sormustin - Banneri

Neuloin isälleni jouluksi villasukat Niina Laitisen isänpäiväsukkien mallilla. Minusta on ihanaa, kun mallien lopputulos säilyy arvoituksena ja neuleohje tulee päivä kerrallaan. Olikin vallan ilahduttavaa huomata, että sukkien varsiin muodostui kaksi vastakkain olevaa lintua, kukkilintua. Miten sattuikaan, että tuo karjalaisesta kirjonnasta tuttu symboli päätyisi karjalasta kotoisin olevan isäni jalkoihin!

Kukkilintu

Kukkilintu ei ehkä sanana sano mitään tavalliselle suomalaiselle, mutta jos näytettäisiin valkoiselle pohjalle punaisella langalla kirjottua kulmikasta lintua, jolla on iso pyrstö, tiedettäisiin symboli kyllä heti. Yritin selvitellä kukkilinnun historiaa ja symboliikkaa, mutta google-hakujen tulokset olivat aika laihat. Sen kuitenkin sain selville, että kukkilintu on karjalainen onnen symboli. Kukki tarkoittaa kaikken rakkainta ja on ollut soma hellittelynimi. (Lähde) Kukkilintu symboloi paitsi onnea, myös rakkautta ja valoa. Kukkilintu on myös sielun lintu, joka tuo viestiä tuonpuoleisesta – karjalaisessa perinteessä ajatellaan, että sielu poistuu ruumiista linnun muodossa. Kukkilintuja on kirjottu erityisesti käspaikkoihin, joista arkisemmat ovat olleet arkikäytössä käsipyyhkeinä ja hienommat ikonien ympärillä. (Lähde)

Tämä oli minulle ihan uutta tietoa, vaikka kuviona kukki olikin tuttu. Ajatella, meillä suomalaisilla on ihan oma rakkauden ja onnen symboli! Miten se ei ole siirtynyt perintönä tämän ajan suomalaisille tai edes minulle, joka nyt pyörin käsityömaailmassa jatkuvasti. Eikö olisikin hauskaa, jos ystävänpäiväkortteihin piirreltäisiin kukkilintuja sydämien sijaan! Tai hääkorttiin kukkilintuja kaksi perinteisesti nokatusten! Ehkä aloitan ikioman kukki-perinteen ja alan viljellä tuota symbolia eri paikoissa.

kirjoneulevillasukat

Oliko kukki sinulle tuttu symboli? Tuleeko sinulle mieleen muita suomalaisia symboleja, jotka ansaitsisivat isompaa huomiota?

Anni

PS. Joulupaketeista löytyi myös yhdet Pokemon-villasukat, joihin kirjoneulekaavio löytyy täältä!

Kommentit (6)

Hannunvaakuna tulee mieleen näistä perinteisistä symboleista, nykyään taitaa olla enemmän tunnettu koruissa ja nähtävyysmerkissä. Ihanat sukat, kukkilintu lennähti oikein sopivaan paikkaan <3
Johanna
Kangaskorjaamolta

Kiehtovaa! Itse olen oppinut tuntemaan kuvion nimellä Karjalan käkönen. Olen neulonut niitä lapasiin ja kirjonut linnoihin. Onnen ja valon symbolikkasta en tiennyt, kiitos kun kerroit.

Jossain lähteessä mainittiin, että Karjalan käki olisi eri asia kuin kukkilintu, mutta itse en tosiaan tiedä niin paljon symboliikasta, että osaisin kertoa, miten ne eroavat. Kauniita karjalaisia symboleja joka tapauksessa <3

Hannun vaakuna tuli heti mieleen, sitähän on käytetty myös (peitto)kirjonnoissa, mutta mikä sen merkitys lienee. Näistä vanhoista symboleista ei ehkä ole kerätty niin paljon nettiin tietoa, pitäisi kipaista kirjaston kautta. Ihanat sukat ja kukkilintu on niissä kyllä paikkansa ansainnut <3

Joo, Hannun vaakuna on yksi näistä perinteisistä symboleista, jotka symbolina tuttuja, mutta nimi puuttuu!

Oho, hupsista. Luulin kommenttini kadonneen matkalla, mutta nyt se tulikin kahdesti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X