Lapsen terveys 15.03.2023 Päivitetty 28.09.2023

Vakavat A-streptokokkitartunnat lisääntyneet – korkea kuume yksi keskeinen oire

Suomessa jyllää nyt muiden tautien ohella streptokokki A: tartuntoja on selvästi viime vuotta enemmän. Tartunnan oireisiin liittyvät esimerkiksi korkea kuume, voimakas kurkkukipu ja ihoalueen tai raajan punoitus.

Teksti
Maria Soininen & Toimitus
Kuvat
iStock

Muiden tautien lisäksi Suomessa jyllää nyt Streptokokki A. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan vakavia A-streptokokin aiheuttamia infektioita on alkuvuonna todettu tavallista enemmän.

THL:n mukaan A-streptokokin aiheuttamia yleisinfektioita on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin tämän vuoden alusta alkaen 92 kappaletta. Samaan aikaan viime vuonna ilmoituksia tuli 32 kappaletta.

Myös useat muut useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet vakavien A-ryhmän streptokokin aiheuttamien infektioiden määrän lisääntyneen.

Tapausmäärien kasvun arvellaan osin liittyvän pandemiavuosien jälkeiseen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntymiseen.

Jyväskylässä päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli streptokokki A:n aiheuttamaan tautiin, kertoo muun muassa YLE. Lapsen menehtymiseen johtanut tapaus on harvinainen, vaikka oireettomat infektiot ovat lapsilla tavallisia.

A-streptokokkibakteeri aiheuttaa angiinaa, mutta voi johtaa myös keuhkokuumeeseen tai verenmyrkytykseen.

Nopeasti lääkäriin, jos epäilee tartuntaa

Streptokokki A voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion, jonka seurauksena yleiskunto saattaa huonontua nopeastikin. Tästä syystä tauti on erityisen arvaamaton pienille lapsille. Pahimmassa tapauksessa sairastuminen voi vaatia jopa tehohoitoa.

Lue myös: Mikä ihmeen peppuangiina? Erikoinen tauti on syytä ottaa vakavasti

Bakteeri leviää lähikontaktissa käsien kautta, pisaratartuntana ja eritteiden välityksellä.

Tauti todetaan tavallisimmin nielunäytteestä pikatestillä tai bakteeriviljelyllä.

Korkea ikä ja puolustuskykyä heikentävät sairaudet altistavat vakavalle infektiolle, jos taudinaiheuttaja on A-streptokokki. Lapsilla vakavat infektiot ovat harvinaisia ja altistavana tekijänä on usein edeltävä virusinfektio, kuten influenssa tai vesirokko.

Tunnista A-streptokokki: oireet ovat moninaisia

Tartuntaan liittyviä oireita ovat etenkin korkea kuume, voimakas kurkkukipu, hengenahdistus, ihoalueen tai raajan nopeasti laajeneva punoitus, kova kipu ilman mitään edeltävää vammaa ja heikko yleisvointi.

Samankaltaisia oireita esiintyy myös esimerkiksi influenssassa, ja siksi streptokokki-infektio saattaa jäädä diagnosoimatta.

Vakavat infektiot leviävät usein epidemioina, sillä bakteerissa tapahtuneet muutokset auttavat niiden kykyä levitä väestössä. Tästä syystä edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa tulisi aina muistaa myös A-streptokokki-infektion mahdollisuus. Hoitoon on hyvä hakeutua nopeasti.

Streptokokki A aiheuttaa myös angiinaa

Streptokokki A -bakteeri on myös yleisin syy bakteeriperäiseen nielutulehdukseen. Tulehduksista tavallisin on angiina. Tauti vaatii antibioottihoidon ja on yleisin leikki- ja kouluikäisillä.

Taudinkuvaan kuuluu nopeasti nouseva kuume, vaaleat peitteet nielurisoissa ja kaulan imusolmukkeiden turvotus.

Lapsilla saattaa esiintyä myös esimerkiksi oksentelua ja vatsakipua. Nuha ja yskä eivät sen sijaan ole kovin yleisiä, toisin kuin virusperäisissä nielutulehduksissa. Angiinan oireet alkavat yleensä nopeasti.

 

Lue myös: Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä

Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X