Lapsen terveys 05.12.2021

Koronaoireet lapsella ovat usein lievempiä kuin aikuisella – lukijat kertovat kokemuksistaan: ”Jaksoi touhuta normaaliin tapaan”

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplus kysyi taannoin Instagramissa seuraajiltaan, onko heillä kokemusta 0–3-vuotiaiden lasten sairastamasta koronasta. Vastausten perusteella koronaoireet lapsella olivat pääosin lieviä. Yksi vastaaja kuitenkin kertoi lapsen tarvinneen sairaalahoitoa korkean kuumeen takia.

Lue myös: Korona vei Johanna Pulkkisen, 33, keuhko-osastolle viimeisillä raskausviikoilla ja käänsi painon laskuun: ”Vauvan vuoksi oli yritettävä syödä”

Koronaoireet lapsella ovat usein lieviä tai jopa olemattomia, vahvistetaan Terveyskirjaston sivuilla. Enemmistö oireisistakin lapsipotilaista toipuu koronavirusinfektiosta parissa viikossa. Koska moni lapsi on oireeton, moni tautitapaus jää ilman diagnoosia.

Pienellä osalla lapsista voi kuitenkin esiintyä oireita vielä jopa viiden viikon kuluttua sairastumisesta, kuten on mahdollista myös muissa virusinfektioissa.

Yleisimmät koronaoireet lapsella

Koronaoireet lapsella ovat hyvin moninaisia. Terveyskirjastossa luetellaan 16 eri oiretta, joiden joukkoon lukeutuu muun muassa kuume, yskä, nuha, väsymys ja erilaiset vatsavaivat. Nämä oireet toistuvat myös lukijoiden vastauksissa.

Lue myös: Synnytyspelkoiselta vietiin tukihenkilö: ”Lopulta mieheni marssi kiellosta huolimatta sairaalaan, ja kätilöt juoksivat perässä”

Alle vuoden ikäisillä lapsilla syömisvaikeudet ovat koronavirusinfektion yhteydessä tavallisia, mutta tältä ainakin yksi vastaajista oli välttynyt:

Koronaoireet lapsella ovat tutkitusti usein lievempiä kuin aikuisilla. Pienet lapset sairastavat oireisen taudin harvemmin kuin esimerkiksi kouluikäiset ja nuoret. Yksi vastaajista kertoi 1-vuotiaan potilaan selvinneen hyvinkin vähin oirein:

Varsinkin vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä oireisen taudin riski on hyvin pieni. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Erään suomalaistutkimuksen mukaan selitys voisi olla se, että vastasyntyneillä on huomattavasti aikuisia vähemmän tiettyjä reseptoreita, joihin koronavirus tarttuu.

Lue myös: Vauvabuumi korona-aikana on todellista – syntyvyys Uudellamaalla on noussut lähes 9 prosenttia

Tartunta perheestä, joskus päiväkodista

THL:n mukaan alle 12-vuotiaat saavat tartunnan useimmiten perheestä. Lukijoiden vastauksissa tartunnan lähteiksi arveltiin isosisaruksia, mummolaa, sukulaisia sekä päiväkotia.

Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta alle 12-vuotiaille, mutta niiden tehoa ja turvallisuutta näissä ikäryhmissä tutkitaan parhaillaan. Rokotetta suositellaan 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille nuorille paitsi heidän itsensä, myös heidän lähipiirinsä suojelemiseksi.

Lähde: THL, Terveyskirjasto, THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Lue myös: Korona-ajan taaperot ovat valtavan elämänmuutoksen edessä – 5 tilannetta, jotka voivat hämmentää lasta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X