Lapsen terveys 05.01.2016 Päivitetty 02.12.2021

Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon

Jos lapsi on kipeä, häntä kuuluu lääkitä. Kotona sairastavaa lasta voi auttaa useilla eri konsteilla, mutta samalla on huomioitava eri lääkkeiden ja hoitovaikutusten erot. Lue vinkit lapsen kotihoitoon.

Teksti
Virve Järvinen
Kuvat
123RF

Kipeää lasta pitää auttaa lääkkeillä

Kasvuikäisen lääkehoito kuuluu yleensä lääkärille, mutta kun lapsella on kuumetta, nuha, yskä tai vatsavaivoja, vanhempi voi lääkitä lastaan itse.

Kipeää lasta saa ja pitää auttaa lääkkeillä. Apteekissa kannattaa aina kertoa, että lääke tulee lapselle, sillä monista lääkkeistä on varta vasten lapsille kehitetyt valmisteet.

Jos lapsella on jokin perussairaus, kuten astma, itsehoitolääkkeistä kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Lue myös:
Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?
Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

Suppo, neste vai tabletti? Näin annat lääkkeen lapselle

Lasta on turha kiusata supoilla, sillä muun muassa parasetamolista on olemassa suppoa nopeammin ja paremmin vaikuttava nestemäinen valmiste, pieneen nestemäärään liuotettava tabletti ja poretabletti.

Nestemäisen lääkkeen voi antaa vastahankaisellekin lapselle, kun sujauttaa sen ruiskulla suuhun, kielen taakse.

Yleensä vasta noin nelivuotias pystyy nielaisemaan tabletin. Tabletin voi toki murskata ja sekoittaa jogurttiin tai jäätelöön – tosin nekään eivät aina peitä lääkkeen makua.

Kulaus lapsen mielijuomaa lääkkeen päälle vie maun mennessään. Suppoa tarvitaan silloin, kun kuumeinen pieni lapsi oksentelee.

Lue myös: Lasten tapaturmat ja ensiapu

Noudata ohjeita ja pidä lääkkeet lasten ulottumattomissa

Pakkauksessa annettuja painorajoja ja annosteluohjeita pitää noudattaa, sillä väärin annosteltuna mikä tahansa lääke voi olla tehoton tai jopa haitallinen. Lääkkeet säilytetään kosteudelta suojatussa kaapissa, lasten ulottumattomissa.

Lääkettä pitää antaa pakkauksen ohjeen mukainen määrä, ei enempää, ei vähempää. Alilääkitty lapsi syö lääkettä aivan turhaan, sillä lääkkeen toivotut vaikutukset jäävät liian pienellä määrällä saavuttamatta.

Lue myös: Lapsen lääkäripelko – mikä avuksi?

Päänsärkyyn avuksi elämäntaparemontti

Särkylääkkeitä ei silti ole tarkoitettu päivittäin napsittaviksi, sillä jatkuvasti käytettyinä jokainen niistä voi pieninäkin annoksina aiheuttaa särkylääkepäänsäryn.

Lapsen lääkehoito on aina aikuisen vastuulla. Vanhemman tehtävänä on antaa kouluikäiselle tietoa ja opastusta lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Lääkehoito ei aina ole se paras tai ainoa hoito: koululaisen kanssa olisi hyvä keskustella mahdollisista päänsäryn syistä.

Lapsen päänsärky hoituu usein elämäntaparemontilla: säännöllisellä ruokailulla, liikunnalla, ulkoilulla ja riittävällä yöunella.

Ellei hoidu, kannattaa lähteä lääkäriin, sillä lapsellakin voi olla migreeni. Joskus syy päänsärkyyn löytyy silmistä ja purennasta, ja hampaiden oikomislaitteetkin tuntuvat toisinaan päänsärkynä.

Lue myös: Vauva kasvaa ja kehittyy

 Juttuun on haastateltu proviisori Reija Yrjölää Tampereelta.

Lue myös:
Näin hoidat lapsen kihomadot
Näin tunnistat ja hoidat lapsen enterorokon
Vauvan hampaiden hoito – milloin ksylitolia?

Kommentit (1)

en ota YHTÄÄN kantaa siihen, miten on oikein tai väärin hoitaa lapsen flunssaa, mutta kurkkukipuun kurkun kylmettäminen ”jäällä” ja kylmällä ja huoneen viilentäminen tuntuu itsestäni paihimmalta mahdolliselta kiduttamiselta.

jossakin (ajassa 200 vuotta taaksepäin sijoittuvassa) elokuvassa muistan lääkerin myös käskevän huoneen viilentämistä lapsen kovan kuumeen vuoksi. lieneeköhän tästä tutkimustietoa, harvoin näkee tälläistä, mutta ehkä se voi olla äärimmäinen keino lapsen ankaran kuumeen alentamiseen.

itse olen saannut kaikki vilustumiset ja flunssat tapettua alkuunsa juuri päinvastaisella menetelmällä – kuumaa juomalla systemaattisesti. tällä tavalla flunssa ei koskaan etene alkua pidemmällä, joten flunssan ikäviltä oireilta välttyy. hämmästyttävintä on se, että se toimii joka ikinen kerta.

ohjeet kotisivullani ( http://flukilling.webnode.fi/ ) sopii jokaiselle ymmärtävälle ihmiselle itselleen, toisen ihmisen hoitamista tällä metodilla luulisin olevan vaikeaa tai mahdotonta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X