Desire Nymark puhuu avoimesti haluttomuudesta synnytyksen jälkeen: ”Jokainen on itse vastuussa nautinnostaan”
Perhevaikuttaja Desire Nymark toivoo, että äidit saavat toipua rauhassa synnytyksestä ilman painetta seksielämän elvyttämiseen.
”Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen, joka tekee kahvikuppeja ja vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta.” Näin itsensä blogissaan esittelee Desire Nymark, pitkän linjan perhevaikuttaja, joka odottaa kolmatta lastaan.
Desire on harvinaisuus perhevaikuttajien kentällä. Hän on nimittäin puhunut harvinaisen avoimesti seksielämän kuihtumisesta synnytyksen jälkeen sekä vauvavuoden ja lapsettomuushoitojen aikana.
Naisen nautinnon puolesta taistelu alkoi kiinnostaa Nymarkia toden teolla pari vuotta sitten, toisen lapsen ollessa vielä vauva. Takana oli pidempi seksitön ajanjakso Andreas-puolison kanssa. Nymark alkoi pohtia, mistä kaikesta parisuhteen seksittömyys johtuu.
– Lapsiperhearjen taakka painaa yleensä äitiä, joka ei yksinkertaisesti kaiken muun työn lisäksi jaksa harrastaa seksiä. Haluttomuudessa on kuitenkin kyse paljon muustakin: synnytyskokemuksesta, imettämisestä ja hormoneista. Toisella toipuminen synnytyksestä kestää viikon, toisella puoli vuotta. Huonounisen vauvan kanssa moni vanhempi valitsee mieluummin unen seksin sijaan, Nymark listaa.
– Lisäksi naisen seksuaalisuus ja oma kehonkuva muuttuvat äitiyden myötä.
Nymarkin omaa seksielämää kuihdutti paitsi vauvavuosi myös lapsettomuus.
– IVF-hoitojen aikana minulla oli järkyttävä olo kaikista lääkkeistä, eikä punktiokaan nostanut seksihaluja. Lisäksi seksiin leipiintyy helposti, kun sitä harrastetaan kellon mukaan.
Hän toivoo, että palautumiselle ja seksihalujen elvyttämiselle annettaisiin aikaa ja armoa. Synnytyksessä uupuneen kehon on saatava parantua ja toipua. Alatiesynnytyksen jälkeen paikat ovat turvoksissa ja mahdolliset repeämät voivat tuntua aroilta. Sektion jälkeen vatsan alue voi tuntua epämukavalta kuukausiakin.
– Synnytyksen jälkeen ei ole mitään kiirettä seksiin, Nymark muistuttaa.
Hän kehottaa herättelemään haluja omaan tahtiin oman nautinnon vuoksi, ei siksi että olisi halukkaampi toista ihmistä varten.
– Kannattaa antaa itselleen aikaa ja odottaa, että seksiä tekee mieli.
Lue myös kätilön neuvoja ja ajatuksia seksistä synnytyksen jälkeen >
Tärkeintä on keskusteluyhteys
Seksistä puhutaan usein parisuhteen liimana. Desire Nymark ei vähättele seksin tärkeyttä parisuhteessa, muttei pidä sitä tärkeimpänä tekijänä.
– Läheisyys ja keskusteluyhteys ovat paljon tärkeämpiä asioita.
Nymarkin mielestä kuivat kaudet eivät kerro parisuhteen tilasta.
– Haluttomuus ei tarkoita, että parisuhteessa tai itsessä olisi jotakin vikaa.
Seksittömän ajanjakson aikana kannattaa kertoa ajatuksistaan kumppanille väärinkäsitysten ja tabujen välttämiseksi.
Nymark toivoo, että seksin kärttämisen sijaan satsattaisiin kunnon keskusteluun ja vanhemmuuden taakan tasa-arvoiseen jakamiseen. Seksiin painostamisen on väärin, ja siitä syntyy ahdistava kierre.
– Isät voisivat miettiä, kuinka isoja asioita synnytys, uusi vauva ja imetys ovat. Miehen halut eivät voi olla vauvavuonna äidin ykkösprioriteetti.
Hän tietää, että seksihalut katoavat tehokkaasti myös, jos kaikki kotityöt vauvanhoidosta siivoamiseen kasaantuvat yksin äidille.
– Seksi ei ole kauppatavaraa, mutta jos puoliso on väsynyt eikä jaksa seksiä, siihen voisi auttaa se, että kotitöiden taakkaa jaetaan tasaisemmin. On aika yleistä, ettei seksiä tee mieli, jos koti on läävä. Kannattaa miettiä, miten voisi auttaa, jos toinen on väsynyt.
Seksi ei ole vain penetraatiota
Seksielämän elvyttämiseksi Nymark suosittelee puhumisen ja vastuiden jakamisen lisäksi tarvittaessa seksuaalineuvojan puoleen kääntymistä.
Nymarkin perheessä haluja on herätelty muun muassa seksilelukalenterin avulla. Syksyllä 2021 pari harrasti seksiä eri tavoin kuukauden jokaisena päivänä.
– Huomasin pian suuria muutoksia parisuhteessa. Seksi tuntui taas kiinnostavalta ja puhuimme siitä avoimemmin. Pidimme oikeasti hauskaa yhdessä.
Nymark korostaa, ettei seksi ole vain penetraatiota. Lisäksi seksiin ei aina tarvita toista osapuolta. Nymark muistuttaa, että jokainen on itse vastuussa nautinnostaan. Haluja kannattaa sytyttää omin päin ja tyydyttää itse itsensä, jos halut eivät kohtaa kumppanin kanssa.
Pikkulapsiarjessa voi kuitenkin olla vaikeaa löytää aikaa masturbointiin. Tähän Nymarkilla on oiva vinkki.
– En haluaisi sanoa, että suihkussa käyminen on äidin omaa aikaa, koska hygienian hoitaminen kuuluu perustarpeisiin eikä ole mikään äidin vapaahetki. Mutta äideillä on tapana raahata lapset mukaan suihkuunkin. Suosittelen, että jokainen ottaisi edes suihkun verran aikaa itselle ja mukaan omia leluja.
Lue myös: 10 vinkkiä vauvan parempaan uneen
Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”
Lue myös: Hoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon
Kommentit (2)
Olen kyllä erimieltä.
Vastuu jaetaan enkä ymmärrä miksi tästä erikseen mainitaan (perheet jossa näin ei mene on nimenomaan keskustelun paikka)
ja hengitys taukoja tarvitsee molemmat vanhemmat.
Oon kyllä kuullut äideistä joita seksi ei kiinnosta pitkään aikaan jälkeen synnytksen ja ihan ok mutta voiko tätä vaatia kumppanilta.
Synnytyksestä tulee parantua rauhassa ennen seksiä totta kai ja sanomattakin selvä mutta jokainen on itse vastuussa nautinnostaan?
Jaha.
Heräsi kyllä monia kysymyksiä.
Seksi ei ole suhteen liima missään nimessä mutta osa suhdetta eikä puhu vain itse aktista.
Naisten saatua toivomansa lapset (lapsi) se riittää ja erotaan suhteesta. Valitettavasti yksinhuoltajat lisääntyneet. Miesten seksi aktiivisuus voi olla todella kyltymätöntä parhaassa iässä ja rasittavaa kotityöt suorittavalle vaimolle.