sormustin - Banneri

Muutama vuosi sitten minut pysäytti tieto elastaanin haitallisuudesta trikoovaatteissa. Elastaani on vaateteollisuuden syöpä, sanoo Outi Pyy blogissaan. Muutama viikko sitten minut pysäytti samalla tavoin artikkeli lankojen superwash-käsittelystä. Harmittomalta kuullostava lankojen käsittely onkin mikromuovientäyteinen kemikaalipommi. Jos elastaani pilaa puuvillan, aloin pohtia pilaako superwash-käsittely villan. Sen jälkeen, kun on kutistanut muutamat rakkaudella tehdyt villavaatteet, on konepesun kestäväksi tekevä käsittely tuntunut oikotieltä onneen, mutta asia ei ole niin yksinkertainen.

epäekologinen superwash-villa

Mitä on superwash-käsittely?

Superwash-käsittely yksinkertaisimmillaan on käsittely, joka tekee villalangasta konepestävän ja kutistumattoman. Kuinka helppoa! Voi neuloa vaatteen ja pestä sitä huoletta pesukoneessa, ah. Näin olen itse ajatellut, kun olen laittanut ostoskoriin superwash-lankaa. Kun pyykkiä tulee lapsiperheessä yllin ja kyllin, ei paljon kiinnostele ylimääräinen vaivannäkö pyykinpesun suhteen ja olen myös ajatellut neuleen kestävän paremmin käytössä. Mutta katsotaan hieman tarkemmin.

Villassa on pieniä suomuja ja nuo suomut aiheuttavat villan huopuvan ominaisuuden ja näin myös kutistumisen. Jotta villasta saisi kutistumattoman ja helpommin pestävän, niille suomuille täytyy tehdä jotain. Superwash-käsittelyssä suomut joko poistetaan tai sitten päällystetään jollain, jotta villa ei huopuisi ja kutistuisi enää. 75 % superwash-käsitellystä villasta käsitellään Clhorine-Hercosett-prosessilla, jossa käytetään molempia tekniikoita. Ensin villan suomuja tasoitellaan kloorilla ja sitten päällystetään hartsilla eli muovilla. Eli ostaessani 100 % villaa, jolle on tehty superwash-käsittely, en ostakaan ekologista ja maatuvaa, luonnonmukaista villaa, vaan ostan villaa, joka on päällystetty muovilla.

 

Mitä hyvää on superwash-käsittelyssä?

Ei superwash läpeensä paha ole. Käsittely mahdollistaa villavaatteen konepesun, lisäksi käsittely tekee langasta pehmeämpää eikä käsitelty villa kutita niin paljon. Paksu hartsipinta langasta tekee langasta myös kestävämpää. Käsittelyn ansiosta superwash-langat värjääntyvät kauniimmin. Nämähän ovat sellaisia plus-puolia, joita minä, helposti villaan reagoivana ja villasta kutiavana, arvostan suuresti. Positiivisilla puolilla on kuitenkin myös se toinen puoli.

Tämä Beeswax-pipo on neulottu superwash-käsitellystä merinovillasta.

Käsittelyn huonot puolet

Ensimmäisenä superwashin huonoissa puolissa tulee mieleen kemikaalit. Käsittelyssä käytettävät kemikaalit ovat hyvin myrkyllisiä ja niitä päätyy jätevesissä myös vesistöihin. Mutta negatiivisten puolien lista ei suinkaan jää tähän. Superwash-käsittely vaatii myös paljon vettä ja energiaa. Käytön ja pesujen myötä langasta irtoaa mikromuoveja – kuka olisi ajatellut, että 100% villalangasta irtoaa mikromuoveja! Superwash-lanka ei myöskään ole biohajoavaa, onhan se päällystetty muovilla.

Käsittely vaikuttaa myös langan ominaisuuksiin. Käsitelty lanka ei jousta niin paljon kuin käsittelemätön, neule ei siis palaudu niin hyvin muotoonsa. Superwash-neuleet eivät pidä lämpöä eikä kosteutta niin hyvin kuin käsittelemättömät neuleet.

Hyvä ja havainnollinen kuva käsitellyn ja käsittelemättömän villan eroista löytyy täältä.

Onko olemassa ekologisempaa vaihtoehtoa superwashille?

Konepestäville langoille on olemassa muitakin käsittelyvaihtoehtoja. EXP-käsittelyssä kloorin sijaan käytetään suoloja ja pinnoituksessa käytetään ”pieniä polymeeripaikkoja”. Prosessilla on Bluesign- sekä GOTS-sertifikaatit – jos nämä sertifikaatit ovat vieraita, lue koosteeni eri sertifikaateista tekstiileissä täältä. 

NaturetexxⓇ Plasma -prosessi tekee merinovillasta konepestävää ilman ja sähkön avulla. Myös tällä prosessilla on Bluesign-sertifikaatti eikä tämä sertifikaatti poissulje GOTS-sertifikaatin saamista.

Ulkoiluvaatteita valmistava Patagonia on kehittänyt villakuidun suomujen poistomenetelmän otsonin avulla. Tässä menetelmässä syntyy sivutuotteena vain vettä ja happea.

Myös entsyymikäsittely tekee villasta konepestävää. Entsyymikäsittely silottaa villakuidun pintaa. Villa säilyttää ominaisuutensa paremmin entsyymikäsittelyssä kuin superwash-käsittelyssä.

Lista näitä ekologisempia lankavaihtoehtoja myyvistä kaupoista löytyy täältä.

 

Mitä pitäisi tehdä?

Olen käyttänyt tähän asti aivan onnellisen tietämättömänä 100% superwash-käsiteltyä villaa ajatellen sen olevan ekologista. Nyt kuitenkin tiedostan paljon paremmin, mitä tuo lanka pitää sisällään, ja tieto tunnetusti lisää tuskaa. Mutta tieto myös mahdollistaa järkevämpien valintojen tekemisen. Vaikka en haluaisi, että villasukkalangoissani on polyesteriä, tiedän, että sukka kestää paremmin, kun siinä on se vahvike. Niin myös superwash-langoille on varmasti paikkansa, mutta en tunge niitä enää joka paikkaan. Pyrin etsimään muita vaihtoehtoja.  Ja toisaalta pyykinpesukoneessamme on hellävaraisempi villaohjelma, joka mahdollistaa monien villatuotteiden konepesun, vaikka niillä ei superwash-käsittelyä olisikaan. Ei se superwash-käsittely ehkä olekaan niin välttämätön kuin olen ajatellut.

 

Anni

 

 

Lähteet:

https://www.making-stories.com/blog/why-is-superwash-yarn-not-sustainable

https://www.dilling.fi/blog/Kasitelty-vs-kasittelematon-villa/

https://www.making-stories.com/blog/are-there-sustainable-superwash-options

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X