyvin, miten lopputuloskin on epätasaisempi, kun massa ei ole enää helposti muovautuvaa.
Mitä te olette askarrelleet silkkimassoista?
Anni
Jaa oma kokemuksesi