Raskaus 28.11.2020 Päivitetty 04.04.2024

Lapsivesi tihkuu! Vai tihkuuko sittenkään? Moni hämääntyy, mistä vetisessä vuodossa on kyse

Lapsivesi tihkuu vain, jos sikiökalvot ovat puhjenneet. Tosin kyseessä voi olla hyvin pieni aukko, josta lapsivettä pääsee valumaan. Tilanteen tarkistaminen vaatii kuitenkin aina lääkärikäynnin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Pikkuhousujen märkä läikkä saattaa jäädä pyörimään odottajan mieleen. Entä jos lapsivesi tihkuu?

Apulaisylilääkäri Leena Rahkonen Espoon sairaalaan synnytysosastolta kertoo, että usein kyse on jostakin muusta kuin lapsiveden tihkumisesta. Odottajia hämää joskus runsas valkovuoto, joka voi muuttua raskauden aikana hyvin juoksevaksi. Moni yllättyy, miten vetistä valkovuodosta voi loppuraskaudessa tulla.

Kyse voi olla virtsastakin.

– Raskauden loppupuolella kohdun kasvaessa ja painaessa virtsaputken sulkijalihasta saattaa pissaa lorahtaa housuihin hyvinkin helposti vaikkapa yskäisyn ja vauvan potkun seurauksena.

Kun kyse on todella lapsivedestä, sikiökalvoihin on tullut reikä. Lapsivettä saattaa tihkua, jos reikä on kohtuullisen pieni.

– Lapsivettä voi tihkua missä tahansa vaiheessa odotusta. Huolestuttavaa lapsiveden tihkuminen on silloin, jos raskaus ei ole vielä täysiaikainen, Rahkonen kertoo.

– Jos sikiökalvoon on tullut reikä, ennenaikaisuuden uhka on todellinen.

Jos lapsivesi tihkuu todella ja raskaus on täysiaikainen, on synnytyksen alkaminen jo hyvin lähellä. Kuvassa äiti odottamassa sairaalassa synnytyksen käynnistymistä.
Jos lapsivesi tihkuu todella ja raskaus on täysiaikainen, on synnytyksen alkaminen jo hyvin lähellä.

Syy ennenaikaiselle lapsiveden tihkumiselle voi olla kehoon muuta kautta syntynyt tulehduksellinen tila. Lisäksi sikiökalvon puhjettua kohtuun voi päästä bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen. Molemmat voivat edesauttaa synnytyksen alkamista.

– On kuitenkin mahdollista, että pieni reikä sikiökalvossa umpeutuu itsestään. Tilanne vaatii kuitenkin tarkkaa seurantaa. Antibiootti annetaan aina varmuuden vuoksi, jotta tulehdusta ei vain pääsisi tapahtumaan.

Lue myös: Lapsivesi meni – milloin sairaalaan?

Lapsivesi tihkuu, vai tihkuuko? Testin tekeminen kotona ei vielä onnistu

Kun äiti epäilee lapsiveden tihkumista, on syytä suunnata terveydenhuollon ammattilaisten pakeille.

– Emättimestä voidaan tutkia proteiineja, joita on vain lapsivedessä. Tarkoitukseen kehitetyissä testeissä on kuitenkin tulkinnanvaraisuutta ja siksi niitä ei voida myydä apteekeissa kotikäyttöön.

Rahkonen kertoo, että samalla äidiltä otetaan muitakin näytteitä. Tilanne arvioidaan kokonaisuuden kannalta eikä yksittäisen testin perusteella.

Streptokokkinäyte on positiivinen noin 20 prosentilla äideistä tarkastuksessa.

Lue myös: B-streptokokkitartunta on riski vauvalle

Jos raskaus on täysiaikainen, äiti pyydetään kuitenkin sairaalaan tarkastukseen, vaikka vettä tihkuisi tai valuisi runsaammin ilman säännöllisiä supistuksia. Sairaalassa sikiön vointi tarkistetaan, ja äidiltä otetaan streptokokkinäyte, joka kertoo, onko emättimessä kyseistä bakteeria.

– Jos näyte on positiivinen, kuten noin 20 prosentilla äideistä, synnytys käynnistetään ja äiti saa antibiootti suoraan suoneen. Negatiivisen tuloksen saanut voi vielä lähteä kotiin odottamaan 24 tunniksi säännöllisten supistusten alkamista.

Rahkosen mukaan yli 70 prosenttia synnytyksistä käynnistyy itsestään vuorokauden sisällä siitä, kun lapsivedet ovat menneet.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X